Előfizetés

Hemingway-hasonmások versenyeznek Floridában

Publikálás dátuma
2017.07.22. 10:40
Az író szobra Pamplonában. FOTÓ: Shutterstock
A floridai Key West egykoron Ernest Hemingway által látogatott kocsmájában megkezdődött a Hemingway-hasonmások vasárnapig tartó versenye.

A floridai városban fehér szakállas, a Nobel-díjas amerikai regényíróra szinte a megszólalásig hasonlító 160 amerikai férfi gyűlt össze az idén - az Egyesült Államok megannyi szövetségi államából -, hogy részt vegyen az évente megrendezett versenyen. 

Ernest Hemingway az 1930-as években élt a dél-floridai kisvárosban, egykori otthona ma múzeum és hozzá kötődő relikviák díszítik a híres Sloppy Joe's kocsmát, ahová annak idején rendszeresen járt. Ebben a kocsmában tartják a hasonmások versenyét, amelyet 1981 óta rendez a Hemingway Hasonmás Társaság. A vetélkedés három napon keresztül tart, s egyidejűleg irodalmi fesztivállal is ünneplik Ernest Hemingway irodalmi tehetségét és színes, kalandos életét.
Pénteken tartották az első elődöntőt, szombaton este választják meg a győztest, vagyis azt, aki a leginkább hasonlít a nagy íróra.Trump megfenyegette Iránt

Publikálás dátuma
2017.07.22. 10:22
Fotó: Shutterstock
"Komoly következményei" lesznek annak, ha Irán nem bocsát szabadon három amerikai állampolgárt, köztük Robert Levinsont - jelentette ki pénteken Washingtonban Donald Trump amerikai elnök.

Robert Levinson ügye régóta tartja izgalomban az amerikaiakat: a férfi, aki a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársa volt, tíz évvel ezelőtt tűnt el Iránban, amikor állítólag egy cigarettacsempészési ügyön dolgozott. Hivatalos amerikai álláspont szerint eltűnésekor már nem állt az FBI szolgálatában. 

Több mint tíz éve, 2007 márciusa óta Robert Levinsonról semmit sem tudni, amerikai tisztségviselők azt feltételezik, hogy az iráni titkosszolgálat fogságában van. Négy éve, 2013. decemberében azonban az AP amerikai hírügynökség oknyomozó riportban arról számolt be, hogy Levinson - a hivatalos amerikai állásponttal ellentétben - eltűnésekor kormányzati alkalmazásban állt és a Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) dolgozott.

Öt évvel ezelőtt, 2012-ben Mahmúd Ahmadinedzsád, akkori iráni elnök egy amerikai televíziós interjúban nem cáfolta, hogy Levinson iráni fogságban van, sőt, azt érzékeltetette, hogy bizonyos, nem részletezett megállapodás után akár vissza is térhet az Egyesült Államokba. Barack Obama előző amerikai elnök és Haszán Róháni iráni államfő 2013 szeptemberében megvitatta a Levinson-ügyet is, s ezt sokan úgy értelmezték, mint annak hallgatólagos elismerését, hogy az amerikai férfi változatlanul életben és az iráni hatóságok fogságában van. Azóta nem hallani róla.

Pénteken késő délután nyilvánosságra hozott közleményében Donald Trump úgy fogalmazott: "új és komoly következményekkel" kell számolnia Iránnak, ha nem bocsát szabadon három, jogellenesen fogva tartott amerikai állampolgárt. Az elnök Robert Levinson mellett az iráni születésű amerikai üzletember, Sziamak Namazi és édesapja szabadon bocsátást is követelte.

Aláírta a vitatott törvényt a német elnök

Publikálás dátuma
2017.07.22. 07:38
Steinmeier nem halogatta az aláírást. FOTÓ: AFP/JOHN MACDOUGALL

Frank-Walter Steinmeier német államfő pénteken aláírta a melegházasságot lehetővé tevő törvényt. Előzőleg olyan hírek jelentek meg, hogy Steinmeier kivárhat az aláírással, amíg nem tisztázták a felmerült összes jogi akadályt. Egy törvény elfogadása után az államfőnek 14 napja van a jogszabály megvizsgálására. Esetektől függ, hogy az államfő hány nap után látja el kézjegyével. Ha a törvényt nem kifogásolja az alkotmánybíróság, az egyneműek októbertől köthetnek házasságot Németországban.

A Bundestag június végén szavazta meg a melegházasság bevezetését. Az ügyet akkor az Angela Merkel kancellár vezette jobbközép CDU/CSU pártszövetség koalíciós társa, a szociáldemokrata párt (SPD) kezdeményezésére vették napirendre. A polgári törvénykönyv házasságról szóló paragrafusának módosítását végül a CDU/CSU legkevesebb 70 képviselője is támogatta, miután Angela Merkel felmentette a frakciófegyelem alól a képviselőket.