Előfizetés

BKK-borány - LMP: a hűtlen kezelés is felmerülhet

A hűtlen kezelés gyanúját veti fel az LMP a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) által "botrányosan" bevezetett online jegyértékesítő rendszerrel kapcsolatban, arra ugyanis az ellenzéki párt szerint az elektronikus jegyrendszer bevezetését megelőzően semmi szükség nem volt. 

Csárdi Antal, az LMP fővárosi önkormányzati képviselője kedden az MTI-nek kifejtette: a BKK elektronikus jegyrendszer bevezetésére készül, amelynek egy internetes értékesítési platform is a része lesz, így a társaság kétszer fizet ugyanazért.
Mindezek miatt a párt közérdekű adatigényléssel fordult a társasághoz, hogy kiderüljön: párhuzamosan kétszer rendelték-e meg ugyanazt a fejlesztést, és ha igen, az mekkora kárt okozott.

Hozzátette: várják azt is, hogy a BKK és a főváros kiket nevez meg felelősként a rendszerrel kapcsolatban, amely szerinte a felhasználók adatait sem védte megfelelően.

"Migránsok", civilek és Soros után itt az új ellenség - Ki kerül a célkeresztbe?

L.B.J.
Publikálás dátuma
2017.07.25. 16:48
Népszava illusztráció
A Magyar Nemzet tette közkinccsé értesülését, kit/mit talált ki az amúgy egyetlen eredeti gondolatot ki nem találó Habony/Finkelstein co. Minek is erőltetnék meg magukat, miután a történelem bőséggel kínál jól bevált recepteket, lehet visszanyúlni a múltba, mondjuk a goebbelsi propaganda idejére, de manapság is akad lenyúlnivaló ötlet.  Itt van mindjárt az egyik jóbarát,  a török vezér, Erdogan. Ma kezdődik meg Törökországban az egykori ellenzéki lap, a Cumhuriyet újságíróinak és munkatársainak pere. A kormányzat „terrorizmussal” vádolja őket - írtuk a minap. És igen, közel járnak a megfejtéshez.   

A Magyar Nemzet ugyanis úgy értesült, hogy ősztől az újságírók is célkeresztbe kerülhetnek.

Hogy ez pontosan mit jelent, a lap forrásai részletesen nem fejtették ki, ám utaltak arra: megpróbálják aláásni a Fidesz belső viszonyait firtató, a gazdasági hátország üzleteit feltáró újságírók tekintélyét.

Még mielőtt továbmennénk, pillantsunk bele ebbe, a HírTv által még 2015-ben közzétett összeállításába.

Soros maffiahálózatával és a brüsszeli bürokratákkal szemben kell állnunk a sarat, meg az általuk működtetett médiával kell megküzdeni a következő kilenc hónapban – idézi fel a szövegkörnyezetéből kiragadva is világos üzenetet Orbán tusnádfürdői beszédéből a Magyar Nemzet, jelezve, hogy mire lehet számítani a választási kampányban. A Fidesz elnöke nem először beszélt arról, hogy „mi a baj” a nem kormánypárti, általa „liberálisnak” titulált sajtóval, ám a lap több forrásból is úgy értesült, hogy az idei tusnádi beszéd egy újabb, médiaellenes kampány felvezetője volt. A kommunikációs gépezet, az utóbbi években felvásárolt és alapított médiumok a kampányban ismét „szintet ugranak”.

Mint a Már megint csatába hív Orbán Viktor c. cikkünkben megírtuk, a Párbeszéd kormányfő-jelöltje, Karácsony Gergely a tusványosi beszédet úgy jellemezte: Magyarország miniszterelnöke valójában nem külső erőkkel, hanem a saját népével áll harcban.

És itt a lényeg. 

Vajon az említett nép nagy része meddig lesz hajlandó kárörvendeni, hogy pillanatnyilag nem rajta, hanem a cigányokon, a földi pokol elől menekülő  "migránsokon", egy amerikában élő magyar/zsidó "pénzemberen", aztán majd - ha a hír igaz - az újságírókon csattan az ostor. Meddig hiszik (megint) el, hogyha igazodnak, ha meghúzzák magukat vagy épp lelkesen tapsolnak az első sorokban, és, ha kell hajánál fogva rántanak le egy nőt a földre, mert megzavarni merészeli az áhitatot, hogy akkor ők megússzák. 

A civilekkel szembeni fellépés beleillik a már említett hatalmi logikába. Hasonlítsuk a többiekhez: Erdogan és Putyin már világosan megmutatta, hogyan is kell ezt csinálni, így Orbán csak őket másolná - ezt Lengyel László mondta a Népszavának még áprilisban adott interjújában. Az autoriter rendszerek működési szisztémája: nem tűrhetnek maguktól független intézményeket. (...) A civilek másik csapata leleplezi a korrupciót, ami természetesen megint csak igen veszélyes egy, épp a korrupcióból építkező rendszer számára - mondta a politológus, és hát, ahogy a Magyar Nemzet is írja, ez a baj lehet az újságírókkal is:  firtatják a Fidesz belső viszonyait, és igyekeznek feltárni a gazdasági hátország üzleteit. 

A Newsweek amerikai hírmagazin online kiadásán megjelent írás szerzője, Alexander Nazaryan, a Newsweek vezető szemleírója felidézi, hogy Orbán Viktort nevezték már diktátornak és despotának, és Nyugat-Európában sokan gondolják úgy, hogy a "nemzeti alapokon nyugvó új illiberális államról" alkotott eszméje Magyarországot Németországtól és Franciaországtól Törökország és Oroszország felé fordítja - szemlézi bármily óvatosan is a külföldi sajtót az MTI, a lényegi mondatokat nem hagyhatja ki. (Ám persze nyilván szükséges enyhítheti a dolgot, ezt most ezzel próbálták elérni:  Iowa állam republikánus képviselője, a Tea Party irányzat tagja ugyanakkor egy minapi Twitter-üzenetében azt írta: Orbán Viktort "a történelem a nyugati civilizáció Winston Churchilljeként fogja feljegyezni, ha a nyugati civilizáció túléli a kulturális öngyilkosságot".)

És hát Törökország, vagyis visszakanyarodunk az újságírókat már célkeresztbe állított Erdoganhoz, pedig írhatnánk a másik barátról, Putyinról is. De azért ott még nem tartunk.  

DK: a kórházigazgatók ne írják alá a nyílt levelet!

A Demokratikus Koalíció arra kéri a kórházigazgatókat, hogy ne írják alá azt a nyílt levelet, amelyben elítélnék a médiában megjelenő "egyre kíméletlenebb és sokszor igaztalan támadásokat".

Oláh Lajos keddi, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: az Orbán-kormány arra készül, hogy politikai célokra használja a magyar kórházak igazgatóit. A sajtó szerint az intézményvezetőkkel egy olyan nyílt levelet kell aláíratni, amely a független sajtót hazugnak, az egészségügy drámai helyzetéről szóló híreket pedig álhíreknek bélyegzi - fogalmazott. A független képviselő hozzátette, a Fidesz azt képzeli, hogy ha a médiumok nem írják meg a "vérlázító" kórházi eseteket, akkor azok nem is léteznek.

A DK-s politikus biztosra veszi, hogy sok kórházigazgató alá fogja írni a papírt. Ők azok, akik 2010 előtt a leghangosabbak voltak, ha az egészségügy problémái kerültek szóba, 2010-ben viszont a "Fidesz jóvoltából" kórházigazgatók lettek és azóta nem hallani a hangjukat - jelentette ki. Akik szignálják a nyílt levelet, már nem a kórházakat vagy betegeket képviselik, hanem a Fideszt - összegezte véleményét.

A Népszava hétfőn írt arról, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) készítette azt a nyílt levelet, amelyben a humán tárca közös politikai akcióra hívja az egészségügyi intézmények vezetőit.