Előfizetés

Phenjant fenyegették

Az Egyesült Államok két hadászati bombázóval gyakorlatozott az Észak- és Dél-Koreát elválasztó demarkációs vonal közelében.

Washington ezzel akarja bizonyítani: komolyan gondolja a sztálinista országgal szembeni fenyegetését. A japán és a dél-koreai légierővel együtt tartott manőver összesen tíz órán át tartott. Az amerikai B-1B típusú hadászati bombázó bevetésével reagált Washington Phenjan legutóbbi, múlt keddi ballisztikus rakétakísérletére. Észak-Korea első ízben tesztelt interkontinentális ballisztikus rakétát (ICBM), amellyel már akár Alaszka partját is elérhetné. Közvetlen légicsapással ugyanakkor nem sújthatná az Egyesült Államokat, mert nem képes miniatürizálni a nukleáris fegyvereket, s célba juttatni azokat. Szakértők szerint ettől néhány évre áll az ország.

A várúr nem mászik sziklát

Publikálás dátuma
2017.07.10. 07:35
Minden városka bír romantikus sétánnyal, és kiváló, panorámás éttermekkel, hangulatos piaccal, apró, különleges üzletekkel várja
Kristálytiszta tó, barátságos emberek, tökéletes nyugalom. Ha nem akarunk felébredni ebből a csodából, akkor mindenképpen meg kell látogatnunk Észak-Olaszország csodáját.

Olaszország legnagyobb tavát északról az Alpok déli csúcsai határolják, míg a déli része a Pó-síkságba nyúlik bele. A tó észak-dél irányban körülbelül 52 kilométer hosszú, és a legszélesebb része 18 kilométer. A magas hegyek között megbújó, kristálytiszta vizű tó partján olajfaültetvények, pálmafák és leanderek burjánzanak. Az ide látogató turisták nem kizárólag a fürdőzés, hanem a különleges atmoszféra, a parton található ezernyi természeti szépség és igényes szórakozási lehetőség miatt keresik fel a tavat. És persze azért is, mert itt részesei lehetünk a csak filmeken látható eleganciának, előkelőségnek. Barátságos emberek, hangulatos éttermek, minden szegletében igényes környezet – mintha nem is egy tó partján, hanem a gazdagok egyik kedvenc hercegségében, Monte Carlóban járnánk. Mindezért pedig csak 850 kilométert kell autóznunk. Itt azután minden adott a tökéletes pihenéshez. Vízpart, sziklák, romantikus várromok, végtelen olajfaligetek, hangulatos sikátorok, és persze jó olasz kávék várják majdnem egész évben az odalátogatókat. Ráadásul nemcsak nyáron, hanem tavasszal és ősszel, akár még október végén is élvezhető, hiszen errefelé ekkor is viszonylag meleg van.

Az olasz nevén Lago di Garda Olaszország legnagyobb tava, kerülete körülbelül 150 kilométer. A közepén akár száz méter mélységet is elérő tó vize sohasem lesz 20-22 foknál melegebb, de az itt nyaralóknak nincs is túl sok idejük a víz partján lebzselni, annyi a látni és felfedezni való. Az igényes és minőségi turizmus a tó, és a környék mottója. A legapróbb részletekig megtervezett utak, sétányok, kézzel faragott köztéri kővázák és apró, rusztikus üzletek szegélyezik az utadat, bárhová is menj. Ráadásul teljesen körbejárható, a nyugati oldalon sziklákba vájt, közvetlenül a víz mellett haladó alagút vezet végig a parton. Az északi, fjordszerűen összeszűkülő csücsök természeti látnivalókkal vonzza a látogatókat, a keleti és déli oldalon viszont szinte egymásba érnek a mesebeli középkori városkák. Ezek mindegyikében található egy tulipános toronnyal díszített Scaligeri vár, amelyhez Lazisében várúr is jár. Ha pedig a természet csodája nem lenne elég, akkor választhatunk az ékszerdobozszerű városkák közül. A Garda-tó egyik legkedveltebb célpontja Arco, amely a tótól körülbelül öt kilométerre található. A Sarca folyó völgyében fekvő városka ékköve a hangulatos középkori vár, melyet 1495-ben Albrecht Dürer is megörökített. Ablakaiból és kertjéből pazar kilátás nyílik a végtelenül elterülő tóra. A városka és környéke egyébként a via ferratázók (olyan hegyi út, amelyen előzetesen felszerelt létrák, lépcsők, hidak és fémkábelek segítik az extrémtúrázók előrehaladását) és a sziklamászók paradicsoma, főutcáján ezért sportbolt sportboltot ér. Aki hegymászó-felszerelést vagy outdoor ruházatot tervez venni, jól teszi, ha körülnéz itt, mert profi a kínálat, és sok az akció.

Minden városka bír romantikus sétánnyal, és kiváló, panorámás éttermekkel, hangulatos piaccal, apró, különleges üzletekkel várja az odalátogatókat

Minden városka bír romantikus sétánnyal, és kiváló, panorámás éttermekkel, hangulatos piaccal, apró, különleges üzletekkel várja az odalátogatókat

A legkülönlegesebb fekvésű kisváros Sirmione, amely egy hosszan a vízbe nyúló félszigeten fekszik. Ide állandóan ki lehet tenni a megtelt táblát, ugyanis nincs olyan napszak, hogy ne lepnék el a turisták. A sziget végébe gyalog vagy kisvasúttal lehet eljutni. Itt az antik világ egyedülálló történelmi emlékét, egy római kori villa romjait található, a Grotte di Catullót. A romok tövében, a tóban kénes hőforrások, azaz termálvíz bugyborékol fel, amit motorcsónakos kísérővel meg is nézhető. Lazise – szintén nagy kedvenc. Belépve a régi városkapun át a főtérre, úgy érezzük, hogy egy valódi tündérmesébe csöppenünk. Román kori kápolna, romantikus sétány, kiváló, panorámás éttermek, szerdánként hangulatos piac, apró, különleges üzletek - kicsi, tökéletes és élhető ez a városka. Ahol a hegyek kezdik összeszorítani a tavat, onnan lehet feljutni a 2813 méter magas Monte Baldo-hegyre, ahová a világon egyedülálló panorámás, forgó üvegfelvonó visz fel 10 perc alatt. Míg a tó partján 35 fok a hőmérséklet, a hegytetőn sokszor 10 fok körüli szélvihar fogadja az utazót. Leanderekkel szegélyezett úton juthatunk el a tó északi csücskébe, a szörfösök paradicsomába, Riva del Garda-ba. A szelesebb részen kihagyhatatlan látnivaló a tótól 3 kilométerre fekvő különleges természeti jelenség, a Cascate di Varone nevű vízesés. A hegy belsejében, egy igen keskeny sziklakürtőben zúdul a mélybe majdnem pontosan 100 méter magasból a víztömeg. Órákig is lehet csodálni.

A 2813 méter magas Monte Baldo-hegyre a világon egyedülálló panorámás, forgó üvegfelvonó visz fel

A 2813 méter magas Monte Baldo-hegyre a világon egyedülálló panorámás, forgó üvegfelvonó visz fel

A Garda-tó mellett az ember persze állandóan a pénztárcája után kapkod, pedig ez az egyik legkellemesebb meglepetés. A csodálatos miliőhöz egészen hétköznapi árak járnak. Az persze igaz, hogy szállásügyben érdemes előre gondolkodni, de ha választottunk a rengeteg ajánlatból, akkor főszezonban 20-25 eurós, főszezonon kívül 12-15 eurós apartman árakat is találhatunk, például Torboléban, Riva del Gardában vagy akár Arco központjában. A luxus persze itt is pénzbe kerül és – ahogyan bárhol a világon – a felső határ a csillagos ég. Az éttermek annyira elegánsak, hogy a turisták rettegve nézik meg az étlapot, ám a luxus berendezés ellenére a környék átlagos árain fogyaszthatjuk a finomságokat. Egy-két euróért finom, erős presszót kaphatunk csodálatos környezetben. A vízparti városokon áthaladó főútnak a tótól távolabbi oldalán fekvő apró falvakban az olaszoknál oly divatos agriturizmus jegyében működő éttermeket találunk. Olajfaligetek között, klasszikus vidéki házakban, otthoni hozzávalókból, nem turistáknak, hanem őslakosoknak szánt, házias konyha várja a vendégeket, akik leginkább a visszatérő helyiek. Aki pedig vásárolni szeretne, őket a piacok várják, ahol szinte minden helyi különlegesség kapható. Kihagyhatatlan a mozgó lakókocsiszerűségből árult, olajban frissen sült tengeri herkentyű, vagy a pármai sonka, parmezán sajt, gorgonzola, olívaolaj, különleges zöldségek.

Családi programnak sem utolsó Olaszország legnagyobb vidámparkja, a Gardaland, mely nyáron éjfélig várja a szórakozni vágyó kicsiket és felnőtteket mintegy 50 féle attrakcióval, jégszínházzal, állandó show-műsorral. A Night Festival nevű diszkóban hajnalig bulizhatnak nem csak a fiatalok. A természet kedvelőinek kihagyhatatlan látnivaló a Parco giardino Sicurtà, a 600 000 négyzetméteren elterülő botanikus kert Valeggio sul Mincióban, Peschierától 8 kilométerre.

Elszigetelődött az Egyesült Államok elnöke

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2017.07.10. 07:34
FOTÓ: GETTY IMAGES/SEAN GALLUP
Kereskedelmi ügyekben teljes összhangot sikerült elérni a hamburgi csúcstalálkozón, klímaügyekben azonban Trump nem volt hajlandó engedni.

Klímaügyben magára maradt az amerikai elnök a G20-ak hamburgi tanácskozásán. A többi 19 ország egyetértett abban, hogy mihamarabb végrehajtják a Párizsi Klímaegyezményben foglalt célokat függetlenül az Egyesült Államok kilépésétől. Ugyanakkor a 19 állam azt is közölte, „tudomásul veszik” az amerikaiak álláspontját. Angela Merkel kancellár a tanácskozást lezáró sajtóértekezletén is emlékeztetett arra, hogy csak az Egyesült Államok nem értett egyet velük ebben a kérdésben. A zárónyilatkozatba is bekerültek az amerikai kifogások, ami szokatlan a különben egységet demonstrálni kívánó fórumon. A kancellár ezzel kapcsolatban kijelentette: ott, ahol nézetkülönbségek vannak, azt a záródokumentumban is fel kell tüntetni. Ugyanakkor a „19-ek” azt közölték, szó sem lehet a klímamegállapodás újratárgyalásáról, amint ezt Donald Trump eredetileg követelte.

Merkel azt is közölte, hogy a véleménykülönbségeket nem akarták szőnyeg alá söpörni, ezért is tükrözi a zárónyilatkozat az amerikai kifogásokat. A kancellár örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy a többi 19 ország visszafordíthatatlannak nevezte a klímamegállapodás végrehajtását.

Emmanuel Macron francia elnök bejelentette, hogy újabb klímacsúcsot rendez majd. A december 12-re tervezett tanácskozáson további vállalásokat tesznek – hangoztatta. Reményét fejezte ki, hogy Donald Trump változtat elutasító álláspontján. Amerikai kérésre került be a záródokumentumba az a kitétel, hogy hatékonyabban akarják kihasználni a fosszilis energiaforrásokat. Ez azért keltett vitát, mert a párizsi megállapodás épp a fosszilis energia visszaszorítását célozza. Hamburgi források ezzel kapcsolatban megjegyezték: ez még nem azt jelenti, hogy a többi 19 állam magáévá tenné az amerikai álláspontot.

Környezetvédők üdvözölték, hogy az Egyesült Államok magára maradt. Tobias Münchmeier, a németországi Greenpeace részéről megjegyezte, hogy ezzel 19-1-re győztek a klímaegyezmény támogatói. Bírálta ugyanakkor, hogy a többi ország csak a régi vállalásait erősítette meg. „Több elkötelezettséget reméltünk” – fejtette ki. A dpa hírügynökség által idézett Jan Kolwazig, az Oxfam munkatársa szintén az új impulzusokat hiányolta. Fontos jelzésnek nevezte azonban, hogy a 19 ország határozottan elkötelezte magát a párizsi egyezmény mellett. Mint mondta, ez jó hír a szegényebb országokban élők számára, akik már most a saját bőrükön tapasztalják a klímaváltozás negatív következményeit.

Előzőleg kompromisszum született a kereskedelmi kérdéseket illetően. A vezető ipari hatalmak és a fejlődő országok is hitet tettek s szabadkereskedelem mellett és állást foglaltak a protekcionizmussal szemben. Elismerték azonban a kereskedelemben a „jogos önvédelmi mechanizmusokat”. A kompromisszummal sikerült elkerülni azt, hogy botrányba fulladjon a tanácskozás. Trump elnökként többször is protekcionista intézkedésekkel fenyegetőzött, ezért kérdéses volt, hogy aláírja-e a szabadkereskedelem melletti állásfoglalást. Végül e tekintetben sikerült mind a 20 országnak közös nevezőre jutnia, miután belevették az említett részt.

A zárónyilatkozat kereskedelmet érintő részének szövegében pénteken éjjel állapodtak meg a felek. Angela Merkel német kancellár örömét fejezte ki, hogy a G20 egyetért a piacok nyitva tartásában és a protekcionizmus elleni küzdelemben. Akciótervet is elfogadtak a globális gazdasági növekedés felgyorsítása érdekében. Ebben az Egyesült Államok is elkötelezi magát a pénzpiacok további szabályozása mellett. Nagy kihívásnak nevezik a gyengébb termelékenységet, a jövedelemkülönbségeket és a társadalom elöregedését. Trump dicsérettel illette Merkelt, aki szerinte remek munkát végzett függetlenül attól, hogy „sokan igyekeztek megzavarni azt” – utalván a tüntetőkre. Az amerikai elnök részéről kijárt a dicséret kanadai kollégájának, Justin Trudeau-nak is.

Nem hisznek Trumpnak az amerikaiak
Vlagyimir Putyin azt közölte, jobb benyomást tett rá az amerikai elnök, mint amit a televíziókból látott. Trump szerinte „adekvát” válaszokat adott neki pénteki, két és negyedórásra duzzadt megbeszéléseik során. Az Egyesült Államokban keményen támadták Trumpot a találkozót követően. Az amerikai média szerint az elnök túlságosan szívélyes volt orosz kollégájával, s láthatóan nem vonta kérdőre elég erélyesen tárgyalópartnerét amiatt, mert Oroszország befolyásolni próbálta a tavaly novemberi amerikai elnökválasztás eredményét. Bár Rex Tillerson amerikai külügyminiszter azt állította, hogy Trump nagyon is határozottan hozta szóba ezt a kérdést, amerikai demokrata képviselők ebben azért erősen kételkednek.
A találkozót követően számos kétség merült fel. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter sajtóértekezletén azt közölte, Trump „elfogadta” az orosz elnök azon álláspontját, amely szerint a Kreml nem kísérelte meg befolyásolni az amerikai elnökválasztást, s hasonlóképpen nyilatkozott szombaton Putyin is. Ezt azonban a Fehér Ház cáfolta. Ha az amerikai elnök valóban elfogadta volna orosz kollégájának magyarázatát, az azt is jelentette volna, hogy inkább hisz Putyinnak, mint saját titkosszolgálatának. Olyan hírek is napvilágot láttak, amelyek szerint az orosz fél eredetileg azt óhajtotta, hogy nagyobb küldöttség vegyen részt a megbeszéléseken, ám Trump ragaszkodott a szűk körű találkozóhoz, a kiszivárogtatóktól tartva. Ha a hír igaz, ez nemcsak arra utalhat, hogy saját biztonsági szolgálatában sem bízik, arra is, hogy van takargatnivalója.
Jen Psaki, aki a Barack Obama által fémjelzett adminisztrációban külügyi szóvivő volt, annak a véleményének adott hangot, hogy az oroszok csapdát állítottak Trumpnak, ő pedig bele is sétált ebbe. Putyinnak ugyanis nagyon jól jött, hogy az amerikai elnök éppen Varsóban mondott ellent saját titkosszolgálatának azt közölve, senki sem tudja, ki akarta befolyásolni az amerikai elnökválasztást. Feltűnő volt az is, hogy közös találkozójuk során Trump feltűnően oldott volt. „S ez is volt az oroszok célja, akik részéről a hekkertéma le is van zárva” – fogalmazott Psaki.
Azért is sajátos Trump viselkedése, mert puszta felvetésnél azért jóval többről van szó az orosz hekkerek befolyásolási kísérletei kapcsán. Behatoltak például az amerikai demokraták szervereire nyilvánvalóan azzal a céllal, hogy károkat okozzanak Hillary Clinton kampányának. Egyesek azzal vádolják Trump csapatát, hogy a hekkertámadások során összejátszott Moszkvával. Az amerikai közvélemány nem bízik Trumpban. Egy felmérés szerint 54 százalékuk véli úgy, hogy az elnök törvénytelenséget vagy etikátlanságot követett el az oroszokkal való együttműködés során.
Hogy a találkozó elhúzódása mennyire kínos volt minden résztvevő számára, bizonyítja: jó egy óra múltán Melania Trump, az elnök neje is bement, hogy véget vessen a megbeszéléseknek. Ám az ő jelenléte sem befolyásolta a két vezetőt.