Előfizetés

Zárt kapuk mögött rendezik az Újpest-Vasas mérkőzést

Zárt kapuk mögött rendezik az Újpest-Vasas bajnoki mérkőzést, miután a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) fegyelmi bizottsága kedden megbüntette az újpesti klubot.

Az MLSZ honlapján olvasható indoklás szerint a vasárnapi Újpest-Ferencváros rangadón (2-2) a házigazda klub megsértette a mérkőzésrendezéssel kapcsolatos szabályzati előírásokat, szurkolói pedig jelentős mennyiségű pirotechnikai eszközt használtak, több alkalommal is "huhogtak" az ellenfél színes bőrű játékosának labdaérintésénél, valamint szidalmazták az ellenfelet.

Mindezek miatt egyrészt 600 ezer forintos pénzbüntetés megfizetésére kötelezték az Újpest FC-t, másrészt elrendelték, hogy következő NB I-es meccsét nézők nélkül, zárt kapuk mögött rendezze meg.

"A Magyar Labdarúgó Szövetség - a FIFA és az UEFA irányelveivel összhangban - a lehető legszigorúbban lép fel a rasszista megnyilvánulásokkal szemben. Az újpesti szurkolók a mérkőzés során ismétlődően, több alkalommal tanúsítottak ilyen jellegű viselkedést, ezen kívül több alkalommal, visszatérően megbotránkoztató rigmusokat skandáltak, cigányoztak, illetve kirekesztő, sértő jelzőket használtak egy sportvezetővel kapcsolatban. A bizottságnak az UEFA gyakorlatában is a legszigorúbb elbírálás alá eső rasszista, antiszemita, szexista rigmusok esetén nincs más lehetősége, mint a súlyos büntetés kiszabása" - áll az MLSZ honlapján.

A fegyelmi testület egy héttel ezelőtt, a paksi mérkőzésen tanúsított szurkolói magatartás miatt szabott ki felfüggesztett zárt kapus büntetést a lila-fehérekre, akik az élvonal harmadik fordulójában a Videoton vendégei lesznek, így a Vasas elleni találkozót kell nézők nélkül megrendezniük jövő vasárnap.

A bizottság az FTC szurkolóinak megbotránkoztató magatartása - az ellenfél szidalmazása - miatt 150 ezer forintos büntetésről döntött.

A Budapest Honvédot mérkőzésrendezéssel kapcsolatos szabályzati előírás megsértéséért, szurkolói részéről tárgy játéktérre dobásáért, valamint szurkolóinak megbotránkoztató magatartásáért - más sportszervezet és a játékvezetők szidalmazásáért - 200 ezer forintra büntette.

A Diósgyőrt szurkolóinak megbotránkoztató magatartásáért - más sportszervezet szidalmazásáért - 150 ezer forint megfizetésére kötelezte.

Az OTP Bank Liga második fordulójában kiállított Kecskés Tamás (Paks) és Nagy Gergő (Honvéd) egy-egy mérkőzésre szóló eltiltást kapott.

Vívó-vb - Negyeddöntőben a férfi párbajtőrözők

Két győzelemmel bejutott a negyeddöntőbe a magyar férfi párbajtőr-válogatott kedden a lipcsei vívó-világbajnokságon.

A Rédli András, Bányai Zsombor, Siklósi Gergely, Somfai Péter alkotta csapat a marokkóiakat fölényesen verte és a hongkongiakon is magabiztosan jutott túl. Előbbi találkozón Bányai vívott kiemelkedően - plusz 14-es találatarányt hozott össze -, míg utóbbin Siklósi plusz héttel.

A marokkóiak ellen az egyéniben bronzérmes Rédli plusz hárommal, Siklósi nullával, míg a hongkongiakkal szemben Rédli plusz néggyel, Bányai mínusz hárommal zárt. Az elődöntőért az észtekkel vívnak a magyarok. 

Ebben a szakágban gyűlt össze a legnagyobb mezőny, 36 csapat indult.

Eredmények (a vb honlapjáról):
férfi párbajtőr, csapat:

a 32 között:
Magyarország-Marokkó 45-28
a 16 között:
Magyarország-Hongkong 36-28

Veszprémi nőgyógyász - Az orvosi szakszervezet elégedetlen az ítélettel

Publikálás dátuma
2017.07.25. 11:07
Shutterstock illusztráció
Elfogadhatatlannak tartja a jogerősen elítélt veszprémi nőgyógyász etikai vétségének szankcióját a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (RESZASZ). Mint arról korábban a Népszava beszámolt: mindössze fél évre eltiltotta foglalkozásától a Magyar Orvosi Kamara Országos Etikai Bizottsága az orvost, aki százezres összegeket kért gyógyíthatatlan rákosoktól műtétekért, vizsgálatokért. Az orvos, Udvary János az eltiltás idejére fizetés nélküli szabadságot vett ki.

A ReSzaSz álláspontja az, hogy az ilyen minősített esetekben az európai jogrend, más országok példái és saját normáink alapján kizárólag a végleges eltiltás lehet erkölcsileg megalapozott döntés. A MOK országos vezetése nemrég kiadott deklarációjában arra hívta fel a politikai döntéshozók figyelmét, hogy a politikusok erkölcsi szerepe nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az egészségügyben tényleges változások induljanak, a politikai közgondolkodás gyökeresen megváltozzon az egészségügyről. (forrás: Magyar Orvosi Kamara: A MOK Deklarációja; 2017. június 16., mok.hu) Mint írták: „Hisszük, hogy a döntéshozó politikusoktól hitelesen csak akkor kérhetjük számon az erkölcsi megújulást, ha mi, egészségügyben dolgozók is megvizsgáljuk önmagunkat, és nemcsak szavakban, hanem tettekben is mindig az etikus magatartást tanúsítjuk.”