Előfizetés

Fókák a Temzében

Publikálás dátuma
2017.08.02. 07:19

Az ötvenes években biológiailag hallottá nyilvánították a Temzét. Az élővilág azonban regenerálódik, a torkolatvidéken megjelentek a fókák, akiknek az iszapos vidék kiváló élőhely. A számlálást idén ötödik alkalommal végzik, 2013-2016 között a szürkefókák állománya több mint kétszeresére nőtt.

Összeomolhat a Szószék-szikla

Publikálás dátuma
2017.08.01. 07:19
Fotó: Shutterstock

Norvég geológusok attól tartanak, hogy összeomolhat a Preikestolen, vagyis a Szószék-szikla. A ,,kilátón” lévő félméteres repedés rövid időn belül 3 millimétert tágult. Mindez azért aggasztó mert az utóbbi két évtizedben a csavarokkal megerősített repedés egy millimétert sem változott.

Ne használjon szívószálat! 500 év alatt bomlik le

Publikálás dátuma
2017.07.31. 15:10
Fotó: Shutterstock
Holnap indul a Felelős Gasztrohős Szívószálmentes augusztus kampánya, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a mindennapok során elhasznált hatalmas mennyiségű szívószálra, és az azok által okozott környezeti károkra.

A hónap során a civil szervezet az ismeretterjesztés mellett arra buzdítja a lakosságot, hogy ne használjon szívószálat, a vendéglátó egységeket pedig arra, hogy csak kifejezett kérésre tegyék azt a vendégeik poharába. A kampányhoz nyereményjáték is kapcsolódik, a résztvevőknek a Facebookra vagy az Instagramra kell szívószál nélküli italt posztolni a #szívószálmentes hashtaggel.

A The Washington Post szerint csak Amerikában naponta 500 millió szívószálat használnak fel és dobnak el, ennyi szívószállal 2,5-szer körbe lehetne tekerni a Földet. A Greenfo számításai szerint Magyarországon 2016-ban 52 000 vendéglátóhely volt, ha átlagosan havi 800 darab szívószállal számolunk vendéglátóhelyenként, az 499 200 000 darab évente.

Hová kerül ez a rövid életű műanyag? Jó esetben hulladéklerakókba, néha a szelektív kukán keresztül újrahasznosítják, de sok esetben sajnos tengerekben, óceánokban, tavakban végzi, ahol súlyos károkat okoz a vízi élővilágban.