Előfizetés

Orosz beavatkozás - Új szakaszba lépett a vizsgálat

Publikálás dátuma
2017.08.04. 10:27
Robert Mueller FOTÓ: SAUL LOEB / AFP

Robert Mueller, az orosz beavatkozás ügyében folyó nyomozást felügyelő különleges ügyész nagyesküdtszéket hívott össze – jelentette tegnap a The Wall Street Journal meg nem nevezett forrásokra hivatkozva. Ez arra utal, hogy a vizsgálat új szakaszba lépett, s egyre szélesedik. Mueller szóvivője nem erősítette meg a nagyesküdtszék felállításának hírét, s a Fehér Ház is azt közölte, hogy nincsenek tudatában új fejleménynek. Az elnök egyik jogtanácsosa, Ty Cobb viszont hangsúlyozta: a Fehér Ház teljes mértékben együttműködik a vizsgálattal.

A Reuters úgy értesült, hogy a nagyesküdtszék máris idézéseket küldött ki, tanúskodni hívják azokat, akik részt vettek Donald Trump legidősebb fia, Don Junior és a Kreml-közeli kapcsolatokkal rendelkező orosz ügyvédnő, Natalja Veszelnyitszkaja tavaly júniusi találkozóján. A találkozóról a Fehér Ház ellentmondásos információkat adott, Trump fia eredetileg azt állította, hogy csupán orosz gyerekek amerikai örökbefogadásának ügye volt a téma, utóbb azonban közzétett egy e-mail-üzenetváltást, amelyből kiderült, hogy Hillary Clintonra nézve terhelő információkat reméltek a megbeszéléstől, amely akkor zajlott, amikor már biztosra lehetett venni, hogy Trump és Clinton mérkőzik meg az amerikai elnöki posztért novemberben. A találkozón ott volt az elnök veje, Jared Kushner, az akkori kampányfőnök, Paul Manafort és egy tolmács is.

Donald Trump tegnap egy nyugat-virginiai nagygyűlésen ismét azt mondta, hogy a Trump-kampány és Oroszország összejátszására utaló információk fabrikációk, álhírek, a demokraták csak azért terjesztik, hogy ezzel igazolják „minden idők legnagyobb választási vereségét”.

A nagyesküdtszék felállítása annak jele, hogy a különleges ügyész fontos bizonyítékokra bukkanhatott, s már nem csak Michael Flynn, hanem az amerikai elnök belső köre is a vizsgálat célkeresztjébe került. Míg egy hagyományos esküdtszék 6-12 tagból áll, egy szövetségi nagyesküdtszéknek 16-23 tagja is lehet, az esküdteket több hónapos szolgálatra kérik fel. Ez a testület azonban nem hoz döntést a vizsgálatban érintettek bűnösségéről, a különleges ügyésznek kell döntenie arról, hogy a feltárt bizonyítékok alapján szükségesnek tartja-e a vádemelést. A nagyesküdtszék tagjainak nem kell egyhangú döntésre jutni, kétharmados vagy háromnegyedes többség is elégséges. A nagyesküdtszék meghallgatásai szigorúan bizalmasak.

Több üdítő és sör fogy

Publikálás dátuma
2017.08.04. 07:26

Italfogyasztás Idén az alkoholmentes italok néhány százalékos forgalomemelkedésére számít Bikfalvi Istvánné, a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség (Italszövetség) titkára. Az MTI-nek adott tájékoztatása szerint a mostanihoz hasonló, rekkenő kánikulában a szokásos napi 2-2,5 literes folyadékszükséglet kétszeresére is szüksége lehet a szervezetnek. A fogyasztás most körülbelül harmadával ugrott meg.

Tavaly mintegy 4 százalékkal nőtt az alkoholmentes italok iránti igények. Ezen belül egy főre vetítve ásványvízből 121 liter fogyott, ami 5 százalékos visszaesés. Az érték az ízesített vizek és szénsavas üdítőitalok tekintetében 66 liter, ami 4 százalékos bővülés. Száz százalékos gyümölcslevekből, nektárokból, gyümölcsitalokból összesen személyenként mintegy 26 litert vásároltunk, ami 6 százalékos növekedés.

Az évi 4-5 százalékos bővülés ellenére a forgalom még mindig nem érte el a tíz évvel ezelőtti, mintegy 30 százalékkal magasabb szintet – közölte az italszövetségi titkár.

Idén a második negyedévben 2,5 százalékkal több sört értékesítettek, mint a tavalyi év hasonló időszakában – tájékoztatta a Távirati Irodát Schillinger Attila, a Magyar Sörgyártók Szövetsége (Sörszövetség) igazgatója. A többlet tízmillió korsó. A nyárból ez még csak a júniust tartalmazza, így a tartós meleg a további időszakokban is hasonló növekedést hozhat. Ahogy emelkedik nyáron a hőmérő higanyszála, úgy nő a sörfogyasztás. A forró 2013-as év 7 százalékos, a hasonlóképp rekordmeleg 2015 pedig 35 millió korsónak megfelelő 173 ezer hektoliteres többletet hozott. A tavalyi éves emelkedés szintén 2,5 százalék volt. Prémiumsörből is egyre több fogy. Most az egy főre eső éves sörfogyasztás körülbelül 60 liter, ami még mindig messze áll az 1990 körüli száz litertől – panaszkodott a sörszövetségi igazgató.

Megszűnik az árfolyamgát, nőhet a törlesztőrészlet

Az árfolyamgát fokozatos kifutása miatt 59 ezer ügyfélnek átlagosan 7 ezer forinttal emelkedik a havi törlesztőrészlete – erről beszélt Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője tegnap az állami televízióban. 

Mindez azzal magyarázható, hogy az árfolyamgátat választó svájci frank alapú lakáshitellel rendelkező ügyfeleknek a forintosítás után 180 forintos árfolyamon kellett a törlesztőrészletüket visszafizetni, míg a svájci frank forintosítása 256 forintos árfolyamon történt, most pedig a fogyasztóknak vissza kell fizetniük az ebből adódó különbözetet is, amelyet eddig egy gyűjtőszámlán vezettek.

Az 59 ezer ügyfélből 13 ezernek csak 1000 forinttal nő a törlesztő részlete, ugyanakkor az ügyfelek 5 százalékánál a törlesztőrészlet emelkedése miatt a futamidő hosszabbításával is számolni kell, ami akár 5 évnél is több lehet, a döntő többségénél azonban ennél rövidebb lesz - mondta a szóvivő.

Emlékezetes, hogy először 2012-ben dönthettek úgy a devizában eladósodott magyar hitelesek, hogy élnek az ötéves fizetési könnyítés - az árfolyamgát - lehetőségével. Ez az időtartam idén lejár, az első konstrukciók már áprilisban kifutottak. Fontos szabály: a havi törlesztő részlet most sem emelkedhet 15 százalékkal nagyobb mértékben. Ha mégis emelkedne a havi összeg, a bankoknak a szerződések futamidejét kell átütemezni, legfeljebb az adós vagy legfiatalabb adóstársa 75. életévéig. Ha az adós a futamidő végéig betölti 75. életévét, ekkor a banknak jogában áll a részletet 15 százalékkal nagyobb mértékben emelni.

A kezdeti mintegy 170 ezer árfolyamgátasból mára 120 ezer maradt, ők mintegy 828 milliárd forinttal tartozik.