Előfizetés

Kisebb áfával se olcsóbb

Bihari Tamás
Publikálás dátuma
2017.07.11. 07:21
Illusztráció: Thinkstock
Csak átmenetileg mérsékli az árakat az áfa csökkentése. Az alapanyagok drágulása, a kötelező béremelések miatt a korábbi szinten vannak a húsárak.

Idén januártól, éppen fél éve csökkentette a kormányzat a baromfi, a tojás, illetve a friss tej áfáját 27 százalékról 5 százalékra. A választások évére időzítve zuhanhat a hal és a házi sertés élelmezési célra alkalmas vágási melléktermékeinek és belsőségeinek áfakulcsa. A kenyér, az UHT tej vagy a zöldség-gyümölcs továbbra is kimarad a kedvezményes áfa körből. A kenyér és a pékáru áfájának későbbi csökkentését nem zárta ki az agrártárca, de az UHT tejről és a zöldségről gyümölcsről továbbra sem esik, szó még ígéret szintjén sem.

A 22 százalékos áfacsökkentés elvileg 17 százalékkal nyesi vissza a fogyasztói árakat. Az agrártárca sikerként értékelte az eddigi köztehercsökkentéseket, azonban ez csak részben állja meg a helyét, mert például a sertéshús 2016-os lefaragását követően az alapanyagok ára azóta is felfelé kúszik, s ez a fogyasztói árakat visszatornázta az eredeti szint közelébe, vagy el is érte azt.

Illusztráció: Thinkstock

Illusztráció: Thinkstock

Általában is elmondható, hogy az áfacsökkentés hatását sok tényező tompíthatja, például az alapanyagok árváltozása, vagy éppen a kötelező béremelések. Ironikus módon a piac fehéredése is árfelhajtó, hiszen ha akármilyen alacsony áfával is adják a korábban áfa nélkül értékesített terméket, az mindenképpen drágább lesz.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) kiszámolta, hogy 2015, vagyis az élő és félsertés áfájának 27-ről 5 százalékra csökkentése évente átlagosan 50 ezer forintos megtakarítást jelentett egy négy tagú családnak. Az átlag természetesen jelentős eltéréseket takar, több százezer család jó, ha hetente egyszer engedheti meg magának, hogy sertés- vagy baromfihúst vásároljon.

Jövőre a hal és a sertés belsőségek áfáját csökkenti a kormány és ettől a hal esetében évi 10 ezer, a belsőségeknél pedig 1000-1500 forint megtakarítással számol az agrártárca évente egy négy tagú családnál - közölte Czerván György, az FM agrárgazdaságért felelős államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján. Ehhez persze arra lenne szükség, hogy a jelenleg évi 3 kiló halat fogyasztó lakosság a jelenleginél jóval több édesvízi pikkelyest fogyasszon. Nagy kérdés, hogy ha 4-5 ezer forint helyett néhány száz forinttal olcsóbb lesz a hal kilója, mennyivel nő meg a kereslet. Az olcsó halféleségeknél pedig még szerényebb lesz az árak mérséklése. A sertésbelsőségek áfájának a kedvezőbb körbe sorolása pedig még csekélyebb mértékben húzza majd le az árakat, így ettől jelentős fogyasztásnövekedésre nemigen lehet számítani.

Ráadásul a korábbi áfacsökkentések hatása sem bizonyult tartósnak. Hiába vágta vissza a kormány idén januárjától a baromfi, a tojás és a friss, vagy nyers tej árát, a madárinfluenza miatt jelentős mennyiségű tojót is le kellett vágni, s ez szinten tartotta a tojás árát. A tejágazat szereplői sem örülhetnek az agrárminiszter kijelentésének, hogy az UHT tej áfája 27 százalék marad, hiszen éppen ezzel a termékkel kapcsolatban történik a legtöbb áfacsalás.

A friss tej a hazai fogyasztás alig 16 százalékát adja, a piac meghatározó terméke az UHT tej - jegyezte meg a Népszava kérdésére Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója. Ráadásul nyáron, kánikulában ez az arány még inkább eltolódik a tartós termékek felé. A szakma továbbra is szorgalmazza, hogy az UHT tej is az 5 százalékos áfa körbe kerüljön, a kemény sajtokkal együtt. Ráadásul a friss tej ára sem csökkent az évi szinthez képest, mert időközben emelkedett a felvásárlási ár, elsősorban az európai tendenciákat követve.

A vásárló mindenképpen jól járt és jár az áfacsökkentéssel, mert ha az nem lett volna, a jelenleginél drágábban vehetné meg a kedvezményes körbe tartozó termékeket - mondta lapunknak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára. A szakember hozzátette, az állam amikor lemond azt áfabevétel egy hányadáról, egy részét vissza is nyeri a gazdaság fehéredésével. Az élelmiszergazdaságban két számjegyű a feketepiac aránya.

Az élelmiszerkereskedelemben növekedett a fogyasztás, de nehéz szétszálazni, hogy ebben mekkora szerep jut az áfacsökkentésnek, illetve a növekvő jövedelmeknek.

Az OKSZ főtitkára is egyetértett az UHT tej áfájának a mérséklésével, sőt, további alapvető élelmiszereket is bevonna az 5 százalékos adókörbe, például a kenyeret.

Nem változik az UHT tej adója
Egyértelműen sikeresnek ítélte meg a tavaly januári sertés áfacsökkentés hatását Fazekas Sándor. A földművelésügyi miniszter a Népszava érdeklődésére elmondta, a baromfihús idei hasonló mértékű tehercsökkenése óta még csak rövid idő telt el, így korai még a forgalmat elemezni. A tárcavezető érdeklődésünkre elismerte, az UHT tej valóban kimaradt a kedvezményes 5 százalékos áfa körből, de ezen a nem is kívánnak változtatni, mert míg a friss tej hazai forrásból származik és ennek fogyasztását támogatni is kívánják, a tartós tejek között szép számmal találhatók import termékek.


Felkészül a vendéglátás

A jövő évtől folytatódik az éttermi szolgáltatások áfakulcsának mérséklése is, ami a jelenlegi 18-ról szintén 5 százalékra csökken, és hasonló mértékben esik az internet-hozzáférés áfakulcsa is. A vendéglátás idei áfa-megtakarításának alig van nyoma az étlapokon, s várhatóan jövőre is inkább bérrendezésre fordítják a vállalkozások a plusz pénzt. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Turisztikai Kollégiuma legutóbbi ülésén azt javasolta, hogy életszerű legyen az áfatörvény módosítása, azaz a kedvezményes áfa – az alkoholos italok kivételével – a vendéglátás egészére vonatkozzon, beleértve a catering és közétkeztetés szolgáltatást is.

Bóker Marcsi megúszhatja?

Publikálás dátuma
2017.07.10. 22:04
Forrás: police.hu
Elévülés miatt 33 esetben megszüntette a nyomozást a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség Dobrai Sándorné ellen, aki Bróker Marcsi néven vált ismertté, a karcagi Kun-Mediátor cégnél elkövetett több milliárd forintos csalásával - írja a Magyar Idők Polt Péter egy jobbikos kérdésére adott válaszát idézve. 

A levél szerint Dobrai Sándorné a 33 sértettnek több mint 211 millió forint kárt okozott, 21 sértett esetében teljes egészében, 8 esetében részben megtérült, míg 4 esetében nem térült meg a kár. Öt sértett tett panaszt a megszüntetés ellen.

Kiderült, melyik a legjobb bank Magyarországon

Publikálás dátuma
2017.07.10. 19:11
FOTÓ: Népszava
Magyarország legjobb bankjává választotta 2017-ben az Euromoney az OTP Bankot - közölte a pénzintézet.

Kitértek arra: az Euromoney Kiválósági Díjat (Euromoney Awards for Excellence) 25 évvel ezelőtt alapította a nemzetközileg nagy tekintélynek örvendő pénzügyi magazin. Az elismerést minden évben azok  a pénzintézetek kapják meg az egyes régiókban, országokban, amelyeket méretük, tevékenységi körük, nyereségességük, növekedésük és a versenytársakkal összehasonlított teljesítményük alapján a leginkább méltónak tartanak rá. A versenyben több mint száz ország több száz bankja vett részt. 

A világ pénzügyi piacaival foglalkozó iránymutató gazdasági magazin szerint az OTP Bank ismét rendkívül sikeres évet tudhat maga mögött. A magyar piacon vezető pénzintézet sikeresen kezelte a pénzügyi válság utóhatását és képes volt növelni hitelportfólióját. Ez részben az AXA Bank magyarországi üzletág-akvizíciójának köszönhető, részben az organikus növekedésnek. Az elmúlt évben az OTP Bank jelentős javulást mutatott az eszközminőség terén is. Az OTP Bank bolgár leánybankja, a DSK Bank teljesítménye alapján szintén "lekörözte" riválisait, így immár a negyedik egymást követő évben kapta meg a legjobb bank minősítést. Az OTP Bank bolgár leánybankja rendelkezik a legnagyobb fiókhálózattal Bulgáriában és kiemelkedő részesedéssel bír a hitelezési piacon.