Előfizetés

Éheztetett kislány - Hat év börtönt kaptak a szülők

Publikálás dátuma
2017.07.05. 16:45
A kép illusztráció! FOTÓ: Thinkstock
Nem jogerősen 6-6 év börtönbüntetésre ítélte a Nyírbátori Járásbíróság azt a férfit és nőt, akik hónapokig bezárva tartották és éheztették 11 éves lányukat a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kislétán - közölte a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője szerdán.

Toma Attila elmondta, K. I.-t és B. I.-t a személyi szabadság 18. életévét be nem töltött személy sérelmére, sanyargatással elkövetett megsértése, valamint kiskorú veszélyeztetésének bűntettében találta bűnösnek az elsőfokú bíróság, amely ítéletében a vádlottak szülői felügyeleti jogát is megszüntette.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlottak élettársi kapcsolatban éltek Kislétán öt kiskorú gyermekükkel együtt. A szülők 2014 márciusában kérelmezték, hogy az akkor 11 éves kislányuk magántanulóként fejezhesse be a tanévet, az otthon maradt gyermekük részére azonban nem biztosították a megfelelő élelmezést.

A vádlottak - arra hivatkozva, hogy a gyerek bepisil és testvérei elől megeszi az ennivalót - 2014 októberétől a lakóházuk spájzába zárták be a kislányukat. A fűtetlen, világítás nélküli, bútorozatlan helyiség magasan lévő ablakán az üveg ki volt törve, ajtaján belülről nem volt kilincs, azt csak kívülről, retesszel lehetett bezárni. A spájz ajtaja függönnyel volt eltakarva, küszöbét eltömítették, a lánynak mindössze egy koszos matracot és egy bilit adtak be - ismertette a bírósági szóvivő.

Megjegyezte, a szülők az alapvető tisztálkodási lehetőséget sem biztosították a lány számára és enni sem adtak neki, emiatt a gyerek nagyon lesoványodott. Vizet és cukrot csak a szomszédtól, a spájz ablakán keresztül kapott. A lány 2015. április 13-án szabadult ki, miután kiabálására és könyörgésére felfigyelt egy arra sétáló férfi és az egyik szomszéddal értesítették a rendőrséget.

A vádlottak magatartásának a kislány többi kiskorú testvérére is szemtanúja volt, akiknek egészséges erkölcsi fejlődését a szülők veszélyeztették - idézte az ítélet szövegét Toma Attila. Hozzátette, a járásbíróság az ítélet kihirdetésével egyidejűleg elrendelte mindkét vádlott előzetes letartóztatását. A végzés a vádlottak és védőjük fellebbezése miatt nem jogerős, a per a Nyíregyházi Törvényszéken folytatódik.

Villamossal ütközött egy autó a Határ úton - Fotó

Publikálás dátuma
2017.07.05. 15:47
MTI Fotó: Mihádák Zoltán
A személyautó a budapesti Határ úton, a Nagykőrösi úti felüljáró közelében ütközött neki a villamosnak. A baleset következtében a villamos eleje leugrott a sínekről. A helyszínelés már befejeződött, az  MTI-t arról informálta a katasztrófavédelem, hogy ketten - a személygépkocsi  vezetője és utasa - megsérültek.    

Rémtörténetek a bicskei gyermekotthonban - Lezárták az eljárást

Publikálás dátuma
2017.07.05. 15:21
Thinkstock illusztráció
A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság 10 rendbeli kiskorú veszélyeztetése bűntett, 2 rendbeli szexuális erőszak bűntett és 3 rendbeli szexuális visszaélés bűntett megalapozott gyanúja miatt folytatott büntetőeljárást V. János 56 éves bicskei lakos ellen. Továbbá 4 rendbeli szexuális visszaélés bűntett és 5 rendbeli kiskorú veszélyeztetése bűntett megalapozott gyanúja miatt folytatott büntetőeljárást K. Béla 33 éves csákvári lakos ellen - informál a dermesztő ügy állásáról a rendőrség honlapja. 

Azért mielőtt továbbmegyünk az eset hivatalos ismertetésén, gondoljuk el egy pillanatra, milyen lehet egy kiskorúnak, amikor egy 56 éves "bácsi," a gyermekek védelmére létrehozott otthon igazgatója, szexuálisan molesztálja. Na meg az egyik "nevelő".  És még mielőtt a magunk védelmében gyorsan kitöröljük a megjelenő képet, azt is gondoljuk el, hogy mit hordoznak egy életen át a lelkükben az áldozatok. Az igazgató legalább két olyan rábízott gyereket is molesztált, aki a cselekmény idején még a 12. életévét sem töltötte be!

A nyomozás adatai alapján - tudatja a police.hu - a bicskei gyermekotthon volt igazgatója és nevelője 17 sértett ellen követett el szexuális bántalmazást. Az ügy vizsgálatára az Országos Rendőr-főkapitányság a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányságot jelölte ki. A nyomozók 2016. október 12-én házkutatást és helyszíni szemlét tartottak az otthonban. A rendőrök gáz-riasztó pisztolyt és több számítógépet is lefoglaltak az igazgató irodájából.

A nyomozók több mint 120 tanút hallgattak ki, akik közül 17 sértett lett, közülük 1 lány.

A rendőrök az ügyben pszichológus, elme és informatikus szakértőket is kirendeltek. A szakértők főként homoszexuális tartalmú pornográf felvételeket találtak a lefoglalt számítógépeken. A nyomozás során több sértett elmondta, hogy az intézet egyik volt nevelője K. Béla is szexuálisan közeledett feléjük. A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányságon a nyomozást a napokban befejezték és az ügyben keletkezett iratokat vádemelési javaslattal a Fejér Megyei Főügyészségre megküldik.

A Székesfehérvári Járásbíróság nyomozási bírája tavaly októberben elrendelte a bicskei gyermekotthon vezetőjének előzetes letartóztatását. A bírói döntés indoklásban az állt, hogy a férfi megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy két, a cselekmény kezdetekor 14. életévét be nem töltött, a nevelése, felügyelete alatt álló kiskorúval több alkalommal - az egyik esetben mintegy 6 éven keresztül - hatalmi, befolyási viszonyával visszaélve szexuális cselekményt végzett, egy további, 14. életévét be nem töltött kiskorút pedig megpróbált erre rábírni. További két esetben mint a gyermekotthon igazgatója az intézetben nevelt, 18. életévét be nem töltött sértettekkel - egy esetben mintegy 5 éven keresztül - szexuális cselekményt végzett, feladatából eredő kötelezettségét súlyosan megszegve, veszélyeztetve a kiskorú erkölcsi, érzelmi fejlődését.

Az RTL Klub október eleji több műsorában beszélt a bicskei gyermekotthon két volt lakója névvel és arccal vállalt nyilatkozatában arról, hogy az intézet igazgatója éveken keresztül molesztált több rábízott gyereket, őket négy, illetve nyolc éven keresztül zaklatta.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma később arról tájékoztatta az MTI-t, hogy egy külső vezető veszi át a gyermekotthon irányítását. A tárca emellett emlékeztetett arra, hogy a gyermekotthonokat működtető Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság a gyermekvédelmi gyám jelzése alapján szeptember 23-án szerzett tudomást a gyermekotthonban történt szexuális zaklatás gyanújáról, és azonnal felfüggesztette állásából az intézmény igazgatóját, belső vizsgálatot rendelt el, illetve feljelentést tett a rendőrségen.