Előfizetés

BKK-tüntetés - "A hatalomnak ma nincsenek korlátai"

Publikálás dátuma
2017.07.24. 22:29
Fotók: Tóth Gergő
A szakadó eső ellenére 250-300 tiltakozó gyűlt össze a Rumbach Sebestyén utca sarkán, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK)  ügyfélszolgálata elé, hogy tiltakozzon a cég elektronikus jegyvásárlási rendszerének hibáit megmutató fiatalember meghurcolása ellen.

Az akciót az Occupyoktogonbázis nevű csoport szervezte. A rendezvényen felolvasták a magát felfedni nem akaró, eljárás alá vont diák nyilatkozatát, melyben az ismeretlen fiú megköszönte az eddigi támogatást, ugyanakkor azt is elmondta, hogy nem kívánja a nevét felfedni a későbbiekben sem, mert félti a magánéletét az eljárás miatt.

A rendezvényen felszólalt Fülöp Tamás IT szakértő, aki úgy látja, ha egy valódi profi cégnél hibát találnak, ott fizetnek a felfedezőnek és nem feljelentik a hiba megtalálóját. Nehéz-Posony Márton felszólalásában hangsúlyozta, hogy ami a diákkal történt, az összefügg a mostani rendszer lényegével. Ez a rendszer nem tűr kritikát, ebben alattvalók vannak, ahol egy állami cég nem szolgáltat, hanem kegyet gyakorol – jelentette ki az ügyvéd. Mivel pedig ennek a hatalomnak ma nincsenek korlátai, bárki bármikor járhat úgy, mint ez a fiatal.

Békés Gáspár a Független Diákparlament szóvivője a Mátrix című film hasonlatával érvelt, amikor emlékeztetett, ott is egy olyan rendszer alakult ki, amely élősködött a benne lévőkön. Itt  bárki bármikor ellenséggé válhat, mert magát  a rendszert a közös ellenségkép tartja össze – mondta. A tüntetés végén az egyik szervező Horváth Kertész Balázs arra hívta fel a jelenlévőket, hogy közösen találják ki, mi legyen a következő akciójuk. Vágó Gábor volt LMP-s képviselő arra kérte a újságírókat, hogy egy közös fórum keretében fogalmazzák meg a tüntetők közös nyilatkozatát. A szervezők nevében elhangzott, hogy céljaik közt szerepel a hazai tüntetési kultúra megváltoztatása is. 

Vihar - Ötszáz fogyasztónál nincs áram Tolnában

Ötszáz fogyasztói helyen szünetel az áramszolgáltatás a Tolna megyei Dunaföldváron és Németkéren, miután a hétfő délutáni viharban vezetékek szakadtak el - közölte a Tolna megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

 Boros Brigitta hozzátette: az E.ON szakemberei már dolgoznak a hiba elhárításán.

Vihar - Kidőlt fákhoz riasztották a tűzoltókat

A viharos időjárás és a felhőszakadás miatt Komárom-Esztergom megye több településén kidőlt fákhoz riasztották a tűzoltókat - közölte honlapján a Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A Bajna és Gyermely közötti úton egy tízméteres fa dőlt ki a viharban, emiatt mindkét sávon megállt a forgalom. Tarjánban és Esztergomban villanyvezetékre dőltek fák.

Tatabányán, a Gál István lakótelepen egy négy emelet magasságú fa eltört, és egy része rádőlt a járdára. A vasúti aluljáróban negyven centiméteres víz akadályozta az autóforgalmat - írta a katasztrófavédelem. 

Fákat, oszlopot döntött ki a vihar hétfő délután Tolna megyében, ahol tucatnyi helyszínről kértek segítséget a tűzoltóktól.

Boros Brigitta megyei katasztrófavédelmi szóvivő tájékoztatása szerint Nagydorogon, a Gábor Áron telepen gépkocsira dőlt egy ötméteres fa, amelyet a paksi hivatásos tűzoltók távolítottak el. Bikácsnál, Vajta és Nagydorog között szintén fa dőlt egy vonat elé, a sárbogárdi hivatásos tűzoltók csak gyalogosan tudták megközelíteni a helyszínt.

Németkéren, a Széchenyi utcában ledőlt egy családi ház kéménye, amely a tető egy részét beszakította. A paksi hivatásos tűzoltók fóliával fedték le az épületet. Pakson, a Bajcsy-Zsilinszky utcában telefonvezetéket szakított le a vihar, Györén, a Rákóczi Ferenc utcában egy távközlési oszlop dőlt ki.

Sok helyen jelenleg is végzik a heves esőzés miatt vízzel telítődött pincék és lakások szivattyúzását; Nagyszékelyben, a Szabadság téren összegyűlt esővíz lakóházakat is veszélyeztet. A balesetekben senki nem sérült meg, Tolna megye hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltói folyamatosan számolják fel a károkat - közölte a szóvivő.

Ötszáz helyen szünetel az áramszolgáltatás  

Ötszáz fogyasztói helyen szünetel az áramszolgáltatás a Tolna megyei Dunaföldváron és Németkéren, miután a hétfő délutáni viharban vezetékek szakadtak el. Az E.ON szakemberei már dolgoznak a hiba elhárításán.