Előfizetés

Mindenki megszavazta a Phenjan elleni szankciókat

Publikálás dátuma
2017.08.06. 10:36
Forrás: Euronews
Új büntetőintézkedéseket vetett ki Észak-Koreára az ENSZ Biztonsági Tanácsa, miután Phenjan nem hajlandó leállítani nukleáris fegyverkezési programját, a világszervezet korábbi elítélő határozatai ellenére rendszeresek a rakétakísérletek. A mostani amerikai javaslatot Moszkva és Peking sem vétózta meg - tudósít az Euronews.

Kína ENSZ-nagykövete ugyanakkor azt magyarázta, hogy a tervezett amerikai rakétavédelmi rendszer dél-koreai telepítése nem oldja meg azt a problémát, amelyet Észak-Korea rakétakísérletei, illetve kísérleti atomrobbantásai jelentenek. Egyszerűen csak kibillenti erőegyensúlyából a térséget, ami ellentmond az ottani államok, köztük Kína biztonságpolitikai érdekeinek.

A szankciók nemcsak az észak-koreai cégek nemzetközi kapcsolatait veszik célba, hanem korlátozzák az észak-koreaiak külföldi munkavállalását is.

Forrás: Euronews

Forrás: Euronews

Az amerikai ENSZ-nagykövet azt mondta szombaton, hogy Phenjanon múlik, mi lesz a következő lépés. Abban bíznak, hogy az észak-koreai vezetés válaszul leállítja felelőtlen nukleáris tevékenységét, és az eddig erre költött pénzt ezentúl a lakosság ellátására fordítja. A labda mindenesetre náluk van – tette hozzá.

Legutóbb a múlt hónapban volt rakétakísérlet Észak-Koreában. Mindkét alkalommal interkontinentális ballisztikus rakétát lőtt föl az észak-koreai hadsereg.

Döbbenet - Egy édesapa küzdelme a külföldön kómába esett lányáért

Publikálás dátuma
2017.08.06. 09:59
Illusztráció/Shutterstock
A 19 éves szegedi lány egy autóbaleset után esett kómába, azóta fekszik egy bulgáriai kórházban. Szülei lassan három hete nem tudják elérni, hogy hazahozhassák: az orvosok nem kommunikálnak sem velük, sem az egészségbiztosítóval, de még a lányt fogadni kész szegedi klinikával sem- írja a Délmagyar.

Édesapja két és fél hete küzd azért, hogy kómában lévő gyerekének gyógyulását biztos kezekben tudhassa, de a szülők Bulgáriában ragadtak, és csak magukra számíthatnak. Ha a tengerparton kell aludnunk és a kukából ennünk, akkor sem megyünk haza, amíg a lányunkat nem szállítják Szegedre - jelentette ki az apa.  A fiatal lánynak kétoldali agyi ödémája van, gégemetszést kellett rajta végrehajtani, és két nyaki csigolyája is eltört.

Vanessza édesapja és édesanyja azonnal Bulgáriába utazott, idáig azonban szinte semmire nem jutottak: lényegében csak falakba ütköznek.

A kórházban az orvosok nem beszélnek angolul, így kézzel-lábbal mutogatva próbáltuk kideríteni, hol van a lányunk. Közölték ugyanis, hogy náluk nincs. Az orvosok sem a magyar, sem a tiszteletbeli bolgár konzullal nem voltak hajlandók telefonon beszélni. Hosszú időbe telt, mire kiderült, hogy iratok nélkül Alexandra néven, „magyar autóbalesetes" megjelöléssel regisztrálták.

Egy Bulgáriában élő magyar nő, hallva a történetükről 250 kilométert utazott, hogy a segítségükre legyen az aggodalom miatt már félőrült szülőknek, és egész nap tolmácsolt a kórházban.

Ekkor egy kicsit közlékenyebbek voltak, de valójában akármikor megyünk, semmilyen információt nem adnak, csak a pultnál beszélgetnek egymással – mesélte felháborodottan az édesapa, akivel a nyakrögzítőt is megvetették, és a higiéniás termékeket sem biztosítják, ha nem hoznak a lánynak. A család jelenleg annyit tud, hogy Vanesszát csak magánrepülőgéppel lehet hazahozni. A szegedi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet vezetője a szülőktől már tud az esetről és fogadná is a lányt, ám ehhez szüksége lenne az állapotát igazoló papírokra és egy friss CT-re. Azokat azonban a burgaszi kórházból nem küldik, és nem is hajlandók felvenni a kapcsolatot a szegedi professzorral. Ugyanígy az egészségbiztosító sem kapta még meg a szükséges dokumentumokat, a család pedig nem érti, mire várnak.


Még nincs vége: hőség és zivatarok miatt figyelmeztetnek

Publikálás dátuma
2017.08.06. 09:21
Illusztráció/Shutterstock
A tartós hőség veszélye miatt már csak első- és másodfokú figyelmeztetések vannak érvényben több megyében. Emellett csaknem az egész országra a heves zivatarok és a felhőszakadás veszélye miatt is első- és másodfokú figyelmeztetéseket adtak ki vasárnapra.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint a hőség miatt már sehol sincs érvényben a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetés. Másodfokú (narancs) figyelmeztetést adtak ki Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyére. Míg a fővárosban és Pest, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyében elsőfokú a figyelmeztetés. 

Vasárnap megkezdődik az enyhülés; a Dunántúl északnyugati felén és az Északi-középhegységben már 25, 27 fok alá csökken a napi középhőmérséklet, de délkeleten sem valószínű már 29 fokot meghaladó átlag. A legmagasabb nappali hőmérséklet Sopron környékén már csak 24, 25 fok körül, másutt általában 28-34 fok között, délkeleten azonban továbbra is 36-37 Celsius-fok körül alakul. Késő estére többnyire 22-29 fok közé csökken a hőmérséklet, de a nyugati határvidéken már hűvösebb lesz.

Napközben már nagyobb számban, előbb főként északon és az Alföldön, majd estétől délnyugat, nyugat felől már egyre többfelé várhatók zivatarok. Késő délutántól heves zivatarok is kialakulhatnak, melyek környezetében felhőszakadás (lokálisan 25-30, egyes körzetekben akár 40-45 milliméternél is több csapadékkal), jégeső (2 centiméter körüli jégátmérővel), és 80 kilométer/órát meghaladó széllökés is előfordulhat.

Győr-Moson-Sopron megye kivételével az egész országra figyelmeztetéseket adtak ki mind a heves zivatarok, mind a felhőszakadás miatt vasárnapra. Mindkét veszélyes időjárási jelenség miatt másodfokú figyelmeztetést adtak ki Budapestre, valamint Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyére.