Öntik a pénzt az alapítványi cégbe

Publikálás dátuma
2017.07.25. 07:26
FOTÓ: PROFIMEDIA

Összesen 900 millió forint tőkejuttatást kap a Vízház Ingatlankezelő Zrt. a társaságot létrehozó egyik jegybanki alapítványtól, a Pallas Athéné Domus Innovationis-tól (PADI) – derül ki a vállalkozás cégbírósági papírjaiból. Az MNB alapítványainak vagyonát kezelő Optima Befektetési Zrt. a zoom.hu kérdésére azt a választ adta, hogy a múlt nyáron a többi között a Vízház Zrt.-hez került Várkert Kaszinó épületének és környezetének felújításra, valamint a cég   indulásra kell a pénz.

Szerző

Takarékok közelében Mészárosék

A Felcsút polgármestere, Mészáros Lőrinc kormányfő-közeli milliárdos vállalkozó befolyása alatt álló Opimus közel 430 millióért megvásárolja az Takarékinfo Központi Adatfeldolgozó Zrt. közel negyedét – derül ki a tőzsdei társaság tegnapi közleményéből. Ezzel egyidejűleg a minap 25 százalékban Opimus-tulajdonba került Status Capital (ami az „egyszerűség” kedvéért egyszersmind az Opimus 8 százalékát is birtokolja) nem közölt áron hasonló részesedést vesz a Takarékinfóból. Az eladó az AB Banksoft Plus Kft., amely az ügylet után 2,6 százalékot tart meg magának az informatikai szolgáltatóból. A zrt. további tulajdonosai 20 százalékban a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete, valamint egyaránt közel 14-14 százalékban a Takarékbank és az FHB Invest Kft.

Az Opimus közleménye szerint a cég ügyfelei közé tartozik a Takarékbank és a Takarékszövetkezeti Integráció tagjai, a B3 Takarék Szövetkezet, az FHB csoport, a Magyar Posta Befektetési Zrt., a Díjbeszedő Informatikai Kft., továbbá a Ma-Tak-El Zrt. A társaság tavaly 162 munkavállalót foglalkoztatott, nettó árbevétele meghaladta az 5,4 milliárd forintot. A Takarékinfo vezetősége 2017-ben 6,1 milliárdos nettó árbevételt vár. A cég fő terméke most a takarékszövetkezetek egységes informatikai rendszerének bevezetése, szervezése. Ennek érdekében már közel ötmilliárd értékű munkát végeztek – zárul a közlés.

A vevő és az eladó között több személyi kapcsolat is kimutatható. Az 1996-ban alapított Takarékinfo FHB-cégként 1998-ban vette fel a bank nevét. Az akkor még Fidesz-közeliként elkönyvelt Spéder Zoltán egykori érdekkörének számító hitelintézettől 2011 után a zrt. más Spéder-érdekeltségekhez került. Miután viszont a nagyvállalkozó kiesett Orbán Viktor kegyeiből, a részvénytöbbség tavaly az Easy Holding Zrt.-nél kötött ki; e társaság áttételes résztulajdonosa a rendszeresen (a tegnap bejelentett ügyletben a vevői és nem az eladói oldalon álló) Mészáros Lőrinc hivatalos megjelenései előhírnökeként feltűnő Csík Zoltán. Az Easy Holdingtól a Takarékinfo-többség tavaly novemberben került az ugyanakkor alapított AB Banksoft Plushoz. Ennek tulajdonosa az Arthur Bergmann Informatika Kft., amely a kevéssé ismert Havaj Zoltáné. Kissé oszlik az eladó beágyazottságát illető homály annak tudatában, hogy Havaj Zoltán korábban közösen jegyezte az Arthur Bergmann Budapest Pénzügyi Kft.-t a – mostani ügyletben vevőként megjelenő – Status Capital felügyelőbizottságában ülő Gál Miklóssal. A Status Capital korábbi kutatásaink szerint pedig erősen kötődik a Fidesz szekszárdi szervezetéhez.

A kormányhűvé faragott sajtóportfóliójáról, valamint a Buda-Cash-csalásból olcsón kivásárolt egyéb vagyonelemeiről ismert, Mészáros Lőrinc fémjelezte Opimus eszerint tovább folytatja terjeszkedését, csápjait ezúttal a takarékszövetkezetek felé nyújtogatva.

Szerző

Milliárdos adósságokat sem tud behajtani a NAV

Publikálás dátuma
2017.07.24. 19:07
FOTÓ: Tóth Gergő
Továbbra is sok tartós adósa van a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV), június végén 3003 magánszemély és egyéni vállalkozó tartozott egyenként több mint 10 millió forinttal, és 1880 társaság, szervezet egyenként több mint 100 millió forinttal 180 napon keresztül, folyamatosan az adóhatóságnak - derül ki a NAV honlapján közzétett adatokból. 

Az adóhatóság negyedévente teszi közzé a tartós adósok listáit, amelyek csak az adózó nevét és címét, illetve székhelyét, valamint a társaságok, vállalkozók esetében az adóazonosítót tartalmazzák, a fennálló tartozás összegét nem ismertetik.

A magánszemélyek és egyéni vállalkozók a 10 milliós küszöbértékkel számolva mintegy 30 milliárd forinttal, a szervezetek a 100 milliós küszöbbel 188 milliárd forinttal tartoztak június végén, együttes minimális tartozásuk mintegy 218 milliárd forintra rúgott. A valóságos tartozás azonban ennél nagyobb, hiszen vannak milliárdos tartozású cégek és olyan magánszemélyek is, akikkel szemben több száz milliós - egyes esetekben milliárdos - követelése van az adóhatóságnak.

A 10 millió feletti tartozással rendelkezők közül 2258 magánszemély, 714 egyéni vállalkozó, 31 adós pedig lakcím nélküli.
A tartósan nagy összeggel tartozó nem magánszemély adózók közül 573 működik, illetve csődeljárás alatt áll, 624 kényszertörlés alatt, 643 felszámolás alatt, 40 pedig végelszámolás alatt van.

Szerző