Kétszáz halott a környezet védelmében

Legalább 200, minden korábbinál több ember adta életét a környezetért 2016-ban szerte a világon - írta a Global Witness nevű nemzetközi civil szervezet csütörtöki jelentésében. A legtöbben Brazíliában (49 ember), Kolumbiában (37 ember), a Fülöp-szigeteken (28 ember) és Indiában (16 ember) haltak meg a föld, az erdők és a folyók védelmében. A halálesetek száma ennél jóval magasabb lehet, ha figyelembe vesszük, hogy nem minden ügyről érkezett hír. Az esetek 40 százalékában az áldozatok az őslakosok közül kerültek ki, akiknek nemzedékek óta öröklődő földjeit vállalatok, földbirtokosok vagy helyi hatalmasságok felvásárolták.

Szerző

Bekövetkezett - Óriási jégtömb vált le az Antarktiszról (videó)

Publikálás dátuma
2017.07.12. 16:19
Folyamatosan szakadnak le kisebb-nagyobb tömbök az Antarktiszról. A folyamatot a NASA repülőgépekről is nyomon követi. FOTÓ: Mar
Óriási, hatezer négyzetkilométer kiterjedésű jégtömb vált le az Antarktiszról - írta a BBC hírportálja.

A tudósok már májusban megjósolták, hogy nyáron leszakadhat a Larsen C jégselfből, vagyis a parti síkságról a tengerbe belenyúló jégtömegből egy hatalmas darab egy törésvonal mentén, amelyet évekkel ezelőtt fedeztek fel. A jégtömb elszakadását egy amerikai műhold észlelte szerdán.

A nagyjából 350 méter vastag jegű Larsen C az Antarktisz nyugati részén terül el, feltartóztatva az őt tápláló gleccsereket. A kutatók évek óta figyelemmel kísérik a selfjég törésvonalának alakulását. A szakemberek az Antarktisz jégselfjeinek olvadását a globális felmelegedés következményének tekintik.

A Larsen C jégself az Antarktisz negyedik legnagyobb selfje. A most levált hatalmas jégtömb hasadását először 2014-ben észlelték, és tavaly már azt jósolták a tudósok, hogy pár éven belül leszakadhat.

Idén májusban azonban Dan McGrath geofizikus, az US Geological Survey amerikai tudományos kormányszervezet munkatársa figyelmeztetett, hogy a jéghegy már a nyáron leszakadhat, s ezzel a self jégtömegének mintegy 10 százalékát veszíti el.

A 200 méter vastag táblás jégtömb nagyon lassan mozog és a közeli jövőben nem is jut messzire, de továbbra is folyamatos megfigyelés alatt tartják a kutatók. Az áramlatok és a szél valószínűleg az Antarktisztól északra tolják, ahol veszélyeztetheti a hajózási útvonalakat.

Az amerikai Aqua szatellit infrás érzékelője tiszta víz megjelenését jelezte a self és a jégtömb közötti hasadékban szerdán. A víz melegebb, mint a környező jég és levegő.

"A hasadás az elmúlt hetekben alig látszott a beérkezett anyagokban, ám a jelzés annyira világos, hogy ezek szerint teljes hosszúságában meg kellett nyílnia" - értékelte az adatokat Adrian Luckman professzor, aki a Midas Projekt keretében a Swansea Egyetemen a legközelebbről tanulmányozta a jégtömb viselkedését.

Az európai Sentinel-1 műholdradar rendszere is készített képeket az elmúlt órákban a jégtömbről, amely szintén megerősítheti a leválását. A műhold ugyanis érzékelni tudja az óriási jégtömb jégselftől való legcsekélyebb elmozdulását is.

Szerző
Frissítve: 2017.07.12. 17:23

Vigyázzunk a szerelmes őzekre!

Publikálás dátuma
2017.07.10. 14:10
Fotó: Shutterstock

A július és az augusztus az őzek nászidőszaka, és mivel a szerelem mindennél fontosabb, most kicsit veszélyesebb lesz autózni. Tavaly több őzgázolás történt a régióban a rózsaszín ködben úszó hetek alatt – figyelmeztet a Pécsi Stop.

Amint azt a Sokszínű Vidék megjegyezte, a felfokozott idegállapotban lévő bakok állandó stresszben vannak, harcolnak egymással a suták kegyeiért, közben pedig nem éppen foglalkoznak a külvilággal, még akkor sem, a külvilág egy 13 méteres Volán-busz formájában érkezik nekik jobbról.

A vadveszélyes hetekben nem ésszerűen, hanem ösztönszerűen viselkednek az állatok. A nap bármely szakában megjelenhetnek akár lakott területen is, de rendszeresen rátévednek a műutakra is. Így most nem csak ott kell figyelni, ahol a vadveszélyt tábla jelzi, érdemes mindenhol körültekintőbben vezetni.

Szerző
Témák
gázolás őzek