Gázszerelők ellenőriznék a kéményeket

Publikálás dátuma
2017.07.07. 07:22
Illusztráció: Thinkstock
A kormány ingyenesé tette a kéményseprést, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) újra fizetőssé tenné a lakosságnak egyes - zárt égésterű - kazánok kéményeinek ellenőrzését, egy rendelet módosítással - figyelmeztetett közleményében a Kéményseprők Országos Szakszervezete (KOSZ). 

A gázos lobbi nyomására ugyanazt a terméket más néven kivonná a kéményseprő ipari közszolgáltatás alól. Az égéstermék-vezető (sic!) ellenőrzése nem tartozna az ingyenes közszolgáltatás alá, egyedileg kellene megrendelni több ezer, akár tízezer forintos önköltségen, a gázkészülék gyártóval leszerződött szakemberektől.

A kormánynak nincs olyan javaslata, amellyel rezsit növelné, ellenkezőleg, továbbra is a "rezsicsökkentés pártján áll", ezért alaptalanok és felelőtlenek az ezzel ellentétes "riogatások" - reagált Lepsényi István, az NGM gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára a szakszervezet csütörtöki közleményére.

A módosításról előzetes egyeztetés zajlik, minden érintett véleményét meghallgatják, az egyeztetésen lévő javaslatot a szakmai szervezetek és a piaci szereplők is véleményezhetik - állította Lepsényi.

A szakszervezet elnöke, Vámos Csaba a Népszavának megjegyezte, a rendelet egy salátatörvényben volt elrejtve és Lepsényi közlésével ellentétben a szakma érdekvédelmi szervezetével nem egyeztettek. Vámos úgy vélte, a kormány még kihátrálhat a bújtatott rezsi emelésből.

Szerző

Édesebb a hazai dinnye

Publikálás dátuma
2017.07.07. 07:21
Daróczi László, az Agrármarketing Centrum vezetője, Czerván György az agrártárca államtitkára és Győffy Balázs agrárkamarai elnö
Bizakodóak a hazai dinnyetermelők. Idén az időjárás eddig megkímélte a földeket, s kiváló, 200 ezer tonnás termés ígérkezik. A termelők a kilónkénti 100 forintos árral elégedettek lennének.

A boltokban jelenleg jellemzően még import – elsősorban görög – dinnye kerül a vásárlók elé: a szállítás miatt még az igazi érés előtt elkezdik a szüretet, így az importdinnye íze nem hasonlítható a hazaihoz, viszont alacsony ára komoly konkurenciát jelent a hazai termelőknek. Akik már készülődhetnek, hiszen a hét végétől idehaza is érdemben megkezdődik a szüret, s a hónap közepétől dömpingáron kerülhet a pultokra a legnépszerűbb nyári gyümölcs – összesen nagyjából kétszázezer tonnás termés várható.

- Ha nem is volt tökéletes az időjárás, az idén eddig szerencsénk volt vele – mondta Bugyi Roland lengyeltóti őstermelő. – Talán egy dolog kifogásolható: a múlt heti nagy esők jöhettek volna tíz nappal korábban, a felhőszakadásokat megelőző hőség pedig kicsit később.

Lengyeltótiban és környékén hosszú évtizedek óta dinnyéznek a gazdák, annak idején még a balatonboglári állami gazdaság honosította meg a gyümölcsöt a tóparttól délre fekvő háttértelepüléseken. Az ország dinnyés vidékeiről hívtak termelőket: Bugyiék is így kerültek ide a talán legismertebb honi dinnyésfaluból, a Hatvan melletti Csányból. A család immáron harmadik generáció óta dinnyézik, s bár a hőskorban előfordult, hogy 45 hektáron dolgoztak, jelenleg hat hektáron vetették el a magokat.

A somogyi termelők szerint régebben a mainál nagyobb üzlet volt a dinnyézés, bő két évtizede csak Észak-Somogyban több száz hektáron termeltek. Mára jelentősen visszaszorult a termőterület, s nemcsak errefelé: az országban manapság mindössze 5000 hektáron termesztenek dinnyét. Az öt nagy „dinnyés” tájkörzet közül a legnagyobb területen Békés megyében, 1910 hektáron, amelyet Szabolcs-Szatmár-Bereg 1670, Tolna 512, a Heves-Jászság körzet 420, Baranya 175 hektárral követ. Emellett még 389 hektár szórvány területen folyik dinnyetermelés. Csak a termőterület zsugorodása nem mérvadó a termés mennyiségére, ugyanis az új fajták a korábbiaknál bőségesebb termést adnak: egy hektárról úgy hatszáz mázsa jön le, ha az időjárás is úgy akarja. Persze a jó időnek akad árnyoldala is: ha bő a termés, a dinnye ára hamar a termelési költségek környékére zuhan.

- Mindent egybevéve körülbelül ötven forintra jön ki kilónként a bekerülési ár – magyarázta Bugyi Roland -, vagyis a haszon csak innentől kezdődik. Az előrejelzések száz forintos árat jeleznek, ez még elfogadható.

A multiknál viszont ennél akár húsz-harminc forinttal olcsóbb, amolyan becsalogató ár is kijöhet, jelentősen lenyomva ezzel a felvásárlói árakat. Az elmúlt években emiatt többször is demonstráltak a termelők – tavaly például több teherautónyi dinnyét borítottak az egyik budapesti nagyáruház parkolójába… A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az idén is egyeztetett az áruházláncokkal, azt szeretné elérni, hogy a hazai dinnye szezonjára a boltok ürítsék ki a külföldről beszerzett árukészletet. A már megszokott, a dinnyefogyasztást - kóstolással színesített - ösztönző kampány is folytatódik, idén július 6-tól augusztus 20-ig, hét héten át tart. Az ármegállapodás is szóba kerülhet a multiláncok és a szaktárca között, hiszen a 2012-es dinnyekartell miatti uniós intés után módosított versenytörvény mégis megengedi az agrártermékek körében a versenytorzítást, ha az indokolt. A multik hozzáállásán nagyon sok múlik, hiszen nagyjából a piac nyolcvan százalékát uralják. A hipermarketek ára miatt tavaly nyár közepére például tulajdonképpen összeomlott a hazai dinnye piaca: a túlkínálat miatt sok helyen már le sem szüretelték a termést…

Ebből a szempontból szerencsés helyzetben vagyunk – állította Bugyi Roland -, hiszen a Balaton közelsége miatt nem kell a nagybani piacra szállítanunk. Míg Békésben sokat exportálnak, a főváros környéki termelők pedig a nagybanira beszállító felvásárlókkal hadakoznak, addig nekünk a tóparti települések kereskedői, illetve a rengeteg út menti árus megbízható vevőkörnek számít. Ráadásul a vevő is jobban jár, hiszen mindig frissen szedett gyümölcsöt kap, amit akár két hétig is eltarthat. A multiknál viszont sokszor csak a szedés után ennyivel kerül ki a ládákba az áru…

Dinnye-kisokos
- Akkor érett a dinnye, ha már nem szőrős a szára, s az egyik oldala zöld, a másik megsárgult.
- A közhiedelemmel ellentétben a dinnye hangjának nincs jelentősége, a kongó hang csak érés közben ad támpontot a gazdáknak.
- A görögdinnye szüret után akár 3-4 héttel is fogyasztható marad, persze csak egészben tárolva, a feldarabolt dinnyék hamarabb romlanak meg.
- A dinnye kifejezetten egészséges és kalóriaszegény, a görög ráadásul a likopin nevű antioxidánsból is sokat tartalmaz, míg a sárgadinnye A-vitaminban gazdag.

Európa Liga - Búcsúzott a Vasas

Publikálás dátuma
2017.07.07. 01:10
MTI Fotó: Czagány Balázs
 A Vasas elbúcsúzott a labdarúgó Európa Ligától, miután a selejtező első fordulójának hazai visszavágóján 3-0-ra kikapott a Beitar Jerusalem gárdájától. Az izraeli csapat kettős győzelemmel, 7-3-s összesítéssel lépett tovább.

Az idegenbeli találkozóval ellentétben az angyalföldi gárda - amely legutóbb 2000-ben léphetett pályára a második számú európai kupasorozatban - ezúttal csak a mérkőzés egyes szakaszaiban tudott nyomást gyakorolni ellenfelére, de gólhelyzetbe akkor is ritkán került. Az összecsapás döntő részében a korán vezetést szerző vendégek akarata érvényesült.

Európa Liga, selejtező, 1. forduló, visszavágó:
Vasas-Beitar Jerusalem (izraeli) 0-3 (0-1)
Szusza Ferenc Stadion, v.: Fabio Verissimo (portugál)
gólszerző: Ezra (10., 61.), Varenne (91.)
sárga lap: Burmeister (17.), Vaskó (73.), illetve Vered (31.), Heister (43.), Kleyman (50.), Mori (53.)
továbbjutott: a Beitar Jerusalem, kettős győzelemmel, 7-3-s összesítéssel.

Vasas
Nagy - Burmeister, Vaskó, Risztevszki - Kleisz, Vida, Murka (Szivacski, 68.), Hangya - Kulcsár, Pavlov, Remili (Ádám, 72.)

Beitar Jerusalem:
Kleyman - Conte, Kahila, Mori, Heister - Claudemir, Keltjensz, Sabo - Vered (Varenne, 82.), Sekter (Benajun, 74.), Ezra (Paulino, 62.)

A bajnoki bronzérmes angyalföldiek rögtön a kezdés után támadólag léptek fel - szabadrúgás után még kapufájuk is volt -, a 10. percben mégis az ellenfél jutott vezetéshez. Nagy Gergely hiába védett büntetőt, a vendégek a gyorsan elvégzett szöglet után a rövidsaroknál lövőhelyzetbe kerültek, Hen Ezra pedig három védő gyűrűjéből is ki tudta lőni a bal alsó sarkot. A szünetig lendületes játékot láthattak a nézők - a Vasas kezdeményezett, a Beitar Jerusalem a kontrákra épített -, így mindkét kapu előtt adódtak helyzetek, az eredmény azonban nem változott.

A második játékrészben igyekezett a Vasas, de gólt megint a védelmüket jól megszervező vendégek szereztek. A 61. percben ismét Ezra volt szemfüles, és használta ki gyorsaságát. A folytatásban a jeruzsálemiek fegyelmezetten visszazártak a térfelükre és átadták a kezdeményezést a Vasasnak, amely azonban nem tudott élni a lehetőséggel. A betömörülő izraeli védelemmel szemben ígéretes lövőhelyzetet sem tudtak kialakítani az angyalföldiek, a vendégek viszont a ráadás első percében egy bedobás után újabb gólt szereztek, így még meggyőzőbbé tették a sikerüket.

Szerző