Előfizetés

Ipari park a város közepén? - Zajos betonkeverő Szikszón

Publikálás dátuma
2017.07.18. 07:05
ÜZEM A VÁROS SZÍVÉBEN - A jegyző szerint halk és veszélytelen ( a szerző felvétele)
A Szikszón élőknek is joguk van eldönteni, hogy mivel éljenek együtt – hívta fel a helyi önkormányzat figyelmét internetes bejegyzésében dr. Piskóti István professzor, a Miskolci Egyetem Marketing Intézetének igazgatója aki élére állt egy tiltakozási akciónak. 

A Miskolchoz közeli településen ugyanis egy új betonkeverő üzem épült, néhány tíz méterre a lakóházaktól, étteremtől, a nem oly távol lévő kórháztól. A helyi engedélyeket kiadó jegyző a közelben élőket károsítható egészségi, környezetszennyezési kockázatokról nem készíttetett előzetes felmérést, a lakókat a tervezett beruházásról előzetesen nem tájékoztatták, lakossági fórumot sem tartottak a témában. Az emberek csak a már összeszerelt üzemet vették észre, amelyhez nem építettek külön a megközelítésére alkalmas úthálózat, így a kész építőanyagot csak a házak szomszédságában, a városon át szállíthatják majd el.

A Miskolc-Kassa főútvonalon, a lakott területeken átmenő szakaszokon egyébként is óriási méretű a gépjárműforgalom – mondja dr. Piskóti István – a sokszor megígért, eddig meg nem épült autópálya sem lesz igazi megoldás az üzem megközelíthetőségére, hiszen a városban kialakított ipari parkot csak a belső utakon lehet megközelíteni. Köztudott, hogy egy betonkeverőhöz erősen porozó alapanyagokat kell a helyszínre vinni. 

Azzal nemigen számoltak, hogy a beruházással tovább növekedik a 3-as úton haladó tehergépjárművek száma, s azzal sem, hogy a kertekkel szépen kialakított lakókörnyezet nyugalmát zavarják. A kavicsot, homokot, vagy akár a kész betont szállító speciális járművek, teherautók közlekedése bizonyosan hangos és légszennyező lesz. A professzor emiatt pár hete a lakók nevében levélben fordult az önkormányzat jegyzőjéhez, amelyben kérte, hogy mutassák be a betonkeverő működésével járó légszennyezéssel, porzással, útkárosítással összefüggő hatás-elemzéseket. Amíg erről nem adnak tájékoztatást a lakóknak, addig azt kérték, ne engedélyezzék az üzem működését.

A Szikszói Önkormányzati Hivatal jegyzője válaszlevelében közölte, hogy a helyszín, mint ipari park, üzemi tevékenység folytatására alkalmas, ezen a területen pedig idén május közepétől kész beton előállítását jelentette be egy vállalkozó az önkormányzatnál. A berendezés csupán olyan hangos lesz – írta Polgáriné Dsupin Dóra jegyző – mint egy átlagos személyautó, zárt rendszerben működik, a környezet levegőjét nem károsítja. Füzesséri József polgármester pedig a terület ipari park jellegét hangsúlyozta, amely minden szükséges engedéllyel rendelkezik. A lakók többsége azonban egy korábbi rossz döntés eredményének tekinti, hogy a város közepére telepítették a ipari parkot, s nem értik, miért ragaszkodik Szikszó vezetése a szerintük elhibázott beruházáshoz, amely a helyiek életminőségét rontja.

Több bért! - Elszántak az önkormányzati dolgozók

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2017.07.18. 07:03
Kitartanak - Boros Péterné, az MKKSZ elnöke a Belügyminisztérium épülete előtt ismertette követeléseiket - Népszava fotó/Tóth Ge
Folyt.köv. Több mint ötezer helyhatósági köztisztviselő sztrájkolt két órát tegnap. Ha nem kapnak az állami tisztviselőkhöz hasonló bért, készek egésznapos munkabeszüntetésre is.

Hétfő reggel 9 óra. Feketébe öltözött asszonyok kapaszkodtak egymásba a XVI. kerületi Polgármesteri Hivatal lépcsőjén, rajtuk kívül senki nem mozgott az épület környékén. Sztrájkoltak a hivatalnokok, 10 óráig csak a gyászolókat fogadták az anyakönyvvezetők, és ehhez hasonló halaszthatatlan ügyekkel foglalkoztak az íróasztaloknál. A munkabeszüntetést szervező Görbe László a Népszavának kiemelte, a 72 ezer embert kiszolgáló hivatalban a dolgozók elfogadhatatlannak tartják, hogy kilenc éve nem kaptak központi béremelést, azt érzik, a kormány nem veszi őket emberszámba. Helyi vezetőik ugyan éltek az érdekvédők által tavaly kiharcolt lehetőséggel és a kerület adóbevételeinek terhére az államilag garantált 36 850 forintos köztisztviselői illetményalapot ötödével megtoldották, de a központi költségvetésből várják az összeg 60 ezer forintra emelését. Görbe a múlt pénteken délutánra váratlanul összehívott belügyi egyeztetést nem tartja győzelemnek, mert ott semmilyen eredmény nem született.

Szakszervezeti titkártársával, a XIII. kerületi polgármesteri hivatalban dolgozó Pajor Józseffel egybehangzóan fogalmaztak úgy: a bérrendezés nem politikai hovatartozás kérdése. A fideszes vezetésű Kertvárosban a dolgozók 62 százaléka csatlakozott a felhíváshoz, míg a baloldali Angyalföldön 85 százalék. Mivel a vezetők eleve nem sztrájkolhatnak, itt ők ültek be az ügyfélszolgálatra a beosztottak helyett. Eközben a XVI. kerületi hivatal lépcsőjén még fél tíz után is csak egy középkorú férfi baktatott felfelé a papírjaival. Azt mondta, nem nézett honlapot, nem vette észre a hirdetményt a bejáratnál, így elsőre nem is értette, miért mondom neki, hogy kicsit még várnia kell az ügyintézésre. – Láttam a tv-ben, hogy a köztisztviselők jobb bérekért harcolnak, de ezt nem hoztam össze a közterület-foglalási engedélyem elintézésével – vallotta be, és mosolyogva visszaült a kocsijába. Dühnek semmi nyoma.

A sztrájkot szervező Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) nem adta ki az akcióhoz csatlakozott önkormányzatok listáját, mert védi a dolgozókat, de lapunk körtelefonokkal szerzett tapasztalatai szerint épp a béremelésre saját forrás híján leginkább rászoruló kistelepüléseken sztrájkoltak a legkevesebben, mert a néhány fős munkahelyeken nehéz tagokat szervezni a szakszervezeteknek. A tiltakozással azonban itt is egyetértenek az alkalmazottak, a jegyzők és legtöbb helyen a polgármesterek is. A munkabeszüntetés megszervezésére alkalmas nagyobb hivatalokban a dolgozók elszántak. A Népszava kérdésére egybehangzóan állították: ha a kormány nem teljesíti a bérkövetelést, készek továbblépni, és ha az MKKSZ megszervezi, akár egésznapos sztrájkot is vállalnak.

Kompromisszumos javaslat is van

Több mint száz önkormányzatnál, több mint ötezer köztisztviselő sztrájkolt tegnap reggel – jelentette be a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke a munkabeszüntetés után a Belügyminisztérium épülete előtt. Boros Péterné megismételte, ha nem tudják elérni az illetményalap 60 ezer forintra emelését, kompromisszumos megoldásként javasolják a három év alatt megvalósítható 50 százalékos béremelést a kormánnyal két hét múlva folytatódó tárgyaláson.

Az ellenzéki pártok a kormány hozzáállását bírálták. Az MSZP a feketegazdaság kifehérítéséből teremtené elő az önkormányzati tisztviselők magasabb bérének fedezetét, az LMP 50 százalékkal emelné az illetményalapot. A Jobbik szerint a kormány időhúzása távozásra kényszeríti a hivatalokban dolgozó szakembereket, a DK szégyennek tartja, hogy a Fidesz kormányzása óta "a magyarok lettek a legtöbbet dolgozó és legkevesebbet kereső emberek Európában”. A nagyobbik kormánypárt hallgatott, a KDNP viszont továbbra is azt mondta, a dolgozóknak a településekkel kell megállapodni a bérekről, ez nem kormányzati hatáskör.Netanjahu már a spájzban van

Publikálás dátuma
2017.07.18. 07:03
FOGADÁS - Lázár János fogadta Ferihegyen Benjamin Netanjahut
Isten hozta Magyarországon - köszöntötte a Budapestre érkezett Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt és feleségét Lázár János hétfőn délután. A Liszt Ferenc Nemzetközi Reptérre kizavart kancelláriaminiszter kedves magyar szavait félmosoly és barátságos "Shalom" követte. 

1989 óta nem járt nálunk hivatalban lévő izraeli miniszterelnök, most európai turnéja során Emmanuel Macront követően Orbán Viktor fogadja Benjamin Netanjahut. Párizsban az izraeli miniszterelnök arról beszélt, mennyire fontos számára Izrael és az európai országok fokozott együttműködése – ez azonban nem annyira az EU mainstreamjére, sokkal inkább az EU-n belül számos okból különutas visegrádi államokra (V4) vonatkozhat. A magyar kormányfő kedd reggel látja vendégül Netanjahut, ezt egy sajtótájékoztató és ebéd követi.

MTI Fotó Kovács Tamás.jpg

MTI Fotó Kovács Tamás.jpg

 

Benjamin Netanjahu kedd délután koszorút helyez el az ismeretlen katona sírjánál, majd Áder János fogadja őt, este pedig egy vacsora keretében ismét találkozik Orbán Viktorral. Szerdán lesz Netanjahu V4-napja, amikor külön tárgyal és együtt is ebédel a cseh, a szlovák, a lengyel és a magyar miniszterelnökkel. Ezután a vendég és vendéglátója részt vesz egy izraeli-magyar üzleti fórumon (az Eximbank nemrég nyitott egy 50 millió eurós hitelkeretet a kétoldalú üzletek fellendítésére), majd este látogatást tesznek a magyar zsidó közösségnél. Izraelben a baloldal azt kérte Netanjahutól: addig ne látogasson el Magyarországra, amíg a magyar miniszterelnök nem vonja vissza Horthy Miklós pozitív értékelésével kapcsolatos szavait. Netanjahu ehelyett Izrael nagykövetét utasította: vonja vissza azt a kijelentését, hogy a Soros György elleni kampány antiszemita lenne - holott azt a magyar zsidó közösség is elítélte.

Csalódott is a Mazsihisz a magyar kormány Soros-ellenes propagandakampányával kapcsolatos izraeli álláspont miatt. Heisler András, a legnagyobb magyarországi zsidó szervezet elnöke az amerikai AP hírügynökségnek nyilatkozott azt megelőzően, hogy Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő Budapestre érkezett. Azt mondta, a magyar zsidók cserbenhagyásnak érzik az izraeli álláspontot. Múlt héten Heisler Jeruzsálemben járt, ahol a miniszterelnöki hivatalban Netanjahu tanácsadóival is tárgyalt, s azt kérte az izraeli kormánytól, fejtse ki részletes véleményét a Soros-ellenes plakátokról. Kérdéses azonban, hogy minderre a budapesti diplomáciai vizit idején sor kerül-e, hiszen az izraeli miniszterelnök egyértelműen barátkozni érkezett hazánkba.

Miközben Benjamin Netanjahu izraeli és Orbán Viktor magyar miniszterelnök egyre szorosabbra fűzi szövetségét, az Amnesty International Magyarország és Amnesty International Izrael komoly aggodalommal figyeli, hogyan lesz egyre nehezebb a jogvédő szervezetek és aktivisták munkája mindkét országban. Közölték: mindkét ország vezetője gyűlöletet szít az egyetemes ember jogok és közös értékek ellen, megpróbálja aláásni a jogvédő szervezetek és aktivisták szerepét a társadalomban és megbélyegző kampányt folytat ellenük. Mindkét országban olyan jogszabályokat fogadtak el, és a hírek szerint terveznek elfogadni, amelyek korlátozzák azoknak a civil szervezeteknek a munkáját, amelyek a demokratikus értékekért, az emberi jogokért és a hatalom átláthatóságáért küzdenek. Azt is írták: úgy tapasztalják, hogy Magyarországon és Izraelben is egyre mérgezőbbé válik a közbeszéd, amelyhez nagyban hozzájárul a jogvédő szervezetek – köztük az Amnesty International – ellen folyó megbélyegző és hamis vádakat megfogalmazó magyar és izraeli kormányzati lejáratókampány. Az emberi jogi civil szervezet vezetői felszólították mindkét miniszterelnököt, hogy alapjaiban változtasson az emberi jogokkal kapcsolatos hozzáállásán. Azonnal vessenek véget az alapvető jogok és értékek elleni populista támadásaiknak, és térjenek vissza egy olyan politikához, amely tiszteletben tartja és védi mindenki jogait függetlenül annak politikai nézeteitől, akkor is, ha az illető kényelmetlen igazságokat tár fel a kormány jogsértő politikájával kapcsolatban.