Gipsy burger és cigány étterem a Szigeten

Publikálás dátuma
2017.06.28. 11:19
Forrás: Facebook/Ásós Géza
Első ízben vesz részt az Európa egyik legnagyobb könnyűzenei és kulturális­ rendezvényének számító Sziget Fesztiválon Ásós Géza és az ország első autentikus cigány étterme, a békési Kira vendéglő.

A csapat természetesen hagyományos roma ételeket készít majd az érdeklődőknek kicsit megspékelve napjaink street food hangulatával. Bár a fesztivált ebben az évben már huszonötödik alkalommal hívják életre, ilyen jellegű konyha még nem szerepelt a kínálatában.

– Több újdonságot is tervezünk a Szigetre – mondta Ásós a beol.hu-nak. Az ételkínálatot illetően természetesen a hagyományos békési cigány ízekkel készülünk. Éppen azon dolgozunk, hogy a cigány töltött káposztát miként tudjuk sétálódobozba tenni. Az egyik legkeresettebb termékünknek számító békési cigány kolbászt pedig várhatóan egy különleges buciban kínáljuk majd.

Lesz a csülökburger Gipsy burger néven, vagy a csipsz jellegű Kira burgonya, amit erre az alkalomra Gipsy krumplivá keresztelnek. Az étteremvezető hozzátette: érdekes kihívást jelent, hogy a fesztiválon a környezetvédelem jegyében nem lehet műanyag evőeszközöket és tányérokat használni, azok kizárólag papírból, fából és kukoricából készülhetnek.

Szerző

Hőség - Ma lehet az év eddigi legforróbb napja

Publikálás dátuma
2017.06.28. 11:11
Illusztráció: Thinkstock
Az év eddigi legmelegebb napján a hőség mellett záporok, helyenként akár heves zivatarok is lehetnek; csütörtökön gyökeres átalakulást hoz egy hidegfront - írta szerda reggel az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán.

Az év eddigi legmagasabb hőmérsékletét június 23-án Kaposváron mérték. Akkor 36,3 fokig melegedett a levegő, de most jó eséllyel melegebb lesz. Több helyen 34-35 Celsius-fok körüli csúcshőmérséklet valószínű, de helyenként akár 36-37 fok is lehet - közölte a meteorológiai szolgálat megjegyezve: ezekben a napokban az átlagos csúcsérték 26-27 fok körül alakul.

Veszélyjelzésükben azt írták: sokfelé 25, az Alföld nagyobb részén és a Dél-Dunántúlon, a magasabb éjszakai hőmérséklet miatt pedig a Kisalföldön is 27 fok felett alakul a középhőmérséklet. A Dél-Alföld egyes részein 29 fokot meghaladó középérték  várható. 

A tartós hőség miatt szerdára az egész országra figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyében másodfokú a figyelmeztetés.

Helyenként - legnagyobb eséllyel a Nyugat- és Dél-Dunántúlon, az Észak-Alföldön, valamint az Északi-középhegység térségében - alakulhat ki zivatar, melyhez viharos szélroham, rövid ideig tartó intenzív csapadék és jégeső társulhat. Elsősorban a Dél-Dunántúlon és az Alföldön olyan heves zivatarok is lehetnek, amelyeket 90 kilométer/óránál is erősebb szél és nagyméretű (akár 2-3 centiméteres átmérőjű) jég kísérhet. A heves zivatar veszélye miatt Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna adták ki szerdára az elsőfokú figyelmeztetést.

A meteorológiai szolgálat a Facebook-oldalán jelezte: éjjel, illetve csütörtökön viharos széllel, záporokkal, zivatarokkal hidegfront érkezik. Ennek hatására az elmúlt 8-10 napban jellemző időjárás fokozatosan megváltozik. Több hullámban - előbb nyugaton, északnyugaton, legkésőbb délkeleten - megszűnik a hőség.

Szerző

Mi az az okos cipó?! - Forradalmi ötlet a hajdúsági pékektől

Publikálás dátuma
2017.06.28. 10:51
Illusztráció: Thinkstock
„Nemsokára megkezdődik az Okos Élelmiszer (Smart Food) kutatási program alapján készült első speciális élelmiszerek, a Vitajó cipók társadalmasítása” – jelentette be Szakács Tamás, a Hajdúsági Sütödék-csoport vezérigazgatója – a Hajdú Online tudósítása szerint.

17 éve folytatnak kutatási programot. Ennek célja olyan alapvető élelmiszerek megalkotása, amelyek nemcsak finomak és teljes gasztronómiai értékűek, hanem tudományosan igazoltan kedvező élettani, egészséget támogató, illetve betegségek kialakulásának a kockázatát csökkentő hatásuk is van, és emellett teljesen biztonságosak.

Szakács Tamás szerint a megismertetés legtermészetesebb módja az, ha nemcsak a tájékoztatókat, hanem magukat a termékeket is az emberek, a fogyasztók kezébe adják. A vezérigazgató bejelentette, hogy az év hátralévő részében tízezer hajdú-bihari családdal ismertetik és kóstoltatják meg ingyenesen az első okos élelmiszereket. A Vitajó brandcsalád első tagjai, a cipók egyedi ásványianyag- és vitamin összetételüknek köszönhetően hozzájárulnak az immunrendszer megfelelő működéséhez, a fáradtság és kifáradás csökkentéséhez, valamint a csontozat, a haj és a bőr normál állapotának a fenntartásához.

„A dolgunkat nehezíti, hogy a szokásos üzleti aktivitás mellett az okos élelmiszerek speciális tulajdonságai miatt a fogyasztók egyfajta tanítását is meg kell oldanunk. De az emberek csak így tudnak majd egyértelmű döntést hozni termékeink mellett” – mondta Szakács Tamás a haon.hu-nak.

Szerző