Mosonmagyaróvár, a demenciabarát város

Publikálás dátuma
2017.07.13. 19:38
Thinkstock illusztráció
Ma indult el Magyarország első demenciabarát közösségét létrehozó mintaprojektje Mosonmagyaróváron. A kísérleti munkaprogram ambiciózus célt tűzött ki: valamennyi magyarországi város számára működőképes modellprogramot akar kidolgozni, amely segítségével a demenciával élő betegek a lehető legteljesebb életet élhetnek.

 A becslések szerint hazánkban minimum 150-200 ezer embert érintő betegség már ma is komoly társadalmi problémát jelent. A demencia a gondolkodás, az érzelmek és a társas képességek hanyatlása, ami korlátozza a közösségi életet és a teljesítőképességet. Többnyire az agy igazolható betegségével jár együtt. Mindenekelőtt a rövid távú emlékezet, távolabbról azonban a hosszú távú memória, a nyelv és a mozgás is érintett, amely azonban csak a betegség előrehaladásával válik feltűnővé.

Magyarországon most egyedülálló mintaprojekt indul a demenciával élő emberek problémájának kezelésére Mosonmagyaróváron: a cél az, hogy egy olyan működőképes modell szülessen, amely más városba is adaptálható.

„Az ilyen környezet legfontosabb jellemzője talán az, hogy az emberek tudják: mi az a demencia és meg is értik azt" – mondja Tatai Tamás, a most induló projekt egyik kezdeményezője, aki édesanyja révén maga is érintett. Szerinte a megértésre, az érzékenységre van most leginkább szükség, hogy az országnak legyen szeme és füle a jelenségre, és annak hosszú távú következményeire is - olvasható a mai eseményről szóló közleményben.

Szerző

Gyerekhalál a kardiológián - Fekete zászlóval tiltakozott a politikus

Nincs CT az Országos Kardiológiai Intézetben - talán ez is hozzájárult annak a kislánynak a halálához, akit múlt héten nyitott mellkassal szállítottak át egy másik kórházba. Balog Zoltán embertelen-miniszternek cinikus nyilatkozatok helyett a részvétét kellene inkább kifejeznie, majd lemondania a "világszínvonalú" magyar egészségügyben tapasztalható állapotok miatt, a kormánynak pedig azonnal át kell csoportosítania forrásokat a kritikus helyzetben lévő egészségügybe - írja a közösségi portálon Tordai Bence, a Párbeszéd szóvivője, aki az egészségügyért felelős EMMI-nél egy fekete zászló alatt hajtott fejet a 13 éves kislány és a magyar egészségügyi helyzet miatt idő előtt meghalt tízezrek emléke előtt.

Szerző

Megvan Orbán új állása - Videó!

Publikálás dátuma
2017.07.13. 19:21
Forrás: Orbán Viktor/Facebook/ videó
Új tésztaüzemet avattak ma Tiszakécskén, a Balogh Tészta Zrt. részlegének átadásán Orbán Viktor is jelen volt. A miniszterelnök Facebook-oldalára felkerült tudósítás szerint Sági Szilárd szakács keze alatt beszállt a főzésbe is: a feleségét idézve próbálta először megúszni a feladatot, a séf dicsérete után viszont tréfásan megjegyezte, hogy meg is van az állása.

A családi vállalkozásként induló Balogh Tészta Magyarország második legnagyobb gyártókapacitással rendelkező tésztagyára, 25 tiszakécskeinek biztosít munkát. A tiszakécskei gyár építése 2015 júliusában kezdődött, a 8500 négyzetméter alapterületű üzem óránként 2250 kilogramm tészta gyártására és csomagolására alkalmas. A beruházás költségei elérik a 2,7 milliárd forintot, a banki hitel 1,6 milliárd forint, az uniós támogatás pedig 500 millió forint volt.

Szerző