Szingapúrban ápolják a zimbabwei elnököt

Egy szingapuri kórházban ápolják a zimbabwei elnököt. Robert Mugabe idén már harmadszor gyógykezeltetei magát az ázsiai városállamban. Afrika legidősebb uralkodója utoljára májusban feküdt kórházban Szingapúrban, szóvivője, George Charamba szerint akkor a szemét kezelték. A The Standard című zimbabwei lap szerint az államfő pénteken utazott el, de távozása váratlan lehetett, mivel le kellett mondani egy ifjúsági rendezvényt, amelyen részt vett volna július 14-én. Bár egyre több egészségi problémája van, Mugabe idén már legalább tíz külföldi utazást tett, s jövőre újra indulni akar az elnökségért. Majdnem betöltené a századik évét, ha ki tudná tölteni újabb öt éves mandátumát. A Reuters zimbabwei kormányforrásokra hivatkozva azt írta, az államfő tavaly 53 millió dollárt költött utazásokra, s idén már 23 milliónál tart.

Szerző

Visszavágyik az olajiparba Rex Tillerson

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter visszavágyik korábbi életébe, amikor még az Exxon Mobil olajcég vezérigazgatója volt. Tillerson Isztambulban vett át egy olajipari érdemeit elismerő kitüntetést. Az amerikai diplomáciai vezetője a kőolaj-világkongresszuson vett részt, ahol a Dewhurst-díjat adományozták neki. Tillerson az AFP jelentése szerint elmondta, hogy a díjra még azt megelőzően jelölték, hogy Donald Trump felkérte volna a külügyminiszteri posztra, s akkor még arra számított, hogy békés nyugdíjas évek következnek, s a horgászást félbehagyva utazik majd el Törökországba a díj átvételére.

„Végülis nem így alakult” – jegyezte meg. Bevallotta, hogy hiányzanak neki a kollégái, még a vetélytársak is, a jó kis viták, az együttműködés, a nagy áttörések, amelyeket a cég élén elért. Tillerson egy évtizedig – 2006-tól 2016-ig állt az olajóriás élén.
Az amerikai diplomácia vezetőjeként Tillersonnak kevesebb a sikerélménye. Sok bírálatot kap azért, mert elzárkózik, nem ad információt a sajtónak. A külügyminisztériumban még mindig számos poszt betöltetlen, rengeteg nagykövetség élén is ügyvivők állnak. A Fehér Ház ritkán kéri ki, s még ritkábban fogadja el a State Department véleményét.

Szerző

Trump fiát is beidézik

Publikálás dátuma
2017.07.10. 11:07
Trump két fiával, Eric Trumppal és Donald Trump juniorral FOTÓ: Jeff J Mitchell/Getty Images
Bár Donald Trump szeretné lezárni az orosz választási beavatkozás ügyét, kiderült, hogy fia is tárgyalt egy Kreml-közeli ügyvéddel.

A The New York Times hétfőn – három fehér házi tanácsadó és két másik forrás alapján - azt jelentette, hogy Trump legidősebb fia, a 39 éves Donald junior azért találkozott tavaly a Kremlhez közelálló orosz ügyvéddel, mivel a hölgy Hillary Clintonra vonatkozó, leleplező információ átadását igérte neki. Trump fia közleményben ismerte el, hogy találkozott Natalia Veszelnyitszkajával, de mint közölte, semmiféle érdemleges információt nem kapott tőle. A Trump-toronyban lezajlott találkozón az elnök veje, Jared Kushner, s a később orosz-ukrán kapcsolatai miatt menesztett kampányfőnök, Paul Manafort is jelen volt.

Az orosz ügyvédnővel a tárgyalás 2016. június 9-én történt, két héttel azután, hogy Trump lett a republikánusok hivatalos elnökjelöltje. A találkozón az ügyvéd azt állította, tudomása van arról, hogy orosz anyagi támogatást kap a Demokrata Párt és Clinton kampánya, de az állítás ifjabb Donald szerint „homályos, zavaros és értelmetlen” volt. Az ügyvéd gyorsan témát is váltott, az orosz szankcióktól és az orosz gyerekek örökbefogadásának amerikai tilalmáról kezdett beszélni. „Világossá vált számomra, hogy az utóbbi volt a találkozó igazi témája, a választásra vonatkozó értesüléseket csak ürügyként használta az ügyvéd” – közölte Trump junior. Amikor a lap hírére reagálva szombaton először erősítette meg a találkozó tényét, Trump fia még azt mondta, csupán az örökbefogadások ügye volt a téma. Vasárnapra elismerte, hogy egy ismerős révén azért találkoztak, mert Clintonra nézve terhelő értesüléseket remélt az orosz ügyvédtől. Úgy tudni, egy brit bulvárújságíró, Rob Goldstone hozta össze a találkozót.

Trump jogi csapata szerint az elnök – akkori elnökjelölt – nem tudott a találkozóról, s nem is vett részt rajta. Kushner és Manafort még nem reagált a hírre. Reince Priebus, a Fehér Ház személyzeti főnöke szerint "jelentéktelen" találkozóról volt szó.

Csakhogy mindeddig ez a legközvetlenebb bizonyíték arra nézve, hogy orosz részről próbálkoztak Trump oldalán beavatkozni a választási kampányba. Az elnök fia korábban több interjúban is tagadta, hogy oroszokkal kampányügyekről tárgyalt volna, az ezzel kapcsolatos állításokat „hazugságnak” minősítette. Trump maga is számos alkalommal kategorikusan cáfolt mindenféle kapcsolatfelvételt.

Amerikai és orosz részről ellentmondó információk láttak napvilágot arról, hogy pontosan mi is hangzott el az orosz beavatkozásról a Trump-Putyin találkozón, s az amerikai elnök valóban olyan erélyesen kérte-e számon orosz kollégáján a hackertámadásokat, mint ahogyan állítja. Trump utólag küldött Twitter-üzenetei azt mutatják, szeretné lezárni az egész ügyet. Az FBI, a különleges ügyész és a washingtoni kongresszus több bizottsága is vizsgálódik azonban, s a képviselőház hírszerzési bizottságának demokrata rangidős tagja, Adam Schiff már jelezte is, hogy Trump fiát, vejét és Paul Manafortot is meg fogják hallgatni az ügyvédnővel folytatott megbeszélésről.

Republikánus szenátorok is élesen bírálták Donald Trumpot, amiért elfogadta az orosz elnök cáfolatát, sőt, kiberbiztonsági együttműködésről állapodott meg Vlagyimir Putyinnal. Washingtonba hazatérve Trump kénytelen volt maga cáfolni, hogy ilyen kooperáció jelen körülmények között nem lehetséges. Marco Rubio floridai szenátor, volt elnökaspiráns szerint Putyinnal kíberbiztonsági partnerségről tárgyalni ahhoz hasonlatos, mintha Aszad szír elnökkel állapodna meg Trump a vegyi fegyverekkel kapcsolatos együttműködésről.

Szerző