Problémák a fogyatékos gyerekek oktatásában

A magyar állam jelenleg nem tesz eleget a kiszolgáltatott, súlyosan és halmozottan fogyatékos tanulók megfelelő színvonalú és hozzáférhető oktatásával kapcsolatos alkotmányos feladatainak, nemzetközi jogi kötelezettségeinek - állapította meg az alapvető jogok biztosa. Székely Lászlóhoz egy civil jogvédő szervezet fordult több érintett szülő panaszával. Azt tették szóvá, hogy gyermekeik számára - kellő személyi és tárgyi feltételek hiányában - az alapfokú oktatás sem hozzáférhető, így ők kiszorulnak a köznevelés rendszeréből.

Az ombudsman emlékeztetett: a köznevelési törvény értelmében az állam feladata a hátrányos megkülönböztetést elutasító, befogadó oktatási rendszer működtetése, amelyhez egyenlő eséllyel kell hozzáférnie valamennyi tanulónak, így a súlyosan és halmozottan fogyatékos gyermekeknek is.

A törvény sajátos nevelési igényű tanulóra vonatkozó értelmező rendelkezése hiányos a súlyos és halmozottan fogyatékos tanulók tekintetében, így például pontos létszámuk is ismeretlen - így lehetőség sincs a létszámukhoz igazított intézményi hálózat kialakítására, a szükséges férőhelyek megteremtésére. Elégtelen az a diagnosztizálási feltételrendszer is, amely biztosítaná, hogy a tanulók hozzáférhessenek az állapotuknak megfelelő oktatáshoz.

Székely László felkérte Balog Zoltán emberminisztert, intézkedjen a szükséges feltételek biztosítása érdekében.

Szerző

Pápai intelmek Orbánnak

Publikálás dátuma
2017.07.05. 07:11

A mai kereszténydemokrata politikusoknak a pápai iránymutatást kellene követniük - mondta lapunknak az Európai Néppárt európai parlamenti (EP) frakcióvezetője. Manfred Weber szerint érdemes lenne vitát folytatni arról, hogy mit is jelent ma a keresztény identitás Európában. A német politikust arról kérdeztük: egyetért-e Orbán Viktorral abban, hogy a keresztényi derű és szeretet helyett - ami Helmut Kohlt és korának európai politikusait jellemezte -, ma a kioktatás, a lebecsülés és a sértegetés kultúrája uralkodik.

“Egyetértek azzal, hogy Helmut Kohl egy valódi kereszténydemokrata volt. Így is határozta meg önmagát. Hitt a pártban, és keményen dolgozott azért, hogy az Európai Néppárt és az Európai Parlament megerősödjék. A kereszténydemokratáknak fontos szerepet kell játszaniuk Európában. A keresztény identitás kontinensünk meghatározó fundamentuma. A vitának arról kell szólnia, hogy ez mit is jelent ma. Rajtunk a sor, aktív politikusokon, hogy nyílt eszmecserét folytassunk a témáról. Javasolnám, hogy ez ügyben forduljunk a pápához: amikor például a migrációról beszélünk, a Szentatya fontos iránymutatást ad nekünk” - válaszolta a Népszavának Weber az EP plenáris ülésén. Mint emlékezetes, Ferenc pápa többször felemelte a szavát a menekültek érdekében, szolidaritásra, befogadásra buzdítva az európaiakat.

Kalapács alá kerül az őszödi kormányüdülő is

Publikálás dátuma
2017.07.05. 07:09
Az őszödi beszéd közismert helyszínére sem tart igényt többé az állam - a vagyonkezelő elárverezi. FOTÓ: SZALMÁS PÉTER

Miközben a Balaton két partján egy-egy Erzsébet-táborban, a zánkaiban és a fonyódiban megkezdődött a gyermekek nyári táboroztatása, erre a szezonra már biztosan vendég nélkül maradnak a decemberben bezárt déli parti Erzsébet-szállodák, melyekben addig nagycsaládosokat, rászorulókat és nyugdíjasokat láttak vendégül. Az érintett településeken azt találgatják: ki lesz vajon ezen üdülők „szerencsés” új tulajdonosa?

Balatonszemesen és Balatonvilágoson nyomban, ahogyan bezárták a szállodákat, a helyi önkormányzat jelezte: ingyenes állami vagyonjuttatás formájában igényt tartana a korábbi Erzsébet-üdülőre, ám a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. mindkét kérelmet elutasította. Balatonőszöd nem kérte a korábbi kormányüdülőt - utoljára a Gyurcsány-kabinet használta erre a célra, ott hangzott el az elhíresült őszödi beszéd is 2006-ban -, ám a települést érzékenyen érinti, hogy üresen áll az épület, hiszen a helyi idegenforgalmi adó-bevétel 90 százaléka, évi 30 millió forint eddig onnan származott. De Balatonvilágos is 7 millióról kénytelen lemondani amiatt, hogy még nem került új tulajdonoshoz az ingatlan. Siófokon pedig az egykori belügyminisztériumi üdülőből lett szállodára tettek lakatot tavaly év végén, s kerültek utcára ott is a dolgozók.

A Népszava kérdésére a Vagyonkezelő azt válaszolta: mivel az állami feladatok ellátásához a továbbiakban nincs szükség a korábbi Erzsébet-üdülőkre, értékesíteni tervezik az ingatlanokat, mégpedig versenyeztetéssel, az elektronikus aukciós rendszeren keresztül.

Mindeközben sajtóhírek szerint a Kiss-Rigó László püspök által vezetett Szeged-Csanádi Egyházmegyéhez köthető Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány birtokába került két balatoni gyerektábor, a zánkai és a fonyódi. Ezek újjávarázsolására 26 milliárd forint elkülönítéséről döntött a kormány a központi költségvetésből.