Előfizetés

Csapás csapás után - Erdőtűz, majd halálos áradás Arizonában

Publikálás dátuma
2017.07.17. 17:14
Tűz a Bradshaw hegység peremén Arizonában június 27-én, 2017 - Fotó: Mark Feeney/AFP
Több, mint tíz  embert elsodort egy hirtelen jött áradás az Egyesült Államok Arizona államában, egy rekreációs központban a hétvégén. Legkevesebb nyolcan életüket vesztették, köztük két gyermek, többeket még keresnek a mentőegységek - tudósít az Euronews.

 Az emberek a Cold Springs nevű folyóban fürödtek, amikor a víz elsodorta őket. A hirtelen áradást a váratlanul lezúduló, monszunszerű esőzés okozta folyó egy feljebb eső szakaszánál, ahol a növényzetet nemrég erdőtűz pusztította el. Az amerikai meteorológiai szolgálat figyelmeztetést adott ki hétfő estig, mert újabb viharok és hirtelen áradás várható Arizona nagy részén.

Szöul tárgyalna Phenjannal

Dél-Korea katonai tárgyalásokat javasol Észak-Koreának, a nemzetközi szankciókat sértő észak-koreai rakétakísérletek nyomán kialakult feszültség enyhítésére. Ha Phenjan elfogadja az ajánlatot, akkor 2015 óta első alkalommal ülnek tárgyalóasztalhoz a két Korea képviselői. Egy magasrangú dél-koreai katonai vezető közölte, hogy minden ellenséges cselekedet beszüntetése és a feszült helyzet enyhítése lenne a megbeszélések célja – jelentette a BBC.

Az új dél-koreai elnök, Mun Dzse In már beiktatása után jelezte szándékát a két Korea közötti párbeszéd felújítására. Nemrégiben egy berlini beszédében jelezte, hogy a kapcsolatfelvétel szükségessége Szöul és Phenjan között sürgetőbb, mint valaha. A dél-koreai államfő szerint a megbeszélések újranyitása nélkül esély sincs az észak-koreai nukleáris fegyverkezési program leállítására.

Al Gore: A világ Trumpra neheztel, nem Amerikára

Al Gore volt amerikai alelnök szerint világszerte tudatában vannak annak, hogy az Egyesült Államok nehéz időket él át Donald Trump elnökségével. Bill Clinton egykori alelnöke a CBS Newsnak adott interjúban rámutatott: A világ többi része, akárcsak mi idehaza, megpróbálja kiokoskodni, hogyan is alakul majd Trump elnöksége. Tudom persze, hogy még sokan teljes mértékben az elnök mögött állnak.

Gore, aki 2000-ben George W. Bush-sal szemben alulmaradt az elnökválasztáson, már alelnökként is a klímaváltozás elleni fellépés élharcosa volt, erőfeszítéseit megosztott Nobel-békedíjjal jutalmazták. A volt alelnök szerint a világ nem hibáztatja az Egyesült Államokat azért, mert Trump bejelentette, kivonul a párizsi klímaegyezményből. Ez a többi államot egységfrontba hozta össze, az amerikai elnök ugyanakkor nemzetközileg elszigetelődött, mondta Gore.

Egyelőre még nem tudni, hogy mit értett azon Trump, amikor Emmanuel Macron francia elnöknek Párizsban azt ígérte, még visszatér a klímaegyezmény kérdésére. Miután azonban teljes mértékben elkötelezte magát a karbonalapú energia mellett, nagyon nehéz lenne számára a visszatáncolás, de mindenesetre Macron és mások abban bizakodnak, hogy Trump ezzel nyitva hagyott magának egy kiskaput a jövendő tárgyalások előtt. A klímaegyezményt ugyanakkor egyik napról a másikra nem is lehet felmondani, legalább három év várakozási idő után lehet csak kilépni.