Észak-Korea újabb rakétakísérletet hajtott végre

Újabb rakétakísérletet hajtott végre Észak-Korea. Helyi idő szerint 9:40 perckor Phenjantól, a fővárostól északra indították el és negyven perc és csaknem ezer kilométer repülés után a Japán-tengerbe zuhant, közel Japán a különleges gazdasági övezetéhez- tudósít az Euronews.

A japán kormányfő nem sokkal a kísérlet után azt nyilatkozta, hogy a G20-ak találkozóján napirendre kell venni az észak-koreai provokációk ügyét és azt fogja javasolni, hogy Kína és Oroszország vegyen részt aktívabban a helyzet politikai rendezésében.

Dél-Koreában a rakétakísérlet miatt összehívták a biztonsági kabinet ülését. Hétfőn a kínai ENSZ nagykövet beszélt az észak-koreai helyzetről az ENSZ-ben és azt mondta, hogy amennyiben a helyzet tovább eszkalálódik, félő, hogy a következmények katasztrofálisak lehetnek.

Szerző

Párizs nagyasszonyára emlékeznek

Publikálás dátuma
2017.07.04. 07:35
Veilt 1974-ben Giscard d'Estaing elnök fogadta FOTÓ: GETTY IMAGES/HULTON ARCHIVES

Konzervatív francia kormányok egyik csúcsminisztere volt a múlt héten meghalt Simone Veil, az Európai Parlament első női elnöke, de egyáltalán nem jobboldalaiké. Hogyan is lehetett volna az Auschwitz túlélője, aki édesanyját fájdalmasan az áldozatok között odahagyva, Georges Pompidou és Jacques Chirac kabinetjében vállalt tárcát. De Gaulle elkötelezett követői közé tartozott, ebből fakadt az a bátorsága is, amellyel 1974-ben a párizsi nemzetgyűlés képviselői elé állt.

Anyaként közölte, hogy elveiben rendíthetetlen ellenfele a magzatok élete kioltásának, mégis úgy vélte, adódhat olyan helyzet a családban, hogy a szülők a művi terhességmegszakítás mellett döntsenek. Benyújtotta az abortuszra vonatkozó javaslatát, s megszületett az a jogszabály, amely a mai napig is a Szajna-parti kódex egyik legemlékezetesebb része.

Simone Veil utána Európa jövőjének formálásában vállalt páratlanul nagy felelősséget, kulcsszerepet az integrációs intézmények élén, mintegy a mai elvadult vitákban is hitet téve a populista, torz nacionalista elvakultságokkal szemben. Tömérdek anekdota maradt hátra ebből a páratlanul gazdag politikai életműből. Az egyik legjellemzőbb talán egy ismeretlen csodáló véletlen összetalálkozása férjével, akitől leplezetlen rajongással kérdezte meg: „Csakugyan ön a társa ennek a bámulatos asszonynak?” A szabadkozó válasz: „Nem, Simone Veil a feleségem.”

Halála kapcsán ezt a történetet is felelevenítették. Emmanuel Macron államfő elfogadta azt a javaslatot, hogy „Franciaország nagyasszonyát” a nemzeti Panthéonban helyezzék örök nyugalomra, négy másik feledhetetlen dáma, köztük Madame Curie mellé.

Mintegy az utókor hálás elismeréséül.

Szerző
Témák
Simone Veil

Megtámadják a történelmi döntést

Publikálás dátuma
2017.07.04. 07:34
Alexander Gauland, az AfD listavezetője a konzervatívok voksait akarja megszerezni FOTÓ: GETTYIMAGES/SASCHA SCHUERMANN
A német jobboldali populista Alternatíva (AfD) keresi annak a módját, miként támadhatná meg a német parlament pénteki döntését az Alkotmánybíróságnál. 

A törvényhozás lehetővé tette a házasságkötést az egyneműek számára úgy, hogy 70 kereszténydemokrata képviselő is az előterjesztésre voksolt, egy érzelmektől sem mentes vita végén. Alexander Gauland, a párt listavezetője a Bild am Sonntagban úgy vélte, hogy a döntés „káros a társadalomra nézve”. Thomas de Maiziere belügyminiszter úgy véli, sikerrel járhat egy beadvány a karlsruhei alkotmánybíróságnál. Ő maga is nemmel voksolt, mert jogászként úgy véli, ehhez az alaptörvény módosítására is szükség lenne. Ebben az szerepel, hogy a házasság a férfi és a nő közötti kapcsolat.

Volker Kuder, a CDU frakcióvezetője valószínűsíti, hogy a kérdésben tanácskozást tartanak az alkotmánybírák. A döntés után a CDU egy meleg politikusa bejelentette, házasságot köt párjával.

Szakértők szerint az AfD célja egyértelmű: meg akarja szerezni azoknak a konzervatív szavazóknak a voksait, akik mindeddig a CDU támogatói voltak. Egyértelmű ugyanis, hogy sok konzervatív németnek nem tetszik az, hogy pártjuk lényegében lehetővé tette a törvény pénteki elfogadását. Igaz, a társadalom túlnyomó többsége, több mint hetven százaléka támogatja a liberális jogszabályt.

Az AfD-nek szüksége van minden voksra. Miközben a párt tavaly ősszel még igen jól állt a közvélemény-kutatások szerint, felmérések szerint 13-15 százalékos volt a népszerűségi mutatója, a menekültválság iránti érdeklődés csökkenésével a párt mutatói is megindultak lefelé a lejtőn. Irodától függően az Alternatívára a németek 7-9,5 százaléka szavazna, ha most rendeznék meg a parlamenti választást. Az ország polgárai egyébként szeptember 24-én járulhatnak majd az urnákhoz.

Szerző