Előfizetés

Kajak-kenu Eb - Minden szakágban érmet remél a kapitány

Hüttner Csaba szövetségi kapitány akkor lenne elégedett a péntektől vasárnapig tartó plovdivi kajak-kenu Európa-bajnokság után, ha minden szakágban szereznének érmet a magyar versenyzők, összességében pedig tíz dobogós helyet remél a csapattól.

A szakvezető korábban többször is úgy fogalmazott, a kontinensviadalon nincsenek elvárások, ez is csak egy felkészülési állomás az év fő versenye, az augusztus 24. és 27. között Racicében rendezendő világbajnokság előtt. Most azt mondta, szeretné, ha a válogatott megmutatná, hogy milyen egységes, és mindenki kihozná magából a maximumot.

"Ami persze ebben az állapotukban nagyon nehéz lesz, mert egy feszített, magas színvonalú válogatón vannak túl, ami nemcsak fizikálisan, hanem pszichésen is sokat kivett belőlük" - magyarázta Hüttner Csaba, aki ezzel együtt bízik benne, hogy többen "lendületből" megoldják az Eb jelentette feladatot. Hangsúlyozta azonban: "az egész válogatási rendszer arra lett felépítve", hogy a vb-re legyen egy erős csapat.

Sok fiatal versenyző is helyet kapott a mostani Eb-csapatban, de a kapitány szerint - aki korábban az utánpótlásért volt felelős - nem jelent majd gondot, hogy többen első felnőtt világversenyükön szerepelnek majd.

"A szisztematikus menedzselésnek köszönhetően azért majd' mindegyikük szerepelt már felnőtt világkupán az utóbbi években, így érezte már az ezzel járó feszültséget, a verseny hangulatát. Úgy gondolom, nem véletlenül teljesítettek a válogatón úgy, ahogy, olyan állapotban vannak, hogy bárhol megállják a helyüket. Remélem, hogy az Eb-n is beváltják a hozzájuk fűzött reményeket" - nyilatkozott Hüttner Csaba.

A plovdivi pályáról a szakember azt mondta: nagyon szép környezetben található, de a kiszolgáló terület betonból épült, így ebben a nyár közepi időszakban hihetetlenül meleg, "nem igazán emberbarát, versenyzőbarát". "Amúgy egy nagyon gyors pálya, született itt már több világcsúcs, legjobb idő. Ha oldalszél van, a tribün az utolsó kétszáz méteren leárnyékol, s azt gondolom, teljesen irreálissá válhat a verseny, de ha nincs, vagy egyirányú hátszél, illetve szembeszél van, akkor rendben van minden" - fejtette ki a kapitány.

Az Eb után jövő szerdán következnek a világbajnoki szétlövések, ezekre csak férfi C-1 1000 méteren lehet hatással a kontinensviadal. Hüttner Csaba ugyanis kikötötte, hogy Vasbányai Henrik abban az esetben állhat rajthoz a Kiss Tamás elleni szétlövésen, ha Plovdivban a legjobb hat versenyző között zár.

"Henrik sem a világkupán, sem a második válogatón nem evezte végig a távot, ezért úgy döntöttem, eredménykényszert kell alkalmazni nála ahhoz, hogy ki tudja hozni magából azt, amely a formája alapján benne van" - indokolt a kapitány, aki hozzátette: a kajakos Takács Tamara esetében is egyeztetett már, és az Eb után is beszélni fog a versenyző edzőjével, Fábiánné Rozsnyói Katalinnal arról, hogy Takács milyen számokat vállaljon a vb-n.

A bulgáriai verseny után kapnak néhány nap pihenőt a versenyzők, majd kezdődik a vb-felkészülés, az újraalapozásra és gyorsításra öt hetük lesz majd a sportolóknak és edzőiknek.

Az Eb pénteken elő- és középfutamokkal kezdődik, a döntőkre - amelyeket élőben közvetít az M4 Sport - szombaton és vasárnap kerül sor.

Meghalt a kislány, akit a szomszédos kórházba kellett átvinni CT-re

Publikálás dátuma
2017.07.13. 10:12
Nincs CT, sem MR. A kép illusztráció. FOTÓ: Thinkstock
Meghalt az a kislány, akit nyitott mellkassal szállítottak át a gyermekszív klinikáról a Heim Pál Gyermekkórházba, mert előbbiben nem volt CT. A halálhírt a kislány nagymamája közölte a Klubrádió betelefonálós műsorában. A gyereket péntek délelőtt szállították át, este 9-re meghalt. A nagymama elmondása szerint az orvosok 16 napot küzdöttek a kislány életéért.

Mint azt korábban elsőként a Népszava megírta a nagymama telefonja nyomán derült ki, hogy az Országos Kardiológiai Intézetben nincs CT illetve MR, ezért a gyerekeket a Heim Pál Gyermekkórházba, a felnőtteket az István Kórházba szállítják át. Az intézet főigazgatója lapunknak azt mondta, hetente legalább egyszer fordul elő, hogy műtét előtt másik kórházba kell menniük a betegeknek a gépek hiánya miatt. Rendszeresen kértek pénzt a műszerekre, hogy házon belül is el tudják végezni a vizsgálatokat, de eddig nem kaptak. Balog Zoltán azt ígérte, jövőre mindenképpen kap CT-t a kardiológiai intézet, ahol a legkomolyabb szívműtéteket végzik az országban. A diagnosztikához szükséges gépet a budapesti kórház fejlesztésre szolgáló, még idén felhasználható 40 milliárdos keretből vásárolhatják meg.

Innen nézve - Az erkölcs nevében

A jó erkölcs igénye már Hollandiában is terjed. Ki ne hallott volna Amszterdam piroslámpás, "vitrines" negyedéről, ahol a mindenféle náció lányai – meglehetősen hiányos öltözékben – a kirakatokból kínálják bájaikat? Ez a néhány utca igazi idegenforgalmi látványosság. A környező cukrászdákban még árulják a „mariskás” sütiket is, bár a törvények szerint ezt kizárólag belföldiek fogyaszthatnák, de a pincérnők nem kérnek igazolványt a vendégektől. Márpedig aki kissé betankol ezekből az „édességekből”, könnyebben szánja el magát egy-egy röpke vizitre valamelyik üvegablak mögött. A szexmunkásokat az ág is húzza: a város önkormányzata szűkítette a vitrines utcák körzetét. Már a hollandok sem a régiek, egyik közeli ismerősöm például képes fél kilométert is kerülni a babakocsival, hogy a benne ülő kétéves kislánya ne lássa, mi folyik a kirakatokban.

Ha innen nézzük, teljesen igaza volt a magyar kormánynak is, amikor mindenféle drasztikus rendszabályokat hozott az "erkölcsi fertő" megfékezésére. Néhány évvel ezelőtt, amikor még Csepelen a Rákóczi út környékén is fel-felütötte a fejét a „léhaság”, az a szöveg járta, hogy lám-lám, egymásra talált megint Rákóczi és a kurucok. Ugyanez volt a nyóckerben a Rákóczi téren, de az állam labancai ott is felülkerekedtek, s mire elkészült a metró állomása, a kuruclányokat már régen száműzték a térről.

Szexmunkásnak lenni Magyarországon sem illegális tevékenység. Bizonyos szabályok betartásával bárki, bárhol végezheti ezt a munkát. Ennek ellenére minden városban szigorú helyi rendeletek születtek: s persze nem a klienseket kezdték - svéd módra -büntetni, hanem egyre szűkítették a teret, ahol így kereshetnék meg napi betevőjüket a lányok. Nem lehet már strichelni sem templom, sem temető, sem iskola 300 méteres körzetében.

Úgy tűnt, néhány éve elcsendesedett a prosti-önkormányzat háborúskodás, a felek között kialakultak a frontvonalak, ám egy-egy ájtatos helyi honatya jóvoltából újra és újra fellángolnak a viták. Legutóbb éppen a XVII. kerületben, ahol még Szűz Máriát is bevetették a szexmunkások ellen: egy Mária szobrocskát állítottak fel a kerület határában azon az útszakaszon, ahol a lányok "stoppolnak". Erre, illetve egy nem üzemelő temetőre hivatkozva akarják kipenderíteni őket a környékről. A helyi főrendőrnek sem hagynak békét, hiába magyarázza a képviselőknek, hogy a szexmunka önmagában nem bűncselekmény, ellenőrizhetik ugyan a lányokat, de nem tudnak mit kezdeni velük. „A türelmi zóna a bűn melegágya, amely nemcsak a prostitúciót vonzaná, hanem minden egyéb bűnözési formát” – érvel a polgármester. Talán nem csak a hölgyekre gondolt. Pénzért, gazdasági előnyökért szavazatot „eladni”; korrumpálódni, keresztényként a szegényeket sújtó törvényre voksolni is bűn. Egyfajta prostitúció.

Lehet, hogy a politikában sem ártana tilalmi zónákat kijelölni?