Trump fia is kénytelen volt ügyvédet fogadni

Publikálás dátuma
2017.07.12. 07:32
Fotó: Win McNamee/Getty Images

Igyekezett cáfolni a Fehér Ház, hogy bármi jelentősége lett volna az elnök legidősebb fia és a Kremlhez köthető ügyvédnő találkozójának. Ifjabb Donald Trump tegnap közzétette a megbeszélés előkészítésével kapcsolatos e-mail-üzenetek sorát, hogy jelezze, semmit sem akar eltitkolni. A The New York Times ugyanis újabb bizonyítékkal állt elő, azt írták, több fehér házi munkatárs is értesült egy e-mail-üzenetről, amelyből kiderült, Trump fiát előzetesen tájékoztatták arról, hogy orosz részről segíteni akarják apja kampányát, ennek részeként szervezték meg a találkozót. Donald junior a hétvégén elismerte, tudott arról, hogy Hillary Clintonra nézve hátrányos információkat ajánlott fel az ügyvédnő, azt azonban állítólag nem tudta, hogy Natalia Veszelnyitszkaja közeli kapcsolatban áll a Kremllel, s az ajánlat akár az orosz kormánytól jöhetett.

Kiderült az is, hogy Rob Goldstone újságíró egy orosz popsztár, Emin Alagarov kérésére javasolta a találkozót. Alagarov apja Donald Trump üzleti partnere volt 2013-ban, amikor a Miss Universe szépségversenyt Moszkvába vitték. Az idősebb Alagarov ifjabb Trumppal egy moszkvai Trump-torony esetleges felépítéséről tárgyalt, de a projektből nem lett semmi. Goldstone a New York Times-nak elmondta, hogy Veszelnyitszkaja a Clinton-kampány illegális orosz adományairól ígért információkat, de valójában az orosz árvák amerikai örökbefogadásának tilalma ügyében akart interveniálni Trumpéknál. Az ügyvédnő is nyilatkozott, cáfolta, hogy kampánykérdések egyáltalán szóba kerültek, s azt is, hogy az orosz kormánynak dolgozna.

Miután lelepleződött, hogy ő maga is érintett, Trump fia is kénytelen volt ügyvédet fogadni. Alan Futerfas korábban olyan irodának dolgozott, amely New York-i maffiózókat védett, jelentette a Washington Post. Az ügyvéd közölte, Trump fia kész tanúskodni a szenátus hírszerzési bizottsága előtt. A bizottság több tagja is jelezte, hogy szeretnék megkapni az emlegetett e-mail-üzenetet, s kikérdeznék Donald juniort. Mark Warner, a szenátus hírszerzési bizottságának demokrata alelnöke aláhúzta, a Trump-kampány egy bizalmi embere először ismerte el, azzal a céllal találkoztak egy potenciális külföldi ügynökkel, hogy a demokrata elnökjelöltre nézve terhelő információkat tudjanak meg.

Az elnök fiának beismerése kínos helyzetbe hozta Jared Kushnert, Trump vejét, aki hivatalos fehér házi tanácsadóként dolgozik, míg ellenben Trump fiai magánemberek, a családi vállalatokat igazgatják. Nem ez volt az egyedüli orosz kapcsolatfelvétel, amelyről Ivanka Trump férje elfelejtett említést tenni.

Orosz fenyegetés
A G20 margóján lezajlott Trump-Putyin-találkozótól orosz részről azt remélték, hogy normalizálódik a viszony, s Washington visszavonja a tavaly, még Barack Obama hivatali idejében hozott szankciókat. Az Izvesztyija című lap szerint azonban Moszkva most azt fontolgatja, hogy mégiscsak válaszlépést tesz, kiutasít 30 amerikai diplomatát és elkoboz amerikai tulajdonban lévő ingatlanokat. Obama 35 orosz diplomatát utasított ki, s két hírszerzési létesítményt záratott be, ezek újranyitását többször is sürgették.

Szerző

Merkel józansága

Publikálás dátuma
2017.07.12. 07:31
FOTÓ: GETTY IMAGES/SEAN GALLUP
Nem fordult egymás ellen a CDU és az SPD a múlt heti hamburgi zavargásokat követően.

Az utóbbi két évben a menekültválságon, valamint a merényleteken kívül nem volt olyan téma a német belpolitikában, amely akkora visszhangot és felháborodást keltett a helyiek körében, mint a múlt heti hamburgi G20-as csúcstalálkozót kísérő zavargások. Nemcsak a kereszténydemokrata, hanem a szociáldemokrata politikusok is kemény büntetést követeltek az erőszakos bűncselekményt elkövetettek számára. A megmozdulásokon részt vett több tízezer ember ugyan békésen tüntetett a globalizáció ellen, egy több száz fős csoport tört, zúzott, kirakatokat tört be, üzleteket fosztott ki. Fellépésükkel épp a mozgalomnak ártottak leginkább.

A német hatóságok a lehető legkeményebben kívánnak fellépni a bűnelkövetőkkel szemben. Itt nemcsak arról van szó, hogy Berlin a szeptember 24-én esedékes parlamenti választás előtt erőt akar demonstrálni. A rendőrség nehezen bocsátja meg, hogy mintegy félezer rendfenntartó sérült meg a három napon át tartó utcai ütközetekben. Összesen 186 személyt vettek őrizetbe, 13 ország polgárait.

Kik voltak az elkövetők? Thomas de Maiziere német belügyminiszter szerint nem kell politikai szándékot keresni a háttérben. Ismert szélsőségesek, neonácik, afféle futballhulligánok követték el az erőszakos cselekményeket, akiket a belügyi tárca irányítója az Iszlám Állam terroristáihoz hasonlított. Közlése szerint már két év óta készítették elő akciójukat. Akadtak köztük görög, spanyol anarchisták, svájciak, svédek. Átmenetileg 228 személyt vettek őrizetbe, 51 esetben rendeltek el vizsgálati fogságot.

FOTÓ: GETTY IMAGES/MICHELE TANTUSSI

FOTÓ: GETTY IMAGES/MICHELE TANTUSSI

A CDU-n belül ugyanakkor nincs egyetértés a felelőst illetően. Miközben a német szövetségi belügyminiszter csak „káosztevőket” lát a háttérben, a hamburgi CDU vezetője, Andre Trepoll hétvégén egyértelműen a városvezetőt, a szociáldemokrata Olaf Scholzot hibáztatta. Utóbbi minden vádat visszautasított, szerinte a rendőrség nagyon is jól helytállt. Az SPD főtitkára, Hubertus Heil pedig azt közölte, undorító pártpolitikai csatározásokra felhasználni a történteket. Különösen Angela Merkel pártjának elnökségi tagját, Jens Spahnt illette bírálatokkal, aki szerint az SPD nem vette komolyan a baloldali erőszakot. Heil egyenesen Merkelt szólította fel arra, tegyen rendet a pártban.

Szövetségi szinten ki is állt a CDU a hamburgi polgármester mellett. Peter Altmaier, a kancellária kereszténydemokrata vezetője azt közölte, nem lát okot arra, hogy lemondjon a hamburgi városvezető. E kijelentésével nyíltan saját párttársai ellen fordult. Martin Schulz szociáldemokrata elnök butaságnak nevezte azt, hogy egyesek Olaf Scholzban találták meg a bűnbakot.

Ugyanakkor a berlini rendőrszakszervezet úgy véli, rosszul készültek fel az eseményre. A grémium szóvivője szerint a rendőröknek alig adtak pihenőidőt, akadtak közülük olyanok is, akik a csúcstalálkozó ideje alatt csak egy-két órát aludhattak. A hamburgi rendőrség rendkívüli bizottságot hívott életre az eset kivizsgálására.

A német politikában is egyre erősebbek azok a hangok, amelyek szerint keményebben kell fellépni a szélsőségesek ellen. Heiko Maas szociáldemokrata igazságügy-miniszter úgy véli, hogy európai szintű, központi adatbázisban kell feltüntetni az erőszaktevőket.

Tragikus - Felborult egy gyerekeket szállító busz, egy halott

Felborult egy gyerekeket is szállító lengyel autóbusz a vajdasági Bácsfeketehegy (Feketic) közelében kedden, több mint húszan megsérültek, az egyik sofőr pedig életét vesztette - közölte a szerb belügyminisztérium.

Az autóbuszon három sofőr és ötven utas - közöttük 27 gyerek - utazott. A jármű Görögországból tartott hazafelé.  A sérülteket a közeli városok kórházaiba szállították, egy felnőtt és egy gyerek súlyos sérüléseket szenvedett. 

A baleset körülményeit még nem derítették fel. Egy teherautósofőr a szerbiai közszolgálati televíziónak (RTS) nyilatkozva azt mondta: az autóbusz kikerülte őt az autópályán, majd hirtelen lesodródott az útról, de ő sem látta, hogy mi okozhatta magát a balesetet. Egy tizenhét éves utas szerint viszont a járművezető elaludhatott, és ezért veszítette el az irányítást a busz felett, amely "letért az útról, majd felborult". Az utazást szervező lengyel ügynökség mindazonáltal azt közölte: a balesethez feltételezhetően az úton található valamilyen éles tárgyak vezettek, amelyek felhasíthatták az autóbusz kerekét, amely így lesodródott az útról. 

Lengyelország több autóbuszt is küldött a sérültek hazaszállítására. A buszok várhatóan már kedd este vagy szerdán hazaszállíthatják azokat, akiknek nem kell további felügyelet miatt a kórházban maradniuk.

Szerző