Rekord ár a Casablancáért

Publikálás dátuma
2017.08.04. 07:48

Rekordáron kelt el a Casablanca című filmet hirdető olasz plakát - írja az Artportal. 478 ezer dollárt, azaz több mint 120 millió forintot ért a a legnagyobbak közé tartozó dallasi aukciósház, a Heritage Auctions klasszikus filmplakát-árverésén.

Szerző

Újra forgat Deák Kristóf

Publikálás dátuma
2017.08.04. 07:47
Fotó: AFP/Valerie Macon

A Mindenki révén rövidfilmes Oscar-díjat nyerő Deák Kristóf Foglyok címmel abszurd, szatirikus fekete komédiára kapott támogatást a Médiatanácstól. A televíziófilmek gyártását célzó Fehér György-pályázaton öt alkotást összesen 600 millió forinttal támogattak a Magyar Média Mecenatúra programban.

Szerző

Mindennapi tébolyok

Publikálás dátuma
2017.08.04. 07:46
Forte Társulat: Bernarda Alba háza
A napokban véget ért szegedi Thealter Fesztiválon a független társulatok hétköznapi őrületeinket vitték színre a kortárs realizmus jegyében.

Az idei Thealteren sok olyan produkció volt, amelyik arról szól, mi történik velünk mostanában – mondja Balog József, a szegedi Thealter Fesztivált szervező MASZK Egyesület elnöke. Az előadások nagy része a direkt politizálás helyett a direkt politika eredményeként így-úgy hagyott emberek sorsáról szólt – teszi hozzá a fesztivál vezetője. - Én ezt új, kortárs realizmusnak hívom, ami azt jelenti, hogy a néző a saját életét azonnal össze tudja kötni a színpadon látottakkal. A Mentőcsónak Alkotócsoport előadásai a menekültek, a hajléktalanok és a szegények ügyét dolgozzák fel. Részesévé teszik a nézőket egy olyan játéknak, amelynek nincs jó vége. Szembesítik őket azzal, mennyire esetleges, hogy ez az ő életükben már bekövetkezett-e, vagy sem. Ez a találkozás helyettesíti a drámát. Az új realizmusban elszenvedők vannak. Elveszik a kislány kiskutyáját a Füge Produkció Napraforgó című előadásában. A Nézőművészeti Kft. Testvérest című produkciójában egy alkoholista fiú és a testvére története összemosódik olyanná, amit a nézők magukra tudnak vonatkoztatni, akinek van testvére azért, akinek nincs, azért. Hétköznapi mozzanatok áttevődtek színházi szituációkba. Kérdés, hogy ez milyen érvénnyel bír és mennyire átélhető – fogalmaz Balog József.

Tünet Együttes: Az éjszaka csodái

Tünet Együttes: Az éjszaka csodái

Néhány előadás a határon túlról is érkezett a Thealterre, mivel a szervezők korábban és most is fontosnak tartják, hogy a találkozó nemzetközi választékot kínáljon. A kolozsvári Babes-Bolyai Egyetem végzős növendékei Esterházy Péter Egy nő című regényéből készült színpadi adaptációval érkeztek. - Nagyon akartam, hogy ez az előadás itt legyen, egyrészt a szerző személye miatt, másrészt szerettem volna, ha bebizonyosodik, hogy Esterházy jobb színházi szerző annál, mint ahogy általában nálunk bánnak a darabjaival. A kolozsvári előadás miközben a szöveget is remekül interpretálta, megmutatta, hogy a test hány módon képes értelmezni egy nőt. Az értelmezésükben egy nő, mindig egy férfi viszonylata- meséli Balog József.

A fesztiválon szintén szerepelt Jami körzet című előadás, amely belgrádi, montenegrói, újvidéki és szegedi koprodukcióban jött létre három ország határán játszódik és erősen szimbolikus a mondanivaló. Három - egy szerb, egy horvát és egy bosnyák - színésznő játssza, óriási energiával, Kokan Mladenovic rendezésében. Az előadás arról szólt, hogy visszakeressük az őseinket, legyártunk egy hamisítványt, azt elhitetjük mindenkivel. - A három lány ezt a balkáni tébolyt játszotta el, mintha a vihar szemében lennénk, ráadásul mi ezt a tébolyt valódi idegenek nélkül is elő tudjuk állítani – fűzi hozzá Balog József.

Forte Társulat: Bartók Béla - Concerto

Forte Társulat: Bartók Béla - Concerto

Ami a hazai független színházakat illeti, a fesztiváligazgató szerint szinte mindenki jó formát mutat. Jellemző szerinte, hogy a középnemzedék képviselői mellett markánsan megjelennek a fiatalok is. - Nálunk most már gyakran előfordul, hogy a gyerekeink játszanak a szüleik fesztiválján, ami hangsúlyozottan nem akar dinasztikus lenni. A középnemezedéket képviseli Pintér Béla és Társulata, vagy a Forte - Horváth Csaba együttese, de épp most volt bemutatója Horváth Csaba tanítványának, Widder Kristófnak. Egy másik tanítvány, Hegymegi Máté is természetes részévé vált a fesztiválunknak, mint ahogy a k2 társulata is, akiket szintén nagyon kedvelünk.

Balog József szerint a Thealter továbbra is meg szeretne maradni kis fesztiválnak, abban az értelemben, hogy mindig annyit költenek éppen rá, amennyi rendelkezésre áll. Egy valamin nem szeretnének változtatni: továbbra is a legjobbnak tartott formációkat szeretnék meghívni.Ami a hazai független színházakat illeti, a fesztiváligazgató szerint szinte mindenki jó formát mutat. Jellemző szerinte, hogy a középnemzedék képviselői mellett markánsan megjelennek a fiatalok is. - Nálunk most már gyakran előfordul, hogy a gyerekeink játszanak a szüleik fesztiválján, ami hangsúlyozottan nem akar dinasztikus lenni. A középnemezedéket képviseli Pintér Béla és Társulata, vagy a Forte - Horváth Csaba együttese, de épp most volt bemutatója Horváth Csaba tanítványának, Widder Kristófnak. Egy másik tanítvány, Hegymegi Máté is természetes részévé vált a fesztiválunknak, mint ahogy a k2 társulata is, akiket szintén nagyon kedvelünk.

Szerző

Kapcsolódó

A THEALTER díjai