Köveket hajigáltak az M7-esen autózókra - Emberölési kísérlet a vád

A főügyészség emberölés kísérlete miatt emelt vádat azzal a két férfival és egy nővel szemben, aki az M7 autópályán és az M0 autóúton átívelő felüljárókról köveket dobált, cementes-zsákot hajított az arra haladó járművekre - írja a hvg.hu.

A két férfi és a nő 2016 elején megbeszélték, hogy minden ok és cél nélkül kövekkel járműveket fognak megdobálni a sztrádán. Tárnokon köveket gyűjtöttek, amiket egyikük személygépkocsijában tartottak. A társaság 2016 februárjában aztán már cselekedett is, először egy velük szemben haladó autóbuszra támadtak. Az egyik férfi az ablakon kinyúlva egy követ hajított az autóbusz irányába. Ezt két esetben próbálták meg. A kő mindkét alkalommal egy-egy autóbusz szélvédőjét találta el, a szélvédő üvege betört, közel 300 000 forint kárt okoztak. Az autóbuszok éppen nem szállítottak utasokat, a buszvezetőknek nem esett bajuk.

A vádlottak több esetben az M7 autópálya és az M0 autóút felett átívelő felüljáróhoz mentek. Kiszálltak a kocsiból és már messziről kiszemelték azokat a járműveket, amelyeket meg fognak dobálni. Így esett a választásuk két egymás mögött haladó kamionra, a járművekre mindhárman köveket zúdítottak. Miután a köveket eldobálták, kocsiba ültek és elhajtottak. Mindkét kamion szélvédője betört, az egyik kamionon szállított vadonatúj, nagy értékű személyautó is megrongálódott. A sofőrök szerencsére nem sérültek meg.

Az egyik alkalommal a két férfi egy építkezésről ellopott 25 kg-os cementeszsákot hajított éjszaka a felüljáróról az autópályán közlekedő kamionra. A zsák a kamion szélvédőjét találta el, azt beszakította, a cementpor az egész vezetőfülkét beterítette. A kamion vezetője nem sérült meg, és sikerült neki az út szélén megállni. A két férfinak számolnia kellett azzal, hogy a zsák becsapódása folytán a kamion vezetőjének életét, testi épségét közvetlen veszélynek teszik ki, sőt a sértett akár meg is halhat.

Végül úgy buktak le, hogy egy diósdi benzinkúton fizetés nélkül akartak tankolni. Leszerelték az autójuk forgalmi rendszámát, símaszkot húztak a fejükre. Mindez feltűnt a benzinkút személyzetének, ezért értesítették a rendőröket. A kiérkező rendőrök elfogták a vádlottakat, a gépkocsijukban mintegy 20 darab 5-8 cm átmérőjű követ találtak.

Szerző

Traktor alá szorult, és szörnyethalt egy munkás Pest megyében

Árokba borult traktor alá szorult, és meghalt egy férfi Tóalmáson - tájékoztatott a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője kedden az MTI-t.

Csámpai Attila elmondta: a baleset Tóalmáson a Rét utcában egy töltés oldalában történt, ahol a felborult traktor alá került annak vezetője. A kiérkező tűzoltók kiszabadították a mezőgazdasági gép alól a sérültet, de a mentők már nem tudták megmenteni az életét, a helyszínen meghalt. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, hogy a Nagykátai Rendőrkapitányság közigazgatási eljárás keretében vizsgálja a rendkívüli halálesetet.

Szerző

15 gyerek vallott a letartóztatott János bácsira

Publikálás dátuma
2017.07.04. 13:39
Illusztráció/Thinkstock
Összesen 15 kiskorú gyermek jelentkezett a hatóságoknál, hogy szexuálisan zaklatta a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon volt igazgatója – tudta meg az atv.hu.

Tavaly októberben az egész országot sokkolta, amikor az RTL Klub Házon kívül című műsorban a gyermekotthon két volt lakója névvel és arccal vállalva azt mondta, hogy V. János négy, illetve nyolc éven keresztül zaklatta őket. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság azonnal felfüggesztette állásából a János bácsiként emlegetett férfit, belső vizsgálatot rendelt el, illetve feljelentést tett a rendőrségen. A Székesfehérvári Járásbíróság nyomozási bírája október 24-én rendelte el az intézményvezető előzetes letartóztatását.

Az 56 éves férfit azzal gyanúsítják, hogy 2008 és 2016 között a gondozása alatt álló gyerekekkel, hatalmi viszonyával visszaélve szexuális cselekményt végzett, illetve őket arra törekedett rábírni. 2007 és 2011 között pedig rendszeresen szexuális abúzusnak tette ki a gyermekotthonban elhelyezett, 18 évesnél fiatalabbakat, és ezzel veszélyeztette erkölcsi, érzelmi fejlődésüket.

A férfi legalább két olyan rábízott gyermeket is molesztált, akik a cselekmény idején még a 12. életévüket sem töltötték be. Egy neve elhallgatását kérő volt gyermekotthoni alkalmazott korábban az atv.hu-nak azt nyilatkozta: jót nem tud mondani a volt igazgatóról, rosszat pedig nem mer.

Mindenesetre tény, hogy a volt igazgató és önkormányzati képviselő ellen korábban is megfogalmaztak hasonló vádakat, ám akkor nem lett következménye az ügyeknek. Ugyanakkor az is tény, hogy a Facebook-on létezik egy több mint 250 főt számláló csoport, amely a „Harcoljunk az Igazságért! János Bácsi Ártatlan!!!” nevet viseli, és kiállnak az ex-igazgató mellett. Közülük többen úgy gondolják, hogy valaki szemet vetett a gyermekotthonnak helyet adó értékes kastélyépületre, amit csak V. János elmozdításával tud megkaparintani.

Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter két hete Székesfehérváron bejelentette, hogy 2020-ig megszűntetik a 200-300 fős, úgynevezett monstre gyermekotthonokat Magyarországon, helyettük legfeljebb 12 személyes lakásotthonok, valamint családias környezetet biztosító, maximum 48 személyes létesítmények jönnek létre – 5,8 milliárd forintért, uniós forrásból. A Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon bezárásának még nincs meg a pontos dátuma, az viszont biztos, hogy a Székesfehérvári Járásbíróság ismét meghosszabbította János bácsi előzetes letartóztatását 2017. augusztus 24. napjáig.

Szerző