Előfizetés

Melegházasság - Megtámadják a döntést

A német jobboldali populista Alternatíva (AfD) keresi annak a módját, miként támadhatná meg a német parlament pénteki döntését az Alkotmánybíróságnál.

A törvényhozás lehetővé tette a házasságkötést az egyneműek számára úgy, hogy 70 kereszténydemokrata képviselő is az előterjesztésre voksolt, egy érzelmektől sem mentes vita végén. Alexander Gauland, a párt listavezetője a Bild am Sonntagban úgy vélte, hogy a döntés „káros a társadalomra nézve". Thomas de Maiziere belügyminiszter úgy véli, sikerrel járhat egy beadvány a karlsruhei alkotmánybíróságnál. Ő maga is nemmel voksolt, mert jogászként úgy véli, ehhez az alaptörvény módosítására is szükség lenne. Ebben az szerepel, hogy a házasság a férfi és a nő közötti kapcsolat.

Volker Kuder, a CDU frakcióvezetője valószínűsíti, hogy a kérdésben tanácskozást tartanak az alkotmánybírák. A döntés után a CDU egy meleg politikusa bejelentette, házasságot köt párjával.

Orbán barátjának újabb kirohanása

Törökországban több napja indult az „Igazság menete", amely a legnagyobb ellenzéki párt, a szociáldemokrata Köztársasági Néppárt (CH) kezdeményezésére jött létre. A menet végigjárja Törökország egy sor városát, s emlékezteti az embereket arra, milyen jogsértéseket követnek el. Vasárnapi közlések szerint már 20 ezerre tehető a résztvevők száma.

Recep Tayyip Erdogan elnök azonban éles kirohanást intézett az Igazság menete ellen. Azzal vádolta az ellenzéket, hogy „a terrorizmust támogatja", s „terrorcsoportokkal lépett szövetségre". Szerinte nem állíthatják azt, hogy az igazságért menetelnek, ha „még csak el sem képzelték azt, hogy valaha is utcára vonuljanak a terrorcsoportok ellen" – indokolt Erdogan. A török elnök szavait egyértelműen Kemal Kilicdaroglunak, a CH elnökének intézte. Állítását azzal igyekezett alátámasztani, hogy a menet azokon a területeken halad végig, amely a Törökországban betiltott Kurd Munkáspárt (PKK) valamint a tavaly júliusi puccskísérlet mögött állítólag álló Gülen-mozgalom fellegvárának tekinthető.

Kilicdaroglu azért hívta életre a menetet, mert így fejezte ki tiltakozását a CHP elnökhelyettese, Enis Berberoglu letartóztatása ellen. A menet 25 napig tart és az isztambuli Maltepe börtönnél ér véget, itt őrzik a szociáldemokrata politikust, akit június 14-én ítéltek 25 éves börtönre.

Fogatlanok, de még csak nem is oroszlánok

Szerbia sereghajtó Európában a foghelyzet szempontjából – jelentette ki Miodrag Šćepanović, a Belgrádi Egyetem Fogorvostudományi Karának docense.

 „Szerbiában mindössze az emberek 8,5 százaléka rendelkezik teljes fogsorral, míg a lakosság 9,3 százaléka nem rendelkezik egy természetes foggal sem" – közölte a szakértő a Délhír közlése szerint. Miodrag Šćepanović a szerb állami televízióban, az RTS-ben emlékeztetett arra, hogy a foghiányos állapot számtalan egészségügyi problémát okozhat, ha a rágás nem úgy történik, ahogy kellene.