Itt élünk - Nem jutnak oltáshoz a gyerekek

Publikálás dátuma
2017.07.27. 15:50
Shutterstock illusztráció
Sajtóinformációk szerint több típusú gyermekoltásra is hónapokat kell várni, mert az országnak nincs tartaléka az oltóanyagokból- írja közleményében a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője, Oláh Lajos. 

 2010 előtt ez nem történhetett volna meg, akkor 15 hónapnyi tartalék volt minden oltóanyagból, amelyből 12 hónapot a költségvetés, 3-at a tisztiorvosi szolgálat biztosított. Az Orbán-kormány ezt a rendszert is lerombolta és 3 hónapra csökkentette az oltóanyagtartalék minimumát. A gyermekorvosok azzal küldik haza a szülőket, hogy talán egy vagy két, esetleg három hónap múlva majd be tudják oltani a gyereket - így néz ki a "családbarát kormányzás" a Fidesz szerint.

A Demokratikus Koalíció azt követeli, hogy a Fidesz állítsa vissza a Gyurcsány-kormány alatti szintre az oltóanyagtartalékot! Ne a magyar családokon és az újszülötteken spóroljon az urizálás kormánya, mert így rég elfeledett betegségeket szabadít a magyar gyermekekre. A DK szerint vissza kell emelni az ötszörösére a magyar oltónyagtartalékot, hogy ez ne történhessen meg- zárul a dokumentum.

A hír Szabó Tímeát, a Párbeszéd társelnökét is felbőszítette:

A 24.hu írta meg:  nincs elég védőoltás a csecsemőknek. A minisztérium szerint nincs ellátási probléma, az orvosok szerint van. Pánikolni nem kell, de sokkal jobban lehetne kezelni a helyzetet. A portál olvasója kedd reggel vitte 4 hónapos kisbabáját háziorvoshoz. Az esedékes kötelező védőoltás lett volna soron, de a doktornő hazaküldte.

„Nem kaptuk meg a Pentaxim oltást, mert az orvos közölte, országos hiány van az oltóanyagból” – mesélte a 24.hu-nak az esetet az édesanya, akinek csak annyit tett hozzá a doktornő, hogy nézzen vissza egy hónap múlva, remélhetőleg addigra pótolják a készletet.

Szerző

Újabb gyomorforgató húsipari leleplezés videóval

Publikálás dátuma
2017.07.27. 12:25
Jujjjjj - Forrás: Nébih
Áldatlan higiéniai állapota miatt azonnali hatállyal felfüggesztette egy Somogy megyei húsipari üzem tevékenységét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Az ellenőrzés során a hatóság 28 termék (3826,5 kg) ártalmatlanítását rendelte el, elsősorban azok nyomon követhetetlensége, illetve penészesedés miatt. További 3 terméket – ugyancsak azok nem nyomon követhetőségére hivatkozva – visszahívtak a kereskedelmi forgalomból.

A hivatal közleménye szerint alig két hónapja kapott engedélyt a marha- és sertéshús darabolására, valamint a húskészítmény- és előkészített hús előállítására az a Somogy megyei üzem, ahol az elmúlt hetekben tartott ellenőrzést a Nébih. A helyszínre érkező szakembereket elhanyagolt, tisztítatlan körülmények fogadták. A csempe szennyezett, repedezett volt, a penésszel, zsírfoltokkal és pókhálóval borított falról több helyen pergett a festék. A piszkos és dohos szagú hűtőtérben a padozat erősen szennyezett, helyenként hiányos, míg más helyiségekbe na hamutól, kátránytól fekete volt. 

Az üzem egyes helyiségeiből és berendezéseiből hiányoztak a cél szerinti használatuknak megfelelő eszközök, viszont számos oda nem illő dolgot tároltak bennük. A fekete öltözőben található egyik mosdókagylóban fürdőszobai szanitert, egy másik mosdókagylóban belevezetett kondenzvizet, az árufogadó térben sörös üvegeket, a csontozó helyiségben kupacba dobált takarítóeszközöket, a magas pályára függesztve műbelet találtak az ellenőrök.

A hústermékek eredetének és biztonságos feldolgozásának vizsgálatakor 28 termékkel szemben merült fel kifogás. 27 tétel esetében nyomon követési hiányosságot, 1 tételnél erős penészesedést állapítottak meg a szakemberek. A hatóság elrendelésére összesen 3826,5 kg tömegű húsáru ártalmatlanítása történt meg.

A nyomon követés hiányosságai miatt 3 tétel esetében vált szükségessé a kereskedelmi forgalomból való visszahívás. Az egységben tapasztalt alapvető higiéniai és élelmiszer-biztonsági hiányosságok következtében a NÉBIH azonnali hatállyal elrendelte a húsüzem tevékenységének felfüggesztését. Az eljárás folyamatban van, az ügyben több százezer forintos bírság várható. Az egység csak az ismételt helyszíni ellenőrzést követően folytathatja a tevékenységét.

Szerző

Behajtókat küldene a kórház egy hároméves kislány édesanyjára

Publikálás dátuma
2017.07.27. 09:51
Shutterstock illusztráció
A család másfél éve költözött haza, a kislány – bár magyar állampolgár – azóta nem kap TAJ kártyát. Néhány napja negyven fokos láza volt, az anya kórházba vitte. Megvizsgálták, vért és vizeletmintát vettek tőle, majd benyújtották a számlát 25 ezer forintról. Az anyának azt mondták, ha nem tudja kifizetni, behajtókat küldenek.

A történetről az RTL Klub híradója számolt be.

A tudósítást itt megnézheti.

Szerző