Előfizetés

Takarékok közelében Mészárosék

A Felcsút polgármestere, Mészáros Lőrinc kormányfő-közeli milliárdos vállalkozó befolyása alatt álló Opimus közel 430 millióért megvásárolja az Takarékinfo Központi Adatfeldolgozó Zrt. közel negyedét – derül ki a tőzsdei társaság tegnapi közleményéből. Ezzel egyidejűleg a minap 25 százalékban Opimus-tulajdonba került Status Capital (ami az „egyszerűség” kedvéért egyszersmind az Opimus 8 százalékát is birtokolja) nem közölt áron hasonló részesedést vesz a Takarékinfóból. Az eladó az AB Banksoft Plus Kft., amely az ügylet után 2,6 százalékot tart meg magának az informatikai szolgáltatóból. A zrt. további tulajdonosai 20 százalékban a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete, valamint egyaránt közel 14-14 százalékban a Takarékbank és az FHB Invest Kft.

Az Opimus közleménye szerint a cég ügyfelei közé tartozik a Takarékbank és a Takarékszövetkezeti Integráció tagjai, a B3 Takarék Szövetkezet, az FHB csoport, a Magyar Posta Befektetési Zrt., a Díjbeszedő Informatikai Kft., továbbá a Ma-Tak-El Zrt. A társaság tavaly 162 munkavállalót foglalkoztatott, nettó árbevétele meghaladta az 5,4 milliárd forintot. A Takarékinfo vezetősége 2017-ben 6,1 milliárdos nettó árbevételt vár. A cég fő terméke most a takarékszövetkezetek egységes informatikai rendszerének bevezetése, szervezése. Ennek érdekében már közel ötmilliárd értékű munkát végeztek – zárul a közlés.

A vevő és az eladó között több személyi kapcsolat is kimutatható. Az 1996-ban alapított Takarékinfo FHB-cégként 1998-ban vette fel a bank nevét. Az akkor még Fidesz-közeliként elkönyvelt Spéder Zoltán egykori érdekkörének számító hitelintézettől 2011 után a zrt. más Spéder-érdekeltségekhez került. Miután viszont a nagyvállalkozó kiesett Orbán Viktor kegyeiből, a részvénytöbbség tavaly az Easy Holding Zrt.-nél kötött ki; e társaság áttételes résztulajdonosa a rendszeresen (a tegnap bejelentett ügyletben a vevői és nem az eladói oldalon álló) Mészáros Lőrinc hivatalos megjelenései előhírnökeként feltűnő Csík Zoltán. Az Easy Holdingtól a Takarékinfo-többség tavaly novemberben került az ugyanakkor alapított AB Banksoft Plushoz. Ennek tulajdonosa az Arthur Bergmann Informatika Kft., amely a kevéssé ismert Havaj Zoltáné. Kissé oszlik az eladó beágyazottságát illető homály annak tudatában, hogy Havaj Zoltán korábban közösen jegyezte az Arthur Bergmann Budapest Pénzügyi Kft.-t a – mostani ügyletben vevőként megjelenő – Status Capital felügyelőbizottságában ülő Gál Miklóssal. A Status Capital korábbi kutatásaink szerint pedig erősen kötődik a Fidesz szekszárdi szervezetéhez.

A kormányhűvé faragott sajtóportfóliójáról, valamint a Buda-Cash-csalásból olcsón kivásárolt egyéb vagyonelemeiről ismert, Mészáros Lőrinc fémjelezte Opimus eszerint tovább folytatja terjeszkedését, csápjait ezúttal a takarékszövetkezetek felé nyújtogatva.

Három új békafajt fedeztek fel

Publikálás dátuma
2017.07.25. 07:17
Fotó: Shutterstock

Az új fajokra a nevadai Nagy Medencében egy nagyszabású felmérés során leltek. Az állatok 650 ezer éve élnek elzártan más populációktól. 30 külső jegy és DNS vizsgálatok alapján különítették el őket. A békák kisebb nedves helyeken élnek a sivatagi környezetben.

Három új békafajt fedeztek fel

Publikálás dátuma
2017.07.25. 07:17
Fotó: Shutterstock

Az új fajokra a nevadai Nagy Medencében egy nagyszabású felmérés során leltek. Az állatok 650 ezer éve élnek elzártan más populációktól. 30 külső jegy és DNS vizsgálatok alapján különítették el őket. A békák kisebb nedves helyeken élnek a sivatagi környezetben.