Előfizetés

Sumákolva nyírná ki a gimnáziumokat a kormány

Publikálás dátuma
2017.07.02. 10:42
Érettségi a Szinyei Merse Pál Gimnáziumban. FOTÓ: Molnár Ádám

„Megítélésünk szerint a szakképzésbe lépők számát növelhetné egy (…) kötelező jellegű felvételi rendszer, valamint a gimnáziumi keretszámok fokozatos korlátozásának bevezetése” – olvasható egy a Magyar Nemzet birtokába került, tavaly decemberi háttéranyagban, amit a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) készített. A nem a nyilvánosságnak szánt dokumentum több ponton is a Parragh László által vezetett Magyar Kereskedelmi és Iparkamara álláspontját tükrözi. Az elnök sokak fölháborodását vívta ki, amikor arról beszélt: óriási hiba, hogy nem záratnak be gimnáziumokat.

Mint a jelentés írja, míg a 2012/2013-as tanévben a gimnáziumban és a szakképzésben részt vevő diákok aránya 37, illetve 63 százalék volt, ez a 2015/2016-os tanévre 41-59-re módosult. Problémaként vetik fel, hogy olyan gimnáziumok is működnek, amelyek akár 2,5 körüli tanulmányi átlaggal is fölvesznek diákokat. Pedig a gyengén teljesítő tanulóknak nemcsak alacsonyabbak a továbbtanulási esélyeik, de a szakképzést választókkal szemben is jelentős a hátrányuk, hiszen szakma nélkül nehezebben helyezkednek el a munkaerőpiacon.

A helyzet megoldására több javaslatot is tesz a háttéranyag. Például a gimnáziumba és szakgimnáziumba jelentkezők részére kötelezően előírnának központi írásbeli felvételi vizsgát, továbbá minimális bejutási pontszámküszöböt is.

Ám az intézkedéseket csak fokozatosan vezetnék be. Bár a javaslat szerint a központi felvételire már a 2017/2018-as tanévtől szükség van, célja még csak az adatfelmérés volna, hogy ennek alapján alakítsák ki a következő évi felvételi ponthatárokat. Ekkor még a tanulólétszámot sem korlátoznák. Ugyanakkor a 2018/2019-es tanévtől már „fokozatosan szűkülő keretszámokat” és „emelkedő tanulmányi követelményeket” szabnának meg.

„A fokozatosság jegyében a gimnáziumi létszámkorlátok bevezetésére először a magánfenntartású intézmények esetében kerülne sor a 2017/2018-as tanévben” – írják. Ám hozzáteszik: ezután már évente, minden fenntartóra vonatkozóan meghatároznák a gimnáziumi létszámkorlátot. A keretszámokat pedig nagyobb mértékben csökkentenék, mint azt a természetes, demográfiai okokból történő tanulólétszám-fogyás indokolná.

Szükség volna arra a jelentés készítői szerint, hogy azokat a gimnáziumokba felvett tanulókat, akik képzése az alacsony jelentkezési szám miatt mégsem indul el, a szakképzésbe irányítsák. Bevezetnék, hogy ha egy gyereket az általános eljárásban nem vesznek föl sehova, akkor a pótfelvételin már csak a szakképzésbe tudjon jelentkezni.

A háttéranyag készítői azt a következtetést vonják le, hogy rövid távon a keretszámok bevezetése hozhat gyors eredményt, középtávon azonban a korlátozást a felvételi pontszámküszöb meghatározásával kellene fölváltani. Ez ugyanis „egészséges versenyt” kényszerítene ki az iskolákból. Ugyanakkor elismerik: az intézkedések ütemezése eltérő politikai kockázatokkal jár.

Az általános szakképzési ösztöndíjrendszer ötletét is fölvetik. Eszerint a támogatás nemcsak a szakképzésbe újonnan belépő diákoknak járna a 2017/2018-as tanévtől, hanem azoknak is, akik már részt vesznek a képzésben. Vagyis ahogy röviden megfogalmazzák: „2017-től mindenki kap.” Az ösztöndíj egységesen 20 ezer forint/fő/hó volna. Ám havi szinten csak 10 ezer forintot kapnának a diákok tanulmányaik alatt, a pénz másik felét csak akkor kapnák meg egy összegben, ha sikeresen befejezték képzésüket.

A Magyar Nemzet információi szerint a jelentés végső változata – az előzetes tervekkel ellentétben – nem került a kormány elé, vagyis úgy látszik, egyelőre jegelik a behatóbb változásokkal járó javaslatok megvitatását. Utóbbi azért sem meglepő, mert a szülők körében évről évre népszerűbb gimnáziumok visszaszorításának megkezdése nem kis kockázattal járna a választások előtt alig pár hónappal. Persze kérdés, hogy egy esetleges 2018-as Fidesz-győzelem esetén nem fog-e bele a már létező javaslatok megvalósításába a majdani szaktárca.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye
A baloldali-liberális kormányzással szemben, amikor a szakképzés leépült és elvesztette presztízsét, a kormány célja a szakképzés folyamatos fejlesztése és minél vonzóbbá tétele. A jelen munkaerő-piaci helyzetben a jó szakmaválasztás biztosíthatja a fiatalok jövőbeni elhelyezkedését. A középfokú oktatásba történő belépéskor - ahogy eddig is - most is szabadon választhatnak képzési formát a diákok. A Magyar nemzetben említett „háttéranyag” a jövőbeni javaslatainknak nem képezi az alapját.

A teljes cikket itt olvashatja.

Újabb őrült ötlet: elmeorvoshoz küldenék a feljelentőket

Magyarországot sokan a feljelentők országának tartják, 2014-ben 37 ezer különböző témájú feljelentés történt - mondta az InfoRádióban Szöőr Anna.

A jogász-pszichológus szerint a nagy kérdés az: amikor nagy horderejű ügyeket kell a hatóságoknak megvizsgálniuk, akkor szabad-e feltartani őket olyan dolgokkal, mint például a szomszédok perlekedése. Vagy pedig érdemes megvizsgálni azokat a notórius feljelentőket, akik valójában paranoid üldöztetési mániások, és folyamatosan feljelentik szomszédaikat, rokonaikat, munkatársaikat. Ők ugyanis lassítják a hatóságok munkáját.

Úgy véli, ezt ki lehetne küszöbölni úgy, ha minden feljelentővel egy szakértő tesztet töltetne ki, elbeszélgetne, tehát az illető igazságügyi elmeszakértői vagy pszichológiai vizsgálaton esne át. „Én személy szerint úgy gondolom, az lehetne a megoldás, hogy pszichológusoknak-pszichiátereknek kellene elbeszélgetniük a feljelentőkkel, és akik esetében érzik a visszatérő paranoid jelleget, azokat pszichológushoz küldenék. Ezután a szakember dönti el, szabad-e egyáltalán komolyan venni ezeket az ügyeket" - mondta Szöőr Anna.

Természetesen mindenkinek állampolgári joga kötelessége a feljelentés, de nem normális dolog, hogy a hatóságok munkáját folyamatosan akadályozzák - hangsúlyozta. Hozzátette: a pszichológusok ki tudnák szűrni az ügy fontosságát. Ez nem azt jelenti, hogy ne jusson el a hatóságokig, csak tartsuk be a megfelelő sorrendet - mondta Szöőr Anna.

A Magyar Ügyvédi Kamara elnöke szerint ugyanakkor személyiségi jogokba ütközne, ha a büntető ügyekben a notórius feljelentők elmeállapotát kötelezően vizsgálni kellene. Bánáti János ezért úgy véli, ha készülne egy erről szóló jogszabályi változtatás, azt a szervezet nem támogatná. Alapvető személyiségi jogokat sérteni csak azért, mert valaki szám szerint sok személyt jelent fel, és ez rögtön alapot adna arra, hogy az elmeállapotát vonjuk kétségbe, nem lehetséges - hangsúlyozta.

Bánáti János jelezte: azzal a céllal egyetért, hogy ne kelljen érdemben vizsgálni olyan személyek feljelentését, akik ténylegesen nem beszámíthatók. De újfent hangsúlyozta: a nem beszámíthatóság nem azonos azzal, hogy valaki notórius feljelentő. „Ez utóbbi lehet személyiségzavar, de egy ilyenben szenvedőnek nem lehet elvonni a személyiségi jogait, ha a zavar egyébként az elmeállapotára nincs kihatással” - szögezte le.

A hatóságnak ilyen esetben egy a dolga: megállapítani, hogy a feljelentés valós vagy nem valós - húzta alá Bánáti János.

További részleteket itt talál.

Kissé szeles, de nyári vasárnapunk lesz

Publikálás dátuma
2017.07.01. 22:58
FOTÓ: Thinkstock
Vasárnap mindenhol számíthatunk hosszabb napos időszakokra, az időnként megjelenő gomolyfelhőkből csak nyugaton, északnyugaton alakulhat ki egy-egy gyenge, futó zápor. Az élénk északnyugati szelet a Dunántúlon többfelé kísérhetik erős lökések. Hajnalban 11-17, napközben 23-30 fok között alakul a hőmérséklet, délkeleten várható a legmelegebb idő.   

Hétfőn a változóan felhős időben csak lokálisan fordulhat elő egy-egy futó zápor. Erős lesz az északias szél. Hajnalban felfrissül a levegő, a maximumok pedig 23 és 28 fok között alakulnak.

Kedden sok napsütésre, csapadékmentes időre számíthatunk, ezért az UV-sugárzás ismét elérheti az extrém fokozatot. A szél veszít erejéből, de néhol egy-egy élénk lökés még előfordulhat. Délután 24 és 29 fok közötti értékeket mérhetünk.

Szerdán is napos, csapadékmentes időre készülhetünk, a legmelegebb órákban 26-31 fokra van kilátás. Csütörtökön folytatódik a meleg nyári idő, de elszórtan frissítő záporok, lokális zivatarok előfordulhatnak a helyenként megélénkülő szélben.