Előfizetés

Kiket és mire képeztek ki Szerbiában? - Vizsgálatot követel az LMP

Az LMP azonnali vizsgálatot kezdeményez a szakszolgálatoknál, hogy kiderüljön, melyik civil szervezet és milyen célból vett részt a vélhetően orosz titkosszolgálati háttérrel rendelkező Orosz-Szerb Humanitárius Központ képzésén. A letelepedési kötvényeket forgalmazó cég kirablása és az azeri-orosz wifi szoftver után újabb nemzetbiztonsági botrány van kibontakozóban. Az LMP felszólítja a magyar kormányt, hogy tegyen valódi lépéseket az orosz befolyásszerzés leállítására - írja közleményében a párt.

Sajtóértesülések szerint az Orosz-Szerb Humanitárius Központ vezetése a szerbiai Nis környékén magyar humanitárius szervezetnek tartott továbbképzést, ám a továbbképzés tartalma egyértelműen nem derült ki. Az LMP álláspontja szerint rendkívül komoly nemzetbiztonsági aggályokat vet fel, hogy az Orosz-Szerb Humanitárius Központot a régió szakszolgálatai az orosz titkosszolgálat fedőszervezetének tartják. Szél Bernadett, a LMP társelnök-frakcióvezetője, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tagja a szakszolgálatok haladéktalan vizsgálatát kezdeményezi az ügyben, egyben felszólítja a magyar kormányt, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy az üggyel kapcsolatos esetleges politikai szálak akkor is megismerhetőek legyenek, ha ez a moszkvai Nagy Testvér érdekeivel ellentétes, és Orbán Viktornak éppen más utasítást fogalmaztak meg.

Liberálisok: izreaeli mintára "füvesítsen" Orbán!

A Liberálisok arra kérik Orbán Viktort, hogy a civilek vegzálása helyett inkább drogpolitikában kérjen tanácsot izraeli kollégájától, Benjamin Netanjahutól. Izraelben az idei törvényváltoztatásoknak köszönhetően nem tekintenek többé bűnözőként azokra, akik nyilvános helyen marihuánát fogyasztanak. Az új szabályok alapján, 2017 tavaszától a nyilvános helyen történő füvezés miatt kiszabott bírságokból befolyó összegeket Izraelben bűnmegelőzésre és egészségügyi rehabilitációra fordítják - írja közleményében Sermer Ádám, a Magyar Liberális Párt ügyvivője.

Példaértékű lehet az is a magyar miniszterelnök számára, hogy a fű egészségügyi célú felhasználásában rejlő lehetőségeket már évek óta használja ki komoly gazdasági sikerekkel a konzervatív izraeli kormányzat. Az ország egészségügyi minisztériumának támogatásával csaknem százmillió dolláros értékű üzletágat építettek fel a marihuána orvosi célú felhasználására, és ma már közel 25 ezer beteg gyógyul füves alapú gyógyszereknek köszönhetően, jogszerűen Izraelben. Köztudomású, hogy a marihuána több száz betegség mellékhatásoktól mentes gyógyítására alkalmas.

A Magyar Liberális Párt szerint a fű legalizálása politikai irányultságokon túlmutató kérdés. Konzervatív, baloldali és liberális vezetők egyöntetűen értették meg a világon, hogy a fű kriminalizálása többet árt, mint használ. Bízunk benne, hogy az izraeli kormányfő magyarországi látogatásán erről is szó esik majd, és a magyar kormány megteszi az első lépéseket a fű hazai legalizálása érdekében.

A Magyar Liberális Párt évek óta küzd a marihuána magyarországi legalizálása érdekében. A teljeskörű legalizálásról szóló javaslatunkat azonban a kormánypárti többség még vitára sem tartotta alkalmasnak a magyar országgyűlésben. Ezután nyújtottuk be az orvosi célú felhasználás engedélyezéséről szóló javaslatunkat, és kezdeményeztünk népszavazást a kérdésben. Bízunk benne, hogy az Országos Választási Bizottság lehetőséget ad rá, hogy a magyar emberek döntsenek abban a kérdésben, bűnözőként kell-e tekinteni azokra, akik életükben akár csak egyszer is elszívtak egy füves cigit.

Budapesten vezet az ellenzék

Publikálás dátuma
2017.07.18. 17:07
A Momentum Mozgalom Európához tartozunk! jelmondattal meghirdetett demonstrációja 2017 májusában - Fotó: Molnár Ádám
Budapesten vezet az ellenzék: a Republikon Intézet 800 fős budapesti telefonos kutatása szerint a fővárosiak jobban örülnének egy baloldali, liberális kormánynak, mintha a Fidesz kormányozna tovább 2018 után.

A június 29-július 3. között elvégzett kutatás során megkérdezettek 35 százaléka egy baloldali, liberális kormánykoalíciónak örülne a legjobban a következő választás után. A Fidesz további kormányzását 27 százalék támogatná, a Jobbik kormányzásának pedig csak a budapestiek 11 százaléka örülne. A baloldali, liberális ellenzék előnyét ezen oldal kisebb pártjainak ereje okozza. Miközben az MSZP az országos támogatottságának megfelelően teljesít Budapesten, addig a baloldali, liberális ellenzék kisebb pártjai – DK, LMP, Momentum, MKKP – a fővárosban az országos erejük felett teljesítenek.

Ha a konkrét pártpreferenciákat nézzük, a teljes népesség körében a Fidesz 21, az MSZP 10, a Jobbik 7, a DK és a Momentum 5-5, az LMP 4, az MKKP 3, az Együtt, a Párbeszéd, a Liberálisok és a MOMA pedig 1-1 százalékon állnak. A pártválasztók körében a Fidesz 36, az MSZP 17, a Jobbik 12, a DK és a Momentum 9-9, az LMP 6, az MKKP 5, az Együtt és a Párbeszéd 2-2, a Liberálisok és a MOMA pedig 1-1 százalékot érne el.

A Republikon Intézet korcsoport, iskolázottság, valamint a szerint is vizsgálta a kérdést, hogy a megkérdezett milyen típusú házban él.

Ami a korcsoportot illeti, az országos tendenciával ellentétben a baloldali, liberális választók korcsoport szerinti megoszlása a fővárosban teljesen kiegyenlített. Ebben nagy szerepe lehet annak, hogy a fővárosban az országosnál jóval nagyobb súlya van a fiatalosabb LMP-nek vagy a Momentumnak. A Momentum budapesti támogatóinak például 56 százaléka a 18 és 39 év közötti korosztályhoz tartozik.

Ami a lakóház típust illeti, a Fidesz csak a családi-, illetve sorházban élők között tud népszerűbb lenni a baloldali ellenzéknél, a panelházban, hagyományos bérházban, illetve társasházban élők legnagyobb része baloldali, liberális kormánykoalíciót szeretne 2018 után. Ugyan a Jobbik összességében nem tudott megerősödni a fővárosban, a panelházakban élőket úgy tűnik, nagyobb sikerrel tudja megszólítani, hiszen körükben az átlagosnál jóval magasabb, 15 százalék azoknak az aránya, akik a Jobbik kormányzásának örülnének a legjobban.

Iskolázottság szerint vizsgálva pedig azt látjuk, hogy a Fidesz egyedül a legalacsonyabban iskolázottak körében népszerűbb a baloldali, liberális pártoknál. Míg a baloldali ellenzék támogatottsága kiegyenlített a különböző iskolázottsággal rendelkező fővárosiak körében, a Jobbik népszerűsége az iskolázottság növekedésével csökken.

A kutatásból kiderül, hogy a budapestiek – kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt – a főváros előtt álló egyik legnagyobb feladatnak az M3-as metró mielőbbi felújítását tartják.

A kormányzat beruházási elképzeléseivel még a Fidesz szavazói sem értenek egyet. Hiába tartja fontosnak a kormányzat a sportberuházásokat, a budapestiek döntő többsége (78%) szerint nem érdemes a budapesti forrásokat az új Puskás Ferenc Stadionra költeni, még a Fidesz szavazói közül is többen utasítják el az elképzelést, mint ahányan támogatják azt.

Ugyan a belvárosi bulinegyedben szórakozó külföldiek okozta problémák mind gyakrabban érik el a média ingerküszöbét, a budapestiek szerint nem túl magas a turisták száma a fővárosban. A megkérdezetteknek mindössze 24 százaléka gondolja úgy, hogy túl sok a turista a városban, 63 százalékuk nem ért egyet ezzel.

A budapestiek háromnegyede egyetért abban, hogy a fővárosban beszedett adó nagyobb részét kellene Budapesten elkölteni. Alig mutatkozik különbség ebben a választók pártpreferenciája szerint: a Fidesz szavazóinak 67, a baloldali, liberális pártok szavazóinak 84, a Jobbik-kormányt preferálóknak pedig 76 százaléka gondolkodik így.