Veszély leselkedik a forintra?

Publikálás dátuma
2017.07.08. 07:26
Illusztráció: Thinkstock
Több nagy jegybank is jelezte, hogy csatlakozik az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed-hez és szigorúbb monetáris politikába kezdhet. 

Ennek következményeként a kötvényhozamok a világ meghatározó gazdaságaiban emelkedtek az utóbbi napokban – írta a privatbankar.hu a Bloombergre hivatkozva. A folyamat vesztesei a feltörekvő piaci devizák lehetnek, közöttük a forintot is megemlítik, mint amely sérülékeny a viszonylag alacsony állampapír-hozamaink miatt. 

Szerző
Témák
forint FED

Rendőrök őrzik a kanyarós betegeket

Tilos a beteglátogatás a székelyudvarhelyi kórház fertőző osztályán a szokatlanul nagy számú kanyarógyanús eset miatt, az egészségügyi intézmény körül pedig helyi rendőrök járőröznek, hogy ne szökjenek meg a betegek.

Az elmúlt hetekben 115 kanyarógyanús esetet jeleztek a város környékén. Több mint 50 betegnél beigazolódott a betegség, de már meggyógyultak, 32 páciens pedig jelenleg is a kórház fertőző osztályán várja a vizsgálatok eredményeit. A betegek egy része szamárköhögésben is szenved. A páciensek jelentős része kiskorú, a csecsemőket az édesanyjukkal együtt fektetik be a kórházba - közölte pénteken a Maszol.ro hírportál.

A kórház vezetősége a helyi rendőrséget kérte fel, hogy óránként járőrözzenek a kórház területén, ugyanis a betegek hozzátartozói szidalmazzák az alkalmazottakat, halálosan megfenyegetik őket, ablakokat szedtek ki a helyükről. A kórházba utaltak közül hárman korábban megszöktek a fertőző osztályról. A rendőrök mindhárom pácienst megtalálták, és visszavitték.

Tar Gyöngyi, Hargita megye tisztifőorvosa elmondta: a kanyarógyanús esetek a Székelyudvarhely környékén élő hátrányos helyzetű közösségekben jelentkeztek. A hatóságok most sorra beoltják e közösségek tagjait. A közegészségügyi hatóságok megnyugtatták a közvéleményt, hogy a helyzetet ellenőrzésük alatt tartják.

A kórház fertőző betegségek részlegére pótágyakat vittek be, a vezetőség pedig megkérte az egészségügyi személyzetet, hogy ha lehet, halasszák el a szabadságukat.

Romániában június végéig országszerte 7491 igazolt kanyarós megbetegedést jelentettek a betegség tavaly februári megjelenése óta, közülük mintegy 5500-an idén kapták el a kórt. A járvány az ország teljes területére kiterjedt. Az első félév végéig 31 halálos áldozatot követelt a kanyarójárvány Romániában.

Az országban a 9–11 hónapos csecsemőknek körülbelül a fele még mindig nem kapta meg a védőoltást, de még a 4 éveseknek is több mint fele oltatlan. Pedig a kanyaró esetében még az átlagosnál is magasabb fokú – 92–95 százalékos – átoltottságra lenne szükség a nyájimmunitás eléréséhez, vagyis a járvány megfékezéséhez.

A kanyaró ellen nincs gyógyszer, és becslések szerint eddig 20 millió embert mentettek meg a védőoltással (ez az egyik legsikeresebb vakcina). Magyarországon az elsők között vezették be 1969-ben. 1989-től ismétlő oltást adnak 11 éves korban (vagyis 1989 óta kétszer kapnak oltást a gyerekek, csecsemőkorban és 11 évesen).

Lassan esedékes a hazai védőoltás bárányhimlő ellen
A szeptemberben közösségbe – iskolába, óvodába – készülő gyermekek bárányhimlő elleni oltását legkésőbb július második hetéig el kell kezdeni, hogy a tanévkezdésre kialakulhasson a magas fokú védelem. Az évente 35-40 ezer jelentett bárányhimlős esetért felelős varicellavírus rendkívül ragályos: 15-20 perc alatt, közvetlen testi érintkezés nélkül is fertőz. Az orvoshoz kerülő gyerekek 2-6 százalékánál szövődmények alakulnak ki, amelyek akár életveszélyesek is lehetnek.Szerző

7-en a 7-ről - Ön melyik csapatnak cserélné le a címerét?

Arató András, Klubrádió

Két napja tudjuk a miniszterelnöktől, hogy Budapesten minden férfinak van egy fürdője, ahova jár, ez a szokás. Vagyis nem ez a szokás, hanem azt mondta, hogy ez a szokás. Mégis elég sokan büdösek. Tehát szagos címerek alapján meg lehetne a focicsapatokat különböztetni. Mert egyébként tök egyformák.

Avar János, újságíró

Nem értem a háborgást: ahol a köztársaságnak koronás címert adhattak; ahol az első köztársasági elnök szobrát kiebrudalhatták a nemzet főteréről; s ahol az Orbán-rezsim főmumusa is az idegen tőkés, mint volt a focicsapatoknak a nevét is elvevő Rákosi-rezsimé, ott miért ne hihetné a belga tulajdonos, hogy semmi sem szent?!

Bolgár György, rádiós újságíró

Én a címeres gazembereket cserélném le a hatalmon lévő csapatban. A baj az, hogy még ez sem lenne elég. Az erősen lejtő pályát is le kell cserélni, a bírókat is és sajnos a szurkolókat is. A népet persze nem lehet leváltani, de az elvakult szurkolókat igen. Szemüveget a szurkolóknak!

Farkasházy Tivadar, Hócipő

A Fidesznek, a Jobbiknak, az MSZP-nek, a DK-nak, az Együttnek, a PM-nek, a MoMa-nak, az LMP-nek, az MLP-nek, a Momentumnak van már? Ha nincs, azt is.

Horváth István, hírlapíró

Az Újpest címercseréjéről van szó? Igen. És ki a klub tulajdonosa? Egy belga. És mi Belgium fővárosa? Brüsszel. És mi van Brüsszelben? Az Európai Unió központja. És ki irányítja a központot? Soros. Na ugye, annyi az újpestiek címerének is.

Horváth Zoltán, újságíró

Én bármelyik csapat bármelyik címerét cserélném le bármilyenre. A lényeg, hogy én kaphassam a cseréért járó minden lehetséges díjat és bevételt. Bár azt nem ígérem, hogy ettől bármi is változna a játékon, de olyan látványos új címereket kreálnék, hogy már csak ezek megtekintésére megtöltené a nép a stadionokat. De ha nem, volna még ezen kívül is néhány éceszem...

Veress Jenő, a Népszava főmunkatársa

Nem vagyok heraldikus, nem tudok különféle pajzsokat se megfejteni, se rajzolni. Úgyhogy én inkább azt a sok címeres ökröt és/vagy gazembert cserélném le, akik a normális Magyarország csapatából űznek csúfot.

Szerző