Előfizetés

Mélyponton Trump népszerűsége

Publikálás dátuma
2017.07.17. 10:58
Fotó: Getty Images

Csupán az amerikaiak 36 százaléka elégedett Donald Trump teljesítményével – derült ki a Washington Post/ABC News friss felméréséből. Ez 70 éve a legrosszabb elnöki bizonyítvány az ABC News jelentése szerint. A 45. elnök elutasítottsága 58 százalékon áll. Az első száz nap után Trumpot 42 százalék támogatta, 53 százalék bírálta.

A mostani felmérés szerint a megkérdezettek 48 százaléka nagyon erősen kifogásolja Trump elnöki teljesítményét. Trump Twitteren védelmébe vette a felmérést, szerinte az elnökség e szakaszában „majdnem 40 százalékos” támogatottság „nem rossz” eredmény. Az elnök szerint a Washington Post/ABC News jóslata járt legközelebb tavaly az elnökválasztás végeredményéhez. Ez nem teljesen fedi a valóságot.

Arra a kérdésre, hogy Trump fia, veje és kampányfőnöke jól tette-e, hogy találkozott egy Kreml-közeli orosz ügyvédnővel, a megkérdezettek 63 százaléka nemmel válaszolt. Azaz, nem értettek egyet az elnökkel, aki szerint a legtöbb amerikai hajlandó lett volna részt venni egy ilyen találkozón. A felmérés szerint az amerikaiak 60 százaléka úgy véli, hogy Oroszország megpróbálta befolyásolni a tavalyi elnökválasztást.

 

Őrizetben az iráni elnök bátyja

Iránban letartóztatták az államfő, Hasszan Rohani bátyját, Hosszein Fereidunt pénzügyi visszaélések miatt. A magasrangú iráni diplomata 2015-ben részt vett a Teherán és a Hatok közötti nukleáris megállapodás véglegesítését célzó nemzetközi tárgyalásokon. Fereidunt készek szabadlábra helyezni, ha leteszi a kiszabott óvadékot.

Rohanit nagy többséggel választották meg második hivatali időre az elnökválasztáson. Bátyja letartóztatását már januárban szorgalmazták konzervatív törvényhozók. A mérsékelt politikus szerint Fereidunt koholt vádak alapján, politikai célzattal támadják. A keményvonalasok befolyása jelentős az iráni bírói karra, Rohani bátyja pedig éppen a nukleáris megállapodás miatt került célkeresztbe. Őrizetbe vételével az iráni elnökre is nyomást gyakorolnak.

Merkel újabb négy évre tervez

Publikálás dátuma
2017.07.17. 10:48
Fotó: Getty Images

Angela Merkel német kancellár 2021-ig hivatalban akar maradni, ha újraválasztják. „Világossá tettem, amikor bejelentettem újraindulásomat, hogy négy évre vállalom a megbízatást” – mondta Merkel tegnap este az ARD-tévének adott hagyományos, vakáció előtti interjújában. A kancellár, aki negyedszer pályázik a posztra, 67 éves lesz, ha kitölti következő mandátumát.

Merkel hangsúlyozta, a hamburgi globalizációellenes tüntetések dacára sem bánja, hogy az északi nagyvárost – amely egyébként a szülővárosa - választotta a G-20 csúcstalálkozó helyszínéről.  A kancellár nem ért egyet azzal, hogy a tüntetések kezelése miatt a hamburgi polgármester, Olaf Scholz lemondását követelik. A G-20 vitái ellenére is úgy véli, hogy a tanácskozás sikeres volt.

Továbbra is elutasítja a kancellár saját pártja felvetését, hogy szabjanak felső korlátot a bevándorlásnak. „Teljesen világos, hogy ezt elutasítom” – közölte Merkel. A kancellár szerint a menedékkérők szigorúbb ellenőrzésével, a migráció okai elleni fellépéssél csökkenteni lehet a menekültáradatot.

A klímaváltozás elleni fellépés terén Merkel egyetértett azzal, hogy Németországnak többet kellene tennie. A kancellár ugyanakkor kitart a vállalás mellett, hogy 2020-ig 40 százalékkal csökkentenék a károsanyag-kibocsátást, 2050-ig pedig 80-95 százalékos csökkentést céloznának meg. Ha nem hoznak további intézkedéseket, a 40 százalékos célkitűzést nem fogják tudni teljesíteni, ismerte el Angela Merkel.

Kapcsolódó
Merkel józanságaMerkel liberális fordulata