Matolcsy alapítványait az ÁSZ sem vizsgálja

Publikálás dátuma
2017.07.11. 13:52
A kép illusztráció. FOTÓ: Tóth Gergő
Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) befejezte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2015. évi működése szabályszerűségének ellenőrzését, az MNB irányítási, döntéshozatali és ellenőrzési rendszere összességében szabályozottan működött 2015-ben, a jegybank gazdálkodása szabályozott és szabályszerű volt - közölte az ÁSZ kedden.

Az ÁSZ a törvényi előírások alapján rendszeresen ellenőrzi az MNB gazdálkodását és a jegybankról szóló törvényben foglaltak alapján folytatott, az alapvető feladatok körébe nem tartozó tevékenységét.

A vizsgálat szerint a jegybank pénzügyi közvetítőrendszert felügyelő, ellenőrző és szabályozó tevékenysége összességében megfelelt a jogszabályi előírásoknak, szanálási hatósági feladatai ellátása során a jogszabályi előírásokat betartotta, hibát a szanálási tervezésnél tárt fel az ellenőrzés.

Az ellenőrzés kiterjedt az MNB pénzügyi közvetítőrendszert felügyelő, ellenőrző és szabályozó tevékenysége jogszabályi előírásoknak való megfelelésére, valamint az MNB szanálási hatósági feladataira. Az ÁSZ értékelte továbbá, hogy a 2016-ban nyilvánosságra hozott jelentésében foglalt intézkedést igénylő megállapításokkal és javaslatokkal összhangban készített intézkedési tervben meghatározott feladatokat az MNB végrehajtotta-e.

Az ellenőrzés az alapítványok létrehozására és azok gazdálkodására nem terjedt ki.

A vizsgálat szerint a belső ellenőrzési szervezet működése szabályozott és szabályszerű volt. Az MNB többségi tulajdonában álló gazdasági társaságai feletti tulajdonosi joggyakorlása megfelelt a jogszabályi előírásoknak. Az MNB a jogszabályi előírásoknak megfelelően biztosította a Pénzügyi Békéltető Testület működési feltételeit - közölte az ÁSZ. Az ÁSZ jelentésében az MNB elnökének fogalmazott meg egy javaslatot, amelyre 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie.

Az ÁSZ kérésére közzétesszük, hogy a 2015-ös év MNB vizsgálatánál az ÁSZ csak magát az MNB-t ellenőrizte, az alapítványokat nem. Ugyanakkor a 2017-es első félévi vizsgálati tervben szerepel az MNB alapítványainak vizsgálata is.

Szerző
Frissítve: 2017.07.11. 18:38

Minimális forintmozgás volt reggel

Minimálisan, alig pár fillérrel mozdult el a forint árfolyama kedden kora reggel a főbb devizákkal szemben hétfő estéhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Az euró a hétfő esti 308,12 forintról 308,17 forintra erősödött.

A frank jegyzése 279,88 forintról 279,83 forintra gyengült, a dolláré pedig 270,33 forintról 270,37 forintra nőtt.

Alig változott az euró jegyzése a dollárral szemben, hétfő este 1,1397 dolláron, kedden kora reggel 1,1391 dolláron állt.

Szerző
Témák
forint árfolyam

Dúl a dinnyeháború

Publikálás dátuma
2017.07.11. 07:24
Illusztráció: Thinkstock
Az élelmiszerláncok sorra jelentik be a 100 forint közeli, néhol az alatti dinnyeáraikat. Az akciók jellemzően a hét közepén indulnak, s ha így folytatódik, a múlt évhez hasonlóan idén is hamar bezuhanhat a dinnyeár - emlékeztetnek a termelők. 

Jellemzően az élelmiszerláncok nyomják lefelé az árakat - a hét végén a Tesco kezdte az akciózást. A kisboltokban, illetve az árusoknál még tartja magát a magasabb, 150 forint feletti kilónkénti ár. A blokkk.com kereskedelmi portál körképe szerint tegnap a CBA 119 forintos dinnye ára volt a legolcsóbb, a hét közepétől egyes boltokban már 89 forintos árral is találkozhat a vásárló.

Szerző