Erdogan kémkedéssel vádolja Berlint

Publikálás dátuma
2017.07.26. 07:39
Fotó: AFP/Yasin Bulbul

Továbbra is meglehetősen feszült Németország és Törökország viszonya. Recep Tayyip Erdogan török elnök ezúttal azzal vádolta a berlini kormányt, hogy „kémkedni” akar Ankarával szemben. Ezzel indokolta a német emberi jogi aktivista, Peter Steudtner bő két héttel ezelőtti letartóztatását. Szerinte ugyanis a férfi kémtevékenységet folytatott. „Jönnek ide az ügynökök, szállodákban szállásolják el magukat és szét akarják szakítani az országomat” - mondta a török elnök, aki beszédéből ítélve elvesztette minden realitásérzékét. Steudtnert és svéd kollégáját, Ali Gharavit, továbbá nyoc török emberi jogi aktivistát július 5-én vette őrizetbe a török rendőrség, egy isztambuli szállodában. Egy szemináriumon vettek részt. „Terrorszervezet támogatásával” - vádolják őket, vagyis ugyanazzal, mint amivel az újságírók letartóztatását indokolják. A tíz letartóztatottból hetet vizsgálati fogságba helyeztek, köztük a német, a svéd emberi jogi aktivistát és az Amnesty International török irodavezetőjét, Idil Esert. Röviddel őrizetbe vételük után a török elnök a puccsistákkal vette őket egy kalap alá. A török kormányközeli lap, az Aksam pedig tegnapi kiadásában „kémeknek” minősítette az emberi jogi aktivistákat, Erdogan ezt ismételte meg tegnapi beszédében.

A török elnök azt is közölte pártja, az AKP frakciója előtt, hogy hazájával partnerséget és barátságot lehet kötni „ugyanolyan feltételek mellett”, s tiszteletben tartják az ország szuverenitását, vagy „választ kapnak minden tiszteletlenségre. (Érdekes módon Erdogan nem volt ennyire kemény Oroszországgal, miután 2015 őszén hűvössé vált a két ország viszonya egy orosz gép törökök általi lelövése miatt.)

Erdogan beszédéből ezúttal sem hiányozhatott a Nyugat bírálata. Mint mondta, nem fordulhat elő többé olyan, hogy bárki hazáját fenyegesse. Szót ejtett arról is, hogy a napokban több száz német céget vádoltak terrorizmus támogatásával. Mint mondta, egy német vállalattal szemben sem zajlik nyomozás. Mindenki, aki mást állít „hazudik” - fogalmazott meglehetősen egyértelműen a török elnök.

Erdogan azt is közölte, hogy közelebb kerültek egy orosz, S-400-as rakétavédelmi rendszer beszerzéséhez. „Lépéseket tettünk, s szerződéseket írunk alá ezzel kapcsolatban. örömmel látjuk országunkban az S-400-asokat” - közölte. A beszerzést aggodalommal szemléli a NATO. Az orosz rendszer nem integrálható az észak-atlanti szövetségébe.

Szerző

Hogy micsoda? - Hackerképző tanfolyam a neten

Publikálás dátuma
2017.07.26. 07:38
Fotó: Thinkstock
A tanuló egyebek mellett megismerheti: miként lehet kártyaadatokat megszerezni online hozzáférésekből.

Orosz nyelven kínál professzionálisnak tűnő hackerképző tanfolyamot egy weboldal - írja a hvg.hu. Korábban egymástól tanultak a hackerek, illetve a fórumaikon felbukkanó segédanyagokból (amelyek ára általában csillagászati volt), most viszont egy orosz „föld alatti” weboldalt fedezett fel a Digital Shadow. Az oldalon egy hathetes, tulajdonképpen megfizethető árú tanfolyamot lehet elvégezni, amely elsősorban a bankkártyákkal kapcsolatos visszaélések mikéntjére tanítja meg a hallgatóit – írja a Bleeping Computer.

A kurzus körülbelül 760 dollárba (nagyjából 200 ezer forintba kerül), további 200 dollárért (53 ezer forintért) lehet megkapni a pdf formátumú tananyagokat. Bitcoinnal vagy Webmoney-val lehet fizetni.

A tanfolyam a pénzügyi csalások számos vonatkozásával foglalkozik, például azzal, hogyan lehet kártyaadatokat megszerezni online hozzáférésekből, hogyan lehet megtalálni azokat az online boltokat, amelyek kártyaadatokat adnak el. Ráadásul mindezt nem is túl bonyolultan teszik, így nem kell professzionális ismeretekkel rendelkezniük a hallgatóknak.

Az online kártyahasználat egyre jövedelmezőbb a bűnözők számára, a kártyákkal való visszaélés 2018 végéig 24 milliárd dollárt is hozhat a bűnözőknek.

Szerző

Katariak is részt vehetnek a hádzson

Publikálás dátuma
2017.07.26. 07:38
Fotó: Anadolu Agency/Faisal Khan

Szaúd-Arábia megengedi, hogy katari zarándokok is részt vehessenek az idei nagy muszlim zarándoklaton, a hádzson, annak ellenére, hogy a Katar ellen július 5-én életbe léptetett blokád fennmarad. A katariak azonban nem érkezhetnek közvetlenül Dohából a Qatar Airways járataival, mert a légitársaság is a blokád alá vont katari érdekeltségek között szerepel, közölte az Al-Arabiya televízió.

A hádzs az iszlám ötödik pillére: a mekkai zarándoklatot minden muszlimnak legalább egyszer teljesítenie kell életében, ha az egészsége és a pénztárcája megengedi. Minden évben milliók vesznek részt rajta. Az idei hádzs augusztus végére esik. Az umra, a kis zarándoklat az év bármely részében teljesíthető. Évente több halálos áldozatot követel a hádzs, általában tömegpánik okozta balesetek miatt. A legnagyobb hádzs tragédia 2015-ben történt, amikor több mint két ezer zarándok halt meg, köztük 464 iráni állampolgár. A két ország közötti feszültség ellenére sem Irán nem tiltotta meg állampolgárai részvételét a zarándoklaton, sem Szaúd-Arábia nem foganatosított a perzsák részvételét korlátozó intézkedést. A Katar ellenes blokád kiterjesztése a katari hívőkre, túl kockázatos lenne Rijád számára.

Szerző