Előfizetés

Semjén nem egyedül ment Iránba

B.Z.
Publikálás dátuma
2017.07.11. 07:06
Semjén Zsolt Ali Larijanival, az iráni parlament elnökével
Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energetikáért felelős államtitkára és Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, illetve Latorcai kabinetfőnöke kísérte el áprilisban Semjén Zsolt miniszterelnök helyettest a teheráni atomtárgyalásokra – adta írásba a Külgazdasági és Külügyminisztérium Szél Bernadett LMP-s képviselő kérdésére.

Mint korábban megírtuk: április elején egy iráni újságcikkből derült ki, hogy Semjén az iráni Atomenergetikai Hivatal vezetőjével, Ali Akbar Salehivel tárgyalt és állapodott meg valamiféle atomenergetikai együttműködésről. A programot a magyar fél hitelezné, a magyarállam 85 millió euróval (24,6 milliárd forinttal) támogatná az iráni atomprogramot.

Túl azon, hogy a Fidesz-kabinet láthatóan nem akarta nagy dobra verni az iráni tárgyalásokat, lapunknak korábban nyilatkozó szakértők szerint maga a megállapodás is furcsa: Magyarországnak ugyanis nincs exportálható reaktortechnológiája. Az időközben parlament oldalára felkerült megállapodás-szövegből szinte csak annyi derül ki, amennyit a megkötésekor az iráni sajtó is írt: a két ország közösen dolgozik majd oktatási, kutatási, képzési és fejlesztési területeken. Ugyanakkor a felek vállalták, hogy megosztják egymással tapasztalataikat az atomerőművek üzemeltetéséről, karbantartásáról, a nukleáris biztonságról és a keletkezett radioaktív hulladékok kezeléséről. Ebből az sejthető, hogy Irán is orosz gyártmányú reaktorokat tervez.

Persze az irániakkal való atomüzlet kockázatot rejthet: a rendszeresen Izrael megsemmisítésével fenyegetőző fundamentalista iszlám állam korábban olyan atomprogramot működtetett, aminek a célja az atomfegyver előállítása lett volna. Emiatt 2015-ig Teheránt nukleáris technológiai bojkottal sújtotta az ENSZ, amit csak 2016 elején oldottak fel. Nem sokkal előtte Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette: Magyarország részt akar vállalni az újrainduló iráni atomprogramban.

Megszüntette a polgármesterek blogját az MTVA

Vas András írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2017.07.11. 07:05
FOTÓ: Népszava
Milliókba kerültek a városvezetők érdektelen bejegyzései: két és egynegyed év után az MTVA megszüntette a hirado.hu-n futó Urbánus blogot, mely eredendően a hazai nagyvárosok életéről szólt volna.

Hónapok óta nem frissül az Urbánus blog, amelyet az állami média a vidék, a magyar nagyvárosok népszerűsítése "talált ki". Az utolsó bejegyzést Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere jegyezte meglehetős érdektelenség mellett: a blog Facebook-oldalára utoljára tavaly októberben érkezett bármiféle reakció.

Az MTVA Szita Károlyt, Kaposvár polgármesterét kérte fel anno gazdának, aki 2015 januárjának közepén, a Rejtő Jenőtől kölcsönzött „Sötétben minden város fekete” mottó alatt indította el az Urbánus blogot: „Szerzőtársaimmal azon leszünk, hogy megmutassuk városaink sokszínűségét, egyediségét” – ígérte a somogyi megyeszékhely vezetője, aki egy interjúban elismerte, az MTVA nem fogalmazott meg elvárásokat az internetes napló látogatottságával kapcsolatban. Ennek megfelelően nem is lehet tudni, hányan keresték fel az oldalt 27 hónap alatt.

Szita Károly havi 360 ezer forintot kapott az állami médiától

Szita Károly havi 360 ezer forintot kapott az állami médiától

Az induláskor Szita mellett öt megyei jogú város polgármestere írt az oldalra, a két és negyed esztendő alatt összesen nyolc megyei jogú város polgármestere jegyzett cikkeket. Az alapcsapatból elsőként – alig két hónap és négy poszt után – a pécsi polgármester, Páva Zsolt tűnt el, három hónap alatt hat bejegyzés őrizte meg tatabányai kollégája, Schmidt Csaba nevét. A salgótarjáni Dóra Ottó, a blogolók egyetlen ellenzéki tagja, aki sajnálatosan 2015 novemberében elhunyt - hat posztot jegyzett, míg a miskolci Kriza Ákos tavaly januárban jelent meg utoljára, hatodszor az oldalon. A legtovább a székesfehérvári Cser-Palkovics András maradt, tizenharmadik írása 2016 júniusában került fel az Urbánus blogra – igaz, a tárgyévben mindössze a második megnyilvánulása volt. Kriza Ákos távozásával egy időben lépett be a blogolók közé Balaicz Zoltán, és a kecskeméti városvezető, Szemereyné Pataki Klaudia. Utóbbi augusztusig maradt, s kilenc bejegyzés fűződött a nevéhez, zalaegerszegi kollégája viszont harmincig jutott – az utolsó hét hónapban már csak ketten írtak Szita Károllyal -, s övé volt az utolsó írás is.

A 27 hónap alatt 112 poszt került fel a blogra, vagyis nagyjából hetente egy, a legtöbb bejegyzés – 47 - értelemszerűen Szita Károly nevéhez fűződik. Egyedül róla lehet tudni, milyen díjazásban részesült a blogolásért: az MTVA oldalán szerzőtársai szerződéséből ez nem derül ki. A kaposvári polgármester bloggazdaként havi 250 ezer forintot kapott a 2015-ös kontraktus alapján, emellett bizonyos bejegyzésszám felett külön juttatásban részesült – tavalyi vagyonnyilatkozatában havi 360 ezer forint szerepelt MTVA-s tételként. Rajta kívül még a kaposvári városháza sajtósa, Szekeres Alán díjazása ismert: az oldal szerkesztéséért, adminisztrációs feladatokért havi 50 ezer forintot számlázhatott az állami médiának.

A sokak szerint inkább csak kifizetőhelyként, mintsem valódi tartalomszolgáltatásként regnáló blog látogatottságáról nincs nyilvános adat, a hozzá kapcsolódó Facebook-oldalt ugyanakkor mindösszesen 142-en követték, ami nem mondható acélosnak. A 112 bejegyzés összesen 19 kedvelést, hét megosztást és három hozzászólást generált – utóbbiak mind egy témához, Szita Károly egyik első, közmunkáról szóló írásához érkeztek. Az utolsó lájkot is a kaposvári polgármester érdemelte ki a városi adózásról szóló posztjával – még tavaly októberben, de például Páva Zsolt vagy Szemereyné Pataki Klaudia bejegyzéseire soha, semmilyen reakció nem érkezett. Mindezek tükrében nem meglepő, hogy az MTVA csendben megszüntette a blogot: információink szerint felmondta a szerzők és a szerkesztő szerződését. 

Ma eldől, ki lesz a 7-es cikkelyes raportőr

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2017.07.11. 07:03
Az Európai Parlament ülése Illusztráció: Getty Images
Kedd este dönti el az Európai Parlament (EP) állampolgári jogi bizottságának vezető testülete, hogy ki legyen a szerzője a magyarországi jogállamiság helyzetét értékelő jelentésnek. Értesüléseink szerint a szakbizottság brit szocialista (munkáspárti) elnöke, Claude Moraes, és holland zöldpárti szóvivője (koordinátora), Judith Sargentini között fog eldőlni a küzdelem.

A döntést megelőző napon ugyanakkor még parlamenti beszélgetőtársaink egyike sem merte megjósolni, hogy melyikük lesz a befutó. A bizonytalanság egyik oka, hogy a jelentéstevő nem mindennapi feladatra vállalkozik: az első olyan EP-jelentést kell kidolgoznia, amely az uniós szerződések hetedik, szankciós cikkelye szerinti eljárást kezdeményez Magyarországgal szemben.

Judith Sargentini a természetes jelölt a feladatra, mert a Zöldek eddig aránytalanul kevés jelentést készítettek, így övék a legtöbb, rapportőri feladatra felhasználható pont a szakbizottságban. A képviselő ugyanakkor tegnap a Népszavának azt mondta, hogy tudomása szerint őt támogatja a politikai csoportok többsége. Ezt más forrásaink nem tudták megerősíteni.

Claude Moraest elsősorban a fideszeseket is a soraikban tudó kereszténydemokrata frakció akarja jelentéstevőnek, valamint a döntésben közvetlenül részt nem vevő, ám azt láthatóan befolyásolni igyekvő parlamenti elnök, a szintén néppárti Antonio Tajani. Szerintük Moraes testesítené meg az efféle állásfoglalás elkészítéséhez szükséges pártatlanságot. Az általunk megkeresett szocialista képviselők nem tudták - vagy akarták - hétfőn megmondani, hogy a frakciójukat képviselő vezetőségi tag ki mögé fog állni a kedd esti megbeszélésen, és eddig a liberálisok sem nyilvánítottak véleményt.