Bejelentették, ki az új fellépő a Szigeten

Publikálás dátuma
2017.08.01. 22:31
Forrás: Facebook/Iggy Azalea
Miután múlt hétvégén lemondta szigetes fellépését a Clean Bandit és Rita Ora is, a szervezőknek új előadókat kellett találnia. A  fesztivál hivatalos Facebook-oldalán most bejelentették az új fellépők egyikét.

"Iggy Azalea csatlakozott a Sziget fellépőkhöz, augusztus 12-én szombaton láthatjátok őt a Nagyszínpadon" - írták a Sziget közösségi oldalán. 

Iggy Azalea ausztrál származású rapper, dalszerző és modell. Ismertséget először akkor szerzett, amikor kiadta ellentmondásos videoklipjét "Pu$$y" és "Two Times" című számaihoz. Az egyik legnépszerűbb számát, a Black Widow-ot Rita Orával adta elő, azzal az énekesnővel, aki lemondta az idei fesztivált. A dal a Billboard Hot 100-as listájának 3. helyére ért el.

Szerző

Meghalt a Pulitzer-díjas író, színész

Publikálás dátuma
2017.08.01. 20:47
Fotó: AFP/Alberto Pizzoli

73 éves korában elhunyt Sam Shepard amerikai színész, forgatókönyvíró, közölte az alkotó családja hétfőn. Noha Magyarországon elsősorban filmszerepei miatt ismerték, a Broadway meghatározó alakja volt: tucatnyi színdarabja közül Az elásott gyermek 1979-ben Pulitzer-díjat kapott. Részt vett Antonioni ikonikus filmje, a Zabriskie Point forgatókönyvének írásában. Mintegy hetven filmben játszott, Az igazak című drámában nyújtott alakításáért 1984-ben Oscar-díjra jelölték. A művész amiotrófiás laterálszklerózis (ALS) betegség következtében csütörtökön hunyt el. Haláláig írt és játszott.

Szerző

Végleg bezárják az "ősi" atomerőművet

Publikálás dátuma
2017.08.01. 19:02
Forrás: Facebook/Energía Plus
Végleg bezárják Spanyolország legrégebbi atomerőművét - jelentette be a spanyol kormány döntését Álvaro Nadal energiaügyi miniszter kedden Madridban.

Tájékoztatása szerint a 2012-ben leállított Santa María de Garona-i nukleáris létesítmény újranyitása ellen gazdasági és politikai indokok is szóltak. Előbbivel kapcsolatban elmondta: hatalmas beruházásra, és mintegy két évig tartó fejlesztésekre lenne szükség ahhoz, hogy az atomerőmű újra üzemképes legyen, miközben a spanyol elektromos hálózatra gyakorolt hatása csekély. Az itt termelt villamos energia mindössze 2,5 százalékát adta a teljes országos árammennyiségnek.

Álvaro Nadal kiemelte, hogy a kormányzó konzervatív Néppárt (PP) kivételével minden spanyol parlamenti párt ellenzi az erőmű működésének folytatását, így az lényegében a politikai konfrontáció szimbóluma lett. Véleménye szerint a nukleáris létesítmények működésével kapcsolatban azonban politikai, gazdasági és társadalmi bizonyosság szükséges. A miniszter úgy becsülte, hogy a bezárási folyamat 13-16 évig tart majd.

Az ország északi részén, Burgos tartományban található egyreaktoros atomerőmű működési határideje 2013-ban járt volna le, ám a konzervatív kormány 2012-ben adót vetett ki a kiégett nukleáris fűtőelemekre, így a tulajdonos Nuclenor, Endesa és Iberdrola vállalatok úgy döntöttek: nem kérik a működési engedélyek meghosszabbítását. Ráadásul a létesítményben több fejlesztési beruházást is el kellett volna végezni a folytatáshoz.

2012 év végén a garonai atomerőművet kikapcsolták az országos energiahálózatból.  Egy évvel később azonban a Nuclenor meggondolta magát és kérte a kormánytól az erőmű újranyitását, és működésének engedélyezését 2031-ig.

A kabinet döntését a spanyol nukleáris biztonsági tanács (CSN) állásfoglalásától tette függővé. Idén februárban a tanács támogatta az újranyitást, de kizárólag szigorú feltételek mellett, pontokba szedve az elvégzendő beruházásokat.

Ennek nyomán a tulajdonos társaságok között véleménykülönbség alakult ki az újranyitásról. Az energiaügyi miniszter szerint végül ez az ellentét is a végleges bezárás mellett szólt. A Santa María de Garona-i atomerőművet az amerikai General Electric építette, és 1970-ben helyezték üzembe. BWR rendszerű, úgynevezett forralóvizes reaktor, 466 megawattos elektromos teljesítménnyel, amely a legkisebb a spanyol erőművek között.

Spanyolországban jelenleg öt aktív atomerőmű van, összesen hét reaktorral, valamint két másik, amelyek azonban felszámolás alatt állnak. Az atomerőművek a dél-európai ország energiaigényének 22 százalékát fedezik.

Szerző