Előfizetés

Liberálisok: a BKK törvénysértést követett el

A Magyar Liberális Párt szerint Tarlós Istvánnak hivatalból eljárást kell indítania a BKK-botrány miatt, és azonnali hatállyal el kell küldenie a BKK vezérigazgatóját.

Elvárjuk, hogy a főpolgármester a közlekedési központ tulajdonosi képviselőjeként felelősséget vállaljon a történtekért, és megtegye a szükséges lépéseket. A Liberálisok szerint a BKK törvénysértést követett el azzal, hogy szerződéskötés és közbeszerzés nélkül átvette a T-Systemstől az elektronikus jegyrendszert. A rendszer 22-25 millió forintos havi működési díja ugyanis eléri a közbeszerzési értékhatárt. Az elmaradt szerződés és közbeszerzés miatt a főpolgármesternek hivatalból feljelentést kell tennie, máskülönben Tarlós István bűnpártolás vétségét követi el.

Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a BKK gondatlansága miatt veszélybe kerülhettek a jegyvásárlók személyes adatai, a rendszer ugyanis nem felelt meg az alapvető biztonsági elvárásoknak. A BKK elmulasztotta hitelesíteni és tesztelni a rendszert mielőtt azt bevezették, és ezzel felmérhetetlen károkat okozott az utazóközönségnek és a fővárosnak.

A BKK-botrány ékes bizonyítéka annak, hogy Dabóczi Kálmán alkalmatlan a BKK vezetésére, ezért azonnali hatállyal fel kell menteni állásából. A Magyar Liberális Párt felszólítja Tarlós Istvánt, hogy ne sunyítson tovább, és tegye meg a szükséges feljelentést az elmaradt közbeszerzési eljárás miatt.

Az igazi bűnös nem az a 18 éves fiatal, akit órákon belül rabosított a rendőrség, hanem az, aki ezt a rendszert közbeszerzés és kontroll nélkül hagyta működésbe lépni -  írják a közleményükben. 

Ljubljana nevét vette fel egy tér a XI. kerületben

Publikálás dátuma
2017.07.25. 14:59
MTI Fotó: Mohai Balázs
A szlovén főváros, Ljubljana nevét vette fel egy XI. kerületi tér, a Bükköny és a Sáfrány utca déli végénél lévő eddig névtelen közterület elnevezéséről a Fővárosi Közgyűlés június 21-i ülésén döntött.

Tarlós István főpolgármester a Ljubljana tér keddi névadó ünnepségén kijelentette: a szlovén és a magyar főváros kivételesen jó kapcsolatokat ápol. Az utóbbi években lényeges megállapodások születtek főként a kultúra, a turisztika, az energetika, a közlekedés, a vízgazdálkodás és a városfejlesztés területén. Az úgynevezett zöld városok, okos infrastruktúra területén is vannak előremutató együttműködések - tette hozzá.

Zoran Jankovic Ljubljana polgármestere arról beszélt, hogy a két főváros együttműködése napról-napra fejlődik. A feladata a baráti együttműködés kiszélesítése, hogy minél több turista forduljon meg a két ország között. A utcanév táblát Tarlós István, Zoran Jankovic és Ksenija Skrilec leplezte le.

A korhatár alatti nyugdíjak rendszerének kidolgozását ígéri az MSZP

Az MSZP vállalja, hogy kormányra kerülve a korhatár alatti nyugdíjak teljes rendszerét kidolgozza - közölte az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista alelnöke kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Korózs Lajos szerint Orbán Viktor miniszterelnök tusnádfürdői beszédéből kimaradt a nyugdíjügy. Az MSZP azonban kormányon kidolgozza az előre hozott öregségi nyugdíj, a csökkentett összegű előre hozott öregségi nyugdíj, a korengedményes és a korkedvezményes nyugdíj szabályait. A szocialista politikus emlékeztetett arra, hogy a kormány 2012-ben átalakította a nyugdíjrendszert, megszüntette a korhatár alatti nyugdíjakat.

Korózs szerint ismét biztosítani kell ezt a lehetőséget, de nem úgy, hogy csak egy szakmában lehet azt igénybe venni. Korózs Lajos kitért arra is, írásbeli kérdéssel fordult Balog Zoltánhoz, az emberi erőforrások miniszteréhez a többi között azt tudakolva tőle: felkészültek-e a nyugdíj-igazgatás átszervezésére? Biztosított lesz-e folyamatosan a jövőben is a nyugdíjak megállapítása?

Az ellenzéki képviselő a válasz ismeretében aggályait fogalmazta meg a nyugdíjfolyósító államkincstárba történő beolvasztása miatt. Ne csodálkozzon senki, ha novemberben nem, vagy csak késve kap nyugdíjat 2,7 millió ember - közölte.
Korózs Lajos úgy összegzett: milyen nyugdíjrendszer az, ahol az ügyfélnek kell "kujtorognia" az adatok után és nem tudja, melyik az az államigazgatási szerv, ahova be kell nyújtania papírjait, és azt sem tudja, honnan várhatja a határozatot.

Nincs egységes jogalkalmazást biztosító szervezet, és a nyugdíjigazgatás irányítása három minisztérium alá tartozik - tette hozzá. Korózs Lajos szerint modernizálni kell a nyugdíjigazgatást, de nem így.