Drága a pénztárgépek adatkapcsolata

Év végén ismét felülvizsgálják az online pénztárgépek adatkapcsolatának hatósági árait, ám, hogy változnak-e az nem derül ki Tállai András államtitkár Tóth Bertalan írásbeli kérdésére adott válaszából.

Az MSZP parlamenti frakciójának vezetője konkrétan arról érdeklődött a gazdasági miniszternél, hogy mikor csökkenti radikálisan az online pénztárgépek állami adóhatósággal adatkapcsolatot biztosító adatátviteli szolgáltatások hatósági árát? A csökkentést igencsak indokoltnak tartja a politikus, ugyanis az összeköttetést biztosító Mobil Adat Kft., amely Garancsi István nagyvállalkozó - Orbán Viktor miniszterelnök "kötélbarátja" - többségi érdekeltsége, évről-évre növekvő nyereséget termel, a tavalyi évben már több mint félmilliárd forint osztalékot vettek ki a tulajdonosok, amit a boltosok "dobtak össze".

Szerző

Végrehajtásokat függesztenek fel a bíróságok

Publikálás dátuma
2017.07.19. 07:24
Thinkstock illusztráció
Kitört a bankpánik - ez a véleménye Léhmann Györgynek. A siófoki ügyvéd korábbi devizaadós ügyfeleinél sorra jelentkeznek a bankok egyezségi ajánlattal, olykor egészen szürreálissal.  Az egyik, az OTP Bankkal perben álló adósnak azt írta a pénzintézet: az eddig követelt 21 millió forint harmadával, 8 millióval is megelégszik – állította a Népszavának Léhmann. A devizaperekre szakosodott ügyvéd szerint a bankok „megneszelték”, hogy a magyar bíróságok több kérdésben is állásfoglalást várnak az Európai Unió bíróságától a devizahitel-szerződésekkel kapcsolatban. S azt is jól tudják, hogy a hazai bíróságok sorra függesztik fel a pereket és egyben a végrehajtásokat.

Irodám előtt most a végrehajtási szakaszba ért, a kormánypropaganda szerint „megmentett” devizaadósok ülnek sort, azt kérve, hogy kezdeményezzem a végrehajtás felfüggesztését. És egyre több sikert érünk el, egyre reálisabb a remény: százak, ezrek menekülnek meg attól, hogy elárverezzék a fejük fölül az ingatlanukat, utcára kerüljenek. Egyre több hazai bíró kívánja megvárni a per folytatásával az európai bíróság állásfoglalását - mondta az ügyvéd.

Léhmann szerint a bankpánik nem véletlen, nagyon nagy a tét, súlyos milliárdok járhatnak vissza a korábbi devizaadósoknak.  Kukába lehet hajítani a forintosítási törvényt és az azt követő banki elszámolásokat, csak ez történhet, mert ez felel meg az uniós jognak a 2014-es forintosítási törvény, az ugyanis a bankokat mentette meg az adósok helyett, sajnos csaknem a teljes parlamentünk asszisztálásával – tette hozzá. Léhmann György egyébként nyomban a szerinte uniós jogot sértő 2014-es „adósmentő” törvény elfogadása után a brüsszeli Európai Bizottsághoz fordult, mely azonban még nem ért a vizsgálata végére.

Banki körökben sem osztják Léhmann György álláspontját, hogy azért adnának fizetési könnyítéseket, mert tartani a luxemburgi döntéstől. A siófoki ügyvéd egyébként egyike azoknak, akik nagy volt devizahiteles ügyfélkörrel rendelkeznek. Lapunkat az OTP kommunikációs vezetője arról tájékoztatta, hogy a Léhmann által említett ajánlat a normál ügymenetben kizárt, s csak rendkívül indokolt szociális okok fennállása esetén élhet ilyen kedvezményekkel a pénzintézet.

Luxemburg döntésére várva

A közelmúltban hét ügyben fordultak a magyar bíróságok az Európai Unió luxemburgi bíróságához a korábbi devizahiteles ügyekben, előzetes döntéshozatal érdekében. (Vagyis itthon a bírák megszakították a pereiket és bevárják a luxemburgi döntést, mielőtt ítéletet hoznának - a szerk.) E megkeresések közül különösen érdekes az, amelyet a Fővárosi Ítélőtábla küldött az uniós bírósághoz, és folyamatban van egy hasonló tárgyú román kezdeményezés is, amelyben már főtanácsnoki vélemény is született. Mindkettő arra vonatkozik, hogy mikor megfelelő a devizahiteles ügyfelek tájékoztatása a bank részéről és mikor nem az.

A luxembourgi székhelyű testületnek választ kell adnia arra, hogy az uniós jog szerint is elfogadható megoldás-e, ha az adós viseli a hirtelen drasztikus árfolyamváltozásból eredő veszteségeket. Korábbi számítások szerint százmilliárdokban, más becslések szerint viszont ezermilliárdos nagyságrendben mérhető az az összeg, amelyet a magyar hiteladósok fizettek a bankjuknak azután, hogy a válság miatt elszabadultak az árfolyamok. Darák Péter, a Kúria elnöke ezzel kapcsolatban a közelmúltban úgy foglalt állást, hogy egy esetleges uniós iránymutatás ellenére is szabad keze marad a magyar bíróságoknak az ügyek kezelésében, de ha szükséges, változtatnak a haza bírói gyakorlaton.

B.M.Bemutatták az új, műanyag tízfontost (videó)

Publikálás dátuma
2017.07.18. 21:55
Forrás: Bank of England/Facebook
A szeptembertől forgalomba kerülő bankjegy polimer alapanyagú, ugyanúgy, mint a tavaly szeptember óta forgalmazott új ötfontos.

 Egyik oldalán - mint mindegyik brit bankjegycímleten és pénzérmén - II. Erzsébet királynő portréja látható, a másikon pedig a ma is világszerte rendkívül népszerű, éppen kétszáz esztendeje elhunyt angol írónőé, Jane Austené. Mark Carney, a brit jegybank kormányzója az évforduló alkalmából Winchester városának székesegyházában, Jane Austen nyugvóhelyén mutatta be az új tízfontost.

A fejlett biztonsági elemekkel ellátott, nehezen hamisítható bankó szeptember 14-én kerül forgalomba. A régi papírtízesekkel 2018 tavaszáig lehet fizetni, utána már csak a bankokban lehet új tízfontosra beváltani őket. A műanyag tízes - amely vízálló jellege miatt akkor sem megy tönkre, ha véletlenül kimossák - a Bank of England várakozása szerint legalább öt évig használható állapotban marad. A papír tízfontosok átlagos életkora két év. A Bank of England teljesen megújítja a brit készpénzállományt, de a folyamat nem teljesen zökkenőmentes.

A program első lépéseként forgalomba hozott új ötfontosról - az első műanyag brit bankjegyről - kiderült, hogy nyomokban marhafaggyút is tartalmaz. Ez hatalmas felzúdulást keltett a vegetáriánus és vegán életmódot folytatók, valamint a marhahús-feldolgozásból származó termékeket hagyományosan elvető indiai közösségek körében, és petíció is indult az ötfontos gyártási technológiájának megváltoztatására.

A Bank of England közölte, hogy tiszteletben tartja és rendkívül komolyan veszi az ötfontos marhafaggyú-tartalma miatt az egyes közösségekben felmerült aggályokat, és folyamatos kapcsolatban áll a bankjegy alapanyagát szállító céggel a lehetséges alternatív gyártási eljárások kidolgozása érdekében. A jegybank ugyanakkor közölte azt is, hogy a tiltakozások ellenére nem vonja ki a forgalomból az új ötfontos bankót, mivel ennek több tízmillió font járulékos költsége lenne.
Az új tízfontos alapanyaga pontosan megegyezik az új ötfontoséval, vagyis elvileg a műanyag tízes is tartalmazhat állati zsiradékot.

Szerző
Témák
tízfontos