Előfizetés

Visszacsapással fenyeget Phenjan

Publikálás dátuma
2017.08.07. 10:05

Új, kritikus szakaszhoz ért az Észak-Koreával kapcsolatos válság – jelentette ki tegnap a kínai külügyminiszter. 

Az Egyesült Államok drágán megfizet az ENSZ Biztonsági Tanácsában Észak-Korea ellen elfogadott újabb szankciókért, fenyegetőzött közleményében a hivatalos észak-koreai hírügynökség. Phenjan a szuverenitása megsértésének ítélte a büntetőintézkedéseket, amelyeket annak nyomán fogadtak el, hogy Észak-Korea két interkontinentális ballisztikus rakétakísérlettel megsértette a világszervezet korlátozásait. „Nukleáris programunk és rakétakísérleteink semmiképp nem kerülhetnek a tárgyalóasztalra” - mondta Manilában Ri Hong Jo észak-koreai külügyminiszter, hangsúlyozva, hogy Phenjan „ezerszeresen” visszavágna, ha az Egyesült Államok részéről fegyveres támadás érné.

Vang Ji kínai külügyminiszter, aki a fülöp-szigeteki fővárosban tárgyalt észak-koreai kollégájával, sürgette, hogy térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz, s újítsák fel a hatoldalú tárgyalásokat az észak-koreai atomprogram leállításáról. A hatoldalú megbeszéléseken a két Korea, Kína és Japán mellett az Egyesült Államok és Oroszország is részt vett. A kínai diplomácia vezetője figyelmeztetett, hogy kritikus szakaszba ért az észak-koreai válság. Párbeszédet ajánlott Ri Hong Jo-nak a dél-koreai külügyminiszter is, megbeszélésüket követően azonban Észak-Korea máris elutasította a tárgyalások felújítását, Phenjan szerint ugyanis „nem őszinte” a dél-koreaiak ajánlata. A CNN jelentése szerint ugyanakkor mindkét Korea külügyminisztere részt vett a manilai táncos díszvacsorán, ahonnan ugyanakkor hiányzott Rex Tillerson. Donald Trump külügyminisztere a másnapi tárgyalásokra akart felkészülni, erre hivatkozva mondta le részvételét.

Az amerikai külügyminiszter Manilában, az ASEAN-csúcs margóján vasárnap folytatott megbeszélést orosz kollégájával, Szergej Lavrovval. Tillerson - menteni igyekezvén a menthetőt - hétfőn azt nyilatkozta, az Egyesült Államok és Oroszország képes lehet a feszültség enyhítésére, s nem lenne jó, ha az orosz beavatkozás gyanúja a kapcsolatok megszakításához vezetne. Ez volt Tillerson és Lavrov első megbeszélése azóta, hogy Trump vonakodva, de aláírta a washingtoni kongresszus által Oroszországgal szemben elfogadott új szankciókat. Az új szankciók elfogadása nyomán döntött az orosz kormány a moszkvai amerikai diplomáciai képviselet létszámának drasztikus korlátozása, s két amerikai tulajdonban lévő ingatlan elkobzása mellett. Tillerson azt mondta, beszélt Lavrovval a választási beavatkozásról, s igyekezett tudatosítani, hogy ez az incidens milyen súlyos kárt okozott a kapcsolatoknak. Lavrov mindazonáltal előző nap, a tárgyalásokat követően szintén úgy értékelte, hogy amerikai részről készek folytatni a párbeszédet, egyebek mellett a szíriai rendezés terén. Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes egy hétfőn megjelent interjúban reményét fejezte ki, hogy a helyzet nem vezet konfrontációhoz, ám úgy vélte, hosszú időbe telhet, mire helyreállhatnak a normális munkakapcsolatok.

Hőguta miatt adta fel Simona Halep

Publikálás dátuma
2017.08.07. 07:58
Fotó: AFP/Glyn Kirk

Hőgutát kapott a washingtoni női tenisztorna negyeddöntőjében Simona Halep, emiatt feladta a harmadik szettben az orosz Jekatyerina Makarova elleni mérkőzését. A világranglistán második helyen álló román játékos elmondta, hogy kérése ellenére háromszor egymásután is a legnagyobb hőségben, délután kellett pályára lépnie, és ezt már nem bírta a szervezete. „Úgy éreztem, meghalok, nem tudtam járni, nem volt más választásom, mint feladni a mérkőzést” - mondta a játékos.

Sallai Görögországban folytathatja

Publikálás dátuma
2017.08.07. 07:58
Fotó: AFP

Az egyik legpatinásabb görög labdarúgócsapatban, a Panathinaikoszban játszhat tovább Sallai Roland. A Puskás Akadémia 20 éves játékosa az előző szezonban az olasz élvonalból kiesett Palermóban szerepelt kölcsönben, most hasonló feltételekkel Görögország lehet az új állomás.