Előfizetés

Több "Taigetosz" is van - A fogyatékos gyerekek is magukra vessenek

Publikálás dátuma
2017.07.04. 15:13

Jórészt a Népszavának is köszönhetően, már szinte szállóige lett az új köznevelési törvény lex Taigetosz elnevezése ( nem véletlenül)  ám az Orbán kormány regnálásának kezdete óta több ízben törvényileg is kinyilvánította: nemigen hajlandó törödni a szegényekkel, fogyatékosokkal, bármi okból hátrányos helyzetben vergődő gyerekekkel, családokkal, idősekkel. Sőt. 

A még megkapaszkodók kezére is rátapos a kormány - írtuk ma a Menhely Alapítvány és A Város Mindenkié csoport közleménye alapján, most pedig itt az ombusmann figyelmeztetése: A magyar állam jelenleg nem tesz eleget a kiszolgáltatott, súlyosan és halmozottan fogyatékos tanulók megfelelő színvonalú és hozzáférhető oktatásával kapcsolatos alkotmányos feladatainak, nemzetközi jogi kötelezettségeinek.

Székely László szerint egyszerre szükségesek alapvető információk, ismeretek és a szabályozás, valamint a személyi és tárgyi feltételrendszer felülvizsgálata annak érdekében, hogy meg lehessen állítani e tanulók oktatásának teljes kiüresedését.

 

Egy civil jogvédő szervezet fordult beadvánnyal a biztoshoz több súlyos és halmozottan fogyatékos gyermek szülőjének panaszával. A szülők azt tették szóvá, hogy gyermekeik számára – kellő személyi és tárgyi feltételek hiányában – az alapfokú oktatás sem nem hozzáférhető, így ők kiszorulnak a köznevelés rendszeréből. A gyermekek, illetve a fogyatékossággal élő személyek jogainak védelméért külön is felelős biztos vizsgálatot indított. Jelentésében az ombudsman felidézi a köznevelési törvényt, annak azt az előírását, hogy állami közszolgálati feladat a hátrányos megkülönböztetést elutasító, befogadó oktatási rendszer működtetése, amelyhez egyenlő eséllyel kell hozzáférnie valamennyi tanulónak, így a súlyosan és halmozottan fogyatékos gyermekeknek is. 

A biztos arra is rámutat, hogy a törvény sajátos nevelési igényű tanulóra vonatkozó értelmező rendelkezése hiányos a súlyos és halmozottan fogyatékos tanulók tekintetében, így eleve ismeretlen a súlyos és halmozottan fogyatékos tanulók pontos létszáma. Elégtelen az a diagnosztizálási feltételrendszer, amely biztosítaná, hogy a tanulók hozzáférhessenek az állapotuknak megfelelő oktatáshoz. Székely László ezzel kapcsolatosan felhívta arra a figyelmet, hogy a súlyosan és halmozottan fogyatékos tanulói létszám ismeretének hiányában nincs mód a létszámukhoz igazított intézményi hálózat kialakítására, a szükséges férőhelyek megteremtésére. Aggasztó, hogy ezért nekik csak az otthoni vagy az ápoló-gondozó intézményben zajló fejlesztő nevelés-oktatás lehetősége marad.

 

Hiányos a fejlesztő nevelés-oktatáshoz szükséges feltételrendszer, nem felel meg a követelményeknek a fogyatékosság típusához igazított szakirányú felsőfokú pedagógusképzés sem. Emellett sokszor még annak a feltételei sincsenek meg, hogy a tankötelezettségüket iskolába járással teljesíteni kívánó súlyos és halmozottan fogyatékos tanulók eljussanak az iskolába. A köznevelési törvény a súlyos és halmozottan fogyatékos tanulók számára önálló oktatási formában írja elő a tankötelezettség teljesítését, amelynek intézményi formája nem az általános iskola és középiskola, hanem az azoktól elkülönülő fejlesztő nevelés-oktatás. 

Székely László mindezek ismeretében felkérte az emberi erőforrások miniszterét, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket a súlyos és halmozottan fogyatékos tanulók oktatáshoz való egyenlő esélyű hozzáférésének, a tényleges oktatás feltételeinek biztosítására. 

A Párbeszéd a médiatanácshoz fordult a Soros-plakát miatt

Publikálás dátuma
2017.07.04. 14:58
Népszava fotó
A párt arra szólította fel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsát, hogy állapítsa meg a kormány legújabb plakátkampányának jogszerűtlenségét, és tiltsa el a kabinetet a további jogsértéstől.

Párbeszéd szóvivője budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: a Soros György ellen indított kampány nem társadalmi célú hirdetés, hanem "egy politikai kampány, abból is a legalja".

Bruck Gábor "lelete"/Facebook

Bruck Gábor "lelete"/Facebook

A kabinet a kormányzás helyett "gyűlöletkampányt" folytat, évente tízmilliárdokat pocsékol el arra, hogy elterelje a figyelmet a romokban heverő oktatásról, az összeomló egészségügyről, a gyermekéhezésről és arról, hogy évente több tízezren hagyják el az országot - emelte ki Tordai Bence. 

A Soros György-plakátok ellen petíció is indult, itt lehet csatlakozni.  

Kovács Béla Facebook-fotóval cáfolta, hogy bujkál

Publikálás dátuma
2017.07.04. 14:41
Forrás: Kovács Béla/Facebook
Kovács Béla a Jobbik Európai Parlamenti képviselője kedden a közösségi portálra feltöltött fényképekkel cáfolta azt a lapértesülést, miszerint Abháziában bujkálna.

"Nem Abháziában bujkálok, hanem Brüsszelben dolgozom" - közölte a politikus, aki olyan fotókat osztott meg, amelyen az Európai Parlament épülete előtt egy keddi keltezésű Bild című újsággal látható. Az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott, hogy a Fidesz propagandasajtója megint hírt hamisított, jelenleg ugyanis, a Magyar Idők állításával szemben, nem Abháziában tartózkodik gyógykezelésen, hanem Brüsszelben, a munkahelyén.

Tájékoztatása szerint egészségi problémái miatt valóban nem tudott elmenni az előző ügyészségi meghallgatásra, de július 19-én feltétlenül otthon lesz Magyarországon, és áll a hatóságok rendelkezésére. "A Facebook-oldalamra a mai napon feltöltött fotók alapján mindenki eldöntheti, hogy Kovács Béla Abháziában bujkál, vagy Brüsszelben a munkahelyén tartózkodik-e" - tartalmazza a politikus közleménye.