Trump Orbánt utánozza?

A Die Welt című német napilap pénteki kommentárja szerint az amerikai elnök előző nap Varsóban tett néhány kijelentése olyan volt, mintha lengyel vezetőktől vagy Orbán Viktor magyar miniszterelnöktől vette volna át azokat.

Az újság kiemelte Donald Trump következő mondatait: "Napjaink legalapvetőbb kérdése most az: túl tudja-e élni a Nyugat, bízunk-e annyira az értékeinkben, hogy megvédjük bármi áron? Tiszteljük-e annyira a polgárainkat, hogy megvédjük a határainkat?"

A napilap ez utóbbi kérdését úgy értékelte, hogy az amerikai elnök Nyugat-Európa megmentőjeként tekint a kelet-európaiak kemény menekültpolitikájára, Angela Merkel befogadási politikájával ellentétben. Az újság úgy fogalmaz: Donald Trump néhány kijelentése úgy hangzott, mintha azokat a lengyel vezetőktől vagy Orbán Viktor magyar miniszterelnöktől vette volna át; például amikor arról beszélt, hogy erős Lengyelország jó Európának, erős Európa pedig jó Lengyelországnak.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban azt mondta Trump varsói látogatásáról: "minden kormány első dolga, hogy megvédje a saját polgárainak a biztonságát. Ezt gondolják a közép-európaiak, ezt gondolják az amerikaiak is, itt tehát van egyetértés".

Az Egyesült Államok és a visegrádi országok (V4) álláspontja a migráció ügyében teljesen egybeesik: a határokat meg kell védeni, és a migránsokat fel kell tartóztatni - mondta Orbán Viktor, és emiatt is fontosnak nevezte, hogy az amerikai elnök az egyik V4-es országban, Lengyelországban mondott beszédet.

A miniszterelnök hozzátette: "ennek a jelentőségét még én sem tudom pontosan fölmérni, kell gondolkodni néhány napot, hogy az Egyesült Államok elnöke úgy döntött, hogy első komoly, nyilvános, programadó jellegű beszédét, Európában, Közép-Európában mondja el. Tehát nem a hagyományos nyugat-európai területeken, hanem éppen Közép-Európában, ráadásul éppen Varsóban. Ennek szerintem van értelme, jelentősége, és súlya".

Orbán Viktor hozzátette: abban is megegyezik a két ország álláspontja, hogy ha kell, kerítést, vagy falat kell építeni, és nem tűrik el, hogy az ott élők biztonságát illegális migránsok veszélyeztessék.

Szerző

Kitalálja, melyik film lett minden idők legjobbja?

Publikálás dátuma
2017.07.07. 19:15

Kétezer hollywoodi szakember szerint a Keresztapa minden idők legjobb filmje. 

A Hollywood Reporter májusban küldte szét az online szavazólapjait az összes hollywoodi stúdió, ügynökség és produkciós iroda körében, és végül 2120 listát kaptak, ezt összesítették végül.

A top 10:

1. A Keresztapa (1972),

2. Óz, a csodák csodája (1939),

3. Aranypolgár (1941)

4. A remény rabjai (1994),

5. Ponyvaregény (1994),

6. Casablanca (1942),

7. A Keresztapa II. (1974),

8. E.T. – A földönkívüli (1982),

9. 2001: Űrodüsszeia (1968),

10. Schindler listája (1993). 

Szerző

70 ezren látták Enyedi Ildikó filmjét

Publikálás dátuma
2017.07.07. 19:07

Enyedi Ildikó filmje, a Testről és lélekről március eleje óta látható a magyar mozikban, és immár több mint 70000 néző váltott rá jegyet. A film először a 67. Berlinalén mutatkozott be közönség előtt, ahonnan a fesztivál legfontosabb díjával, az Arany Medvével távozott. Azóta folyamatosan járja a világ filmfesztiváljait és számos díjat kapott. Enyedi Ildikót pedig június végén az Amerikai Filmakadémia is beválogatta a tagjai közé.

Szerző