Előfizetés

Putyin kinevezte az orosz ENSZ-nagykövetet

Vaszilij Nyebenza eddigi külügyminiszter-helyettest nevezte ki Oroszország állandó ENSZ-képviselőjének posztjára csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Nyebenza 55 éves, 1983 óta karrierdiplomata, 2013 óta volt miniszterhelyettes a külügyi tárcánál. Oroszország előző ENSZ-nagykövete, Vitalij Csurkin, aki több mint egy évtizeden át képviselte hazáját a világszervezetben, februárban a szolgálati helyén, New Yorkban halt meg váratlanul. Feladatkörét ideiglenesen helyettese, Vlagyimir Szafronkov vette át, aki áprilisban a brit hivatali partnere elleni éles, tegező kirohanásával hívta fel a figyelmet magára.

Moszkva a washingtoni nagyköveti posztra is külügyminiszter-helyettest küld, Anatolij Antonov személyében. Elődjét, Szergej Kiszljakot az amerikai média a tavalyi elnökválasztási kampányba történt állítólagos orosz beavatkozás egyik kulcsszereplőjeként emlegette. Kiszljakot, aki 2008 óta állt a washingtoni amerikai nagykövetség élén, Moszkva a Kommerszant című lap szerint szerint az ENSZ terrorellenes bizottságának igazgatói posztjára jelölte.

Visszatér a nyár - 30 fok körüli maximumokkal

Publikálás dátuma
2017.07.27. 17:18
Illusztráció: Thinkstock
Fokozatosan melegszik a levegő a következő napokban: egyre többfelé várhatók 30 Celsius-fok körüli maximumok. Emellett ismét egyre több lesz a napsütés is, de helyenként záporok, akár zivatarok is lehetnek - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön országos, középtávú előrejelzéséből.

Pénteken országszerte többórás napsütés valószínű, emellett elsősorban az északi megyékben (Észak-Dunántúlon, az Északi-középhegységben) helyenként zápor, néhol zivatar is kialakulhat. Inkább csak északon erősödhet meg átmenetileg a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet 12-17, a legmagasabb hőmérséklet 25-30 között várható. 

Szombaton sok napsütés várható, csapadék nem valószínű. A leghidegebb órákban 13-18 fok lehet. Napközben 26-31 fokig melegszik a levegő.

Vasárnap a többórás napsütés mellett erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, amelyből elszórtan - főként nyugaton és északon - zápor, zivatar is kialakulhat. A zivatarokat átmenetileg viharos széllökések is kísérhetik, de zivataroktól függetlenül is megerősödik az Észak-Dunántúlon a délkeleti szél. A minimumhőmérséklet 15-20 fok között valószínű. A nappali maximumok várhatóan 29-34 fok között alakulnak - olvasható az előrejelzésben.

Orosz kód - A NAIH szerint nem Rogán minisztériuma a hibás

A honlapot készítő cég munkatársának szakmai hibája, gondatlansága miatt futott orosz analitikai kód a nemzeti konzultáció honlapján, de az elküldött adatokat az orosz szerver nem fogadta - állapította meg a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) vizsgálata, amelyet csütörtökön ismertetett Péterfalvi Attila, a hatóság elnöke.

A NAIH azt követően vizsgálta a nemzeti konzultáció honlapját, hogy sajtóhírek szerint a honlap kódjában szerepel a Yandex nevű orosz IT-cég forgalomfigyelő, adatgyűjtő mérőkódja, amely orosz szervereknek küldte el magyar állampolgárok adatait. A Kormányzati Tájékoztatási Központ akkor közleményben tudatta, hogy a honlapon szereplő analitikai eszközök a honlap hatékonyságát szolgálják.

Péterfalvi Attila elmondta: a NAIH vizsgálata megalapította, hogy a Yandex Metrica kód használatával kapcsolatban a honlapot készítő cégnél történt a mulasztás, az illetékes munkatárs ugyanis csak kikapcsolta a funkció működését, de a honlap hmtl-kódjából nem törölte azt, ezért a felhasználói információkat elküldték a Yandexhez. 

A Yandex ugyanakkor arról tájékoztatta a hivatalt, hogy - mivel a funkció ki volt kapcsolva - a Hollandiában működő szervere nem fogadta az adatokat - tette hozzá.

A 444.hu április elején szúrta ki, hogy a kormány hivatalos nemzeti konzultációs weboldalán, a nemzetikonzultacio.kormany.hu címen az alábbi megjelöléssel kezdődik egy pár soros kód: <!-- Yandex.Metrika counter -->. A Rogán Antal propagandaminisztériuma által készített oldal nevet, e-mail címet és életkort is kér az állampolgároktól, mielőtt válaszolni lehetne az aktuális nemzeti konzultációs kérdésekre.

A Yandex egy orosz technológiai cég, kb. a Google helyi megfelelője, aminek egy csomó más dolgot mellett keresője, e-mail rendszere, felhőszolgáltatása is van. A Google-hez hasonlóan a Yandex is használható arra, hogy egy weboldal forgalmát mérje vele a site tulajdonosa, és mindenféle statisztikai adatot gyűjtsön a látogatókról. 

A kormányzati tájékoztatási központ egy napig tartó hallgatás után közleményében jelezte, hogy kikapcsolták a technikai funkciót, ami elküldte a felhasználók adatait egy harmadik személynek külföldre. "A személyes és véleményadatok egymástól szigorúan elzárt és összeköthetetlen módon vannak tárolva. Tekintettel arra, hogy az egyik ilyen elemző eszköz rosszindulatú félremagyarázásokra adhat lehetőséget, a kormány arra kérte a fejlesztőket, hogy ezt a technikai funkciót kapcsolják ki" - magyarázkodott a központ.