Vádesküdtszék vizsgálja Donald Trump ügyeit

Publikálás dátuma
2017.08.05. 07:37
Fotó: AFP/Ron Sachs
Robert Mueller, az orosz beavatkozást feltáró különleges ügyész lépésével új szakaszba lépett az elnök és emberei elleni nyomozás.

A hírt elsőként a Wall Street Journal jelentette. Mueller szóvivője nem erősítette meg a vádesküdtszék (grand jury) felállításának hírét, s a Fehér Ház is azt közölte, hogy nincsenek tudatában új fejleménynek. Az elnök nemrégiben felvett ügyvédje, Ty Cobb szerint a Fehér Ház üdvözli, ha felgyorsul a nyomozás, s teljes mértékben együttműködnek a vizsgálattal. A Washington Post szerint Mueller már hetek óta dolgozik egy washingtoni szövetségi bíróság vádesküdtszékével. Mike Flynn leváltott nemzetbiztonsági tanácsadó orosz kapcsolatait eddig egy virginiai vádesküdtszék vizsgálta.

A Reuters úgy értesült, hogy a vádesküdtszék máris idézéseket küldött ki, tanúskodni hívják azokat, akik részt vettek Donald Trump legidősebb fia, Don Junior és a Kreml-közeli kapcsolatokkal rendelkező orosz ügyvédnő, Natalja Veszelnyitszkaja tavaly júniusi találkozóján. A találkozóról a Fehér Ház ellentmondásos információkat adott, Trump fia eredetileg azt állította, hogy csupán orosz gyerekek amerikai örökbefogadásának ügye volt a téma, utóbb azonban közzé tett egy e-mail-üzenetváltást, amelyből kiderült, hogy Hillary Clintonra nézve terhelő információkat reméltek a megbeszéléstől, amely akkor zajlott, amikor már biztosra lehetett venni, hogy Trump és Clinton mérkőzik meg az elnöki posztért novemberben. A találkozón ott volt az elnök veje, Jared Kushner, az akkori kampányfőnök, Paul Manafort és egy tolmács is. A Fehér Ház azt állítja, hogy Trump csak nemrégiben értesült az orosz ügyvédnővel folytatott megbeszélésről. A Washington Post derítette ki, hogy az elnök maga diktálta a fiának a sajtó számára szánt cáfolatot, s ez ismét felvetette az igazságszolgáltatás akadályozásának gyanúját. Jogi szakértők szerint ugyanakkor a médiát félrevezetni nem bűncselekmény, de aláássa az adminisztráció tekintélyét és az elnök szavahihetőségét. Az elnök ezzel nehéz helyzetbe hozta a fiát, akit nem csupán a vádesküdtszék idézhet be, hanem ősszel a kongresszus vizsgálódó bizottságai is meghallgatják.

Miközben az amerikai elnök „boszorkányüldözésnek” tartja a Trump-kampány és Oroszország összejátszását vizsgáló nyomozást, a washingtoni kongresszus biztosítani akarja, hogy Trump ne tudja leállítani a vizsgálatot. A republikánus Lindsey Graham és a demokrata Cory Booker kétpárti kezdeményezést tett, olyan törvényjavaslatot nyújtottak be, amelynek értelmében az elnök csak egy szövetségi bírói tanács jóváhagyásával meneszthetné Muellert. Booker szerint ez garantálná a nyomozás függetlenségét, megakadályozná, hogy a különleges ügyészt bárki befolyásolni próbálja vagy megfélemlítse. Hasonló javaslatot nyújtott be Thom Tillis republikánus és Christopher Coons demokrata szenátor is, szintén azzal a céllal, hogy a Fehér Ház ne állíthassa le az orosz beavatkozás ügyében folyó vizsgálatot. Trump már korábban bírálta Robert Muellert, mert szerinte Clinton-párti jogászokat szerződtetett a csapatába, ráadásul jó barátságban van a menesztett, volt FBI-igazgatóval, James Comey-val. Az elnök nehezményezi, hogy Mueller - kérése ellenére - az orosz pénzügyi szálak felgöngyölítését helyezte a vizsgálat fókuszába.

A Fehér Ház új személyzeti főnöke, John Kelly ígéretet tett arra, hogy nem fogják leváltani az igazságügyi minisztert, Jeff Sessionst. Erre azért volt szükség, mivel Trump egyre élesebben bírálta a tárcavezetőt amiatt, hogy összeférhetetlenségre hivatkozva kivonta magát az orosz ügyekben folyó vizsgálatokból. A nyomozást a tárca részéről így a miniszter helyettese, Rod Rosenstein felügyeli. Ő szintén azt erősítgeti, hogy csak rendkívüli okból menesztené a különleges ügyészt, ám ha Trump új minisztert nevezne ki, változhatna a helyzet. A szenátus jelezte, hogy nem lennének hajlandók meghallgatásokat tartani, ha az elnök leváltaná az igazságügyi tárca vezetőjét. A miniszeri kinevezésekhez a száz tagú testület hozzájárulása szükséges, de az sem zárható ki, hogy Trump megkerülné a szenátust, s a kongresszusi szünetben – elnöki hatalmával élve – mégiscsak mást állítana Sessions helyére. Ez durva lépés, de nem példa nélküli, elődei, Clinton, Bush és Obama is éltek ezzel az eszközzel. Kelly szerint azonban az igazságügyi miniszternek nem kell aggódnia az állása miatt.

Donald Trump tegnap egy nyugat-virginiai nagygyűlésen ismét azt mondta, hogy a Trump-kampány és Oroszország összejátszására utaló információk fabrikációk, álhírek, a demokraták csak azért terjesztik, hogy ezzel igazolják „minden idők legnagyobb választási vereségét”. Az elnök tegnap szabadságra indult, 17 napos vakációját saját golfklubjában, a New Jersey állambeli Bedminsterben tölti.

Egykor Clintont is beidézték

A vádesküdtszék felállítása annak jele, hogy a különleges ügyész fontos bizonyítékokra bukkanhatott, s már nem csak Michael Flynn, hanem az amerikai elnök belső köre is a vizsgálat célkeresztjébe került. Míg egy hagyományos esküdtszék 6-12 tagból áll, egy szövetségi vádesküdtszéknek 16-23 tagja is lehet, az esküdteket több hónapos szolgálatra kérik fel. Ez a testület azonban nem hoz döntést a vizsgálatban érintettek bűnösségéről, a különleges ügyésznek kell döntenie arról, hogy a feltárt bizonyítékok alapján szükségesnek tartja-e a vádemelést. A vádesküdtszéknek jogában áll tanúkat meghallgatni, bizonyítékokat bekérni. Tagjainak nem kell egyhangú döntésre jutni, kétharmados vagy háromnegyedes többség is elégséges.

Az esküdtszék meghallgatásai szigorúan bizalmasak, az esküdtek nem nyilatkozhatnak, az eskü alatt alatt valló tanúk azonban utólag nyilvánosságra hozhatják, mit mondtak el. Bill Clinton volt az első amerikai elnök, akit vádesküdtszék elé idéztek. A Monica Lewinsky-ügyben, 1998 augusztusában videóláncon négy óra hosszat faggatták arról, volt-e szexuális kapcsolata a fehér házi gyakornoklánnyal. Clinton ellen utóbb megindult az impeachment-eljárás. Hillary Clinton volt az első First Lady, akit a Whitewater-ügyben szintén vádesküdtszék hallgatott meg. Tavaly, Hillary e-mailjei ügyében is felállítottak vádesküdtszéket, de a volt külügyminiszter ellen nem emeltek vádat. Egyelőre nem tudni, Donald Trumpot magát beidézik-e.

Szerző

Madurónak üzent a pápa

Újabb erőszakos tüntetésekre lehet számítani a hétvégén, a caracasi kormány ugyanis úgy döntött, hogy 24 órás halasztás után pénteken megkezdi működését az alkotmányozó nemzetgyűlés. Annak ellenére, hogy a héten kiderült: az összetételéről tartott vasárnapi voksoláson választási csalás történt. Egy független, elektronikus választási rendszerekre szakosodott szervezet szerint egymillióval kevesebben adták le szavazatukat, mint azt az Országos Választási Bizottság korábban állította. Még a venezuelai főügyész is vizsgálatot rendelt el az ügyben, de a rendkívül népszerűtlen szocialista elnököt, Nicolás Madurót láthatóan ez sem tudja eltántorítani attól, hogy az – államfőnek elsöprő hatalmat biztosító – új alaptörvényt előkészítő alkotmányozó nemzetgyűlést beiktassák. Még Ferenc pápa is sürgette pénteken, hogy álljon el a tervétől – emlékeztetett az El País.

Az ellenzéki képviselők már korábban jelezték, nem hagyják, hogy az alkotmányozó nemzetgyűlés megkezdje a munkáját. Ennek fényében várható, hogy a múlt hétvégihez hasonló, polgárháborús jelenetek játszódnak le az utcán. A kormány talán a feszültséget enyhítendő döntött úgy, hogy kiengedik a börtönből Antonio Ledezmát. Az ismert ellenzékit a hét elején, az éj leple alatt vitték el otthonról, vélhetően a hírszerzés emberei. Ugyanígy járt Leopoldo López, az ellenzék másik, hősként tisztelt alakja, ám őt egyelőre nem engedték ki a börtönből. Ledezma sem távozhatott szabadon, házi őrizetben kell maradnia.

Szerző

Hol rossz orosznak lenni?

Publikálás dátuma
2017.08.05. 07:33
Fotó: AFP/Mohamed El-Shahed

A szankcióktól sújtott Oroszország keresi helyét a világban és polgárai is keresik a választ arra a kérdésre: kit tekinthetnek barátnak és kit ellenségnek.

A FOM független közvéleménykutató-intézet júliusi országos felméréséből kiderül, hogy a legtöbben Kínát tekintik a legértékesebb partnernek, amellyel különösen fontos ápolni a kapcsolatokat. A megkérdezettek elsősorban Kína gyors fejlődésére, nagy gazdasági lehetőségeire és a már kialakított gazdasági együttműködésre alapozzák ezt a véleményüket. A nagy ipari potenciálon és piacon kívül jelentősnek tartják a befektetési lehetőséget is. Mindezen túl Kína első helyre került azon országok sorában is, amelyekkel a leginkább szoros kapcsolatok alakultak ki.

A második helyen Fehéroroszország áll, mondván „mi, szlávok velük egységes egészet képezünk”. Valójában ezt az országot tekintik az egyetlen igaz barátnak. Az Egyesült Államok, minden fenntartás ellenére a harmadik helyre került azon országok sorában, amelyekkel jó kapcsolatokat kell ápolni annak érdekében, hogy megfékezzék a fegyverkezési versenyt. Csakhogy a Washingtonnal való viszonyt majdnem olyan rossznak tartják, mint ami Ukrajnával kialakult. A Kazahsztánnal, Indiával, Törökországgal és Japánnal fenntartott kapcsolatot viszont méltányolták a megkérdezettek.

Egész más kép alakul ki, ha azokat a válaszokat olvassuk, amelyeket arra a kérdésre adtak, melyik országban szeretnének lenni, ha erre ingyen módjuk lenne. Olaszország, Franciaország, Németország vezeti a listát. Irán az utolsó, amelyet megemlítettek.

A VCIOM országos közvélemény-kutató intézet más oldalról közelítette meg a témát. Arra volt kíváncsi, melyik ország fenyegeti leginkább Oroszországot. A megkérdezettek 63 százaléka az Egyesült Államokat nevezte meg, 31 százalékuk Ukrajnát. Egy súlyos helyzet esetén elsősorban Kínától, kisebb mértékben Fehéroroszországtól és Kazahsztántól remélnének támogatást.

Az eg.ru hírportál szubjektívebb, amikor arról ad képet, melyek azok az országok, amelyekben jobban teszik a turisták, ha nem vallják be, hogy oroszok.

Nyugat-Ukrajnában jobb eltitkolni, ha valaki orosz. Az olyan városokban, mint Lemberg vagy Ungvár nem nagy a kockázat, de a kisebb településeken nem tanácsos orosz rendszámmal autózni. Nem jobb a helyzet Lengyelországban sem, ahol van olyan üzlet, amelynek kirakatában ott díszeleg a felirat: „Oroszokat nem szolgálunk ki.” A balti államokban a hivatalos propaganda ellenére megszokott az orosz beszéd az üdülőhelyeken. Nincs ez másképpen Horvátországban sem, azonban a Szerbiához közeli horvát településeken az oroszok jobban teszik, ha ukránoknak vallják magukat. A románok különösen azért neheztelnek Oroszországra, mert a Moldovával való egyesülés fő akadályának tartják. Az oroszokkal szembeni ellenséges magatartásban a radikális iszlám vezette országok állnak az élen. Magyarország neve sehol nem tűnik fel a cikkben. Ami pedig Oroszországot illeti, a hírportál állítása szerint semmiféle előítélet nincs a külföldről érkezőkkel szemben.

Szerző