Előfizetés

Nagyot zuhant Trump népszerűsége

Publikálás dátuma
2017.06.27. 10:23
FOTÓ: Getty Images
Nagyot zuhant az elnökváltás óta az amerikai elnök iránti bizalom a világban. A Pew kutatóintézet friss felmérése szerint Donald Trump támogatottsága ma alacsonyabb, mint George W. Bush-é, a 43. elnöké volt az iraki háború megindításakor. 

A közvélemény-kutatás során 37 ország polgárait kérdezték meg, átlagosan 22 százalékuk támogatja Trumpot, ám 74 százalék egyáltaláán nem bízik a milliárdos elnökben. Barack Obama támogatottsága elnöksége utolsó éveiben átlagosan 64 százalékos volt a Pew adatai szerint.

Az Egyesült Államok európai szövetségesei körében esett vissza leginkább Trump támogatottsága, de a szomszédos Kanada lakóinak is csupán 22 százaléka vélekedik pozitívan a Fehér Ház jelenlegi lakójáról. Mexikóban alig 5 százalékos Trump népszerűségi indexe. Csupán Izraelben és Oroszországban fordított a helyzet, az izraeliek 56 százaléka bízik Trumpban, többen, mint korábban Obamában, az oroszok 53 százaléka vélekedik kedvezően a jelenlegi amerikai elnökről.

A megkérdezettek 75 százaléka arrogánsnak, 65 százaléka intoleránsnak tartja Trumpot, s 62 százalék vélekedik úgy, hogy a jelenlegi amerikai elnök veszélyes politikus. Mindössze 26 százalék szerint felkészült arra, hogy elnök legyen, másfelől ugyanakkor 55 százalék erős vezetőnek tekinti.

A Trumppal szembeni bizalmatlanság az Egyesült Államok általános megítélését is visszaveti: míg 2015-ben és 2016-ban 64 százalék vélekedett kedvezően a világ vezető hatalmáról, jelenleg 49 százalék ítéli meg többé-kevésbé pozitívan Amerikát. Az amerikai elnök muszlim beutazási tilalmát világszerte a megkérdezettek harmada támogatta, négy ország volt kivétel: Izrael és Oroszország mellett Magyarországon és Lengyelországban is több mint 50 százalék nyilatkozott pozitívan Trump tilalmáról.

Legmagasabb Trump elutasítottsága a nagyhatalmak vezetői közül. Trumpban 74 százalék nem bízik, Vlagyimir Putyinban 59 százalék, a kínai elnököt 53 százalék ítéli meg negatívan. Egyedül Angela Merkel esetében fordított a megítélés, őt átlagosan 42 százalék támogatja, s csupán 31 százalék vélekedik róla negatívan a Pew felmérése szerint.

Drámaian nő az óceánok vízszintje

Publikálás dátuma
2017.06.27. 10:18
Illusztráció: Thinkstock
Az óceánok vízszintje 50 százalékkal gyorsabban emelkedett 2014-ben, mint 1993-ban – állapította meg a Nature Climate Change kéthavonta megjelenő folyóiratban tegnap közzétett friss jelentés. 

A kutatók szerint Grönland jégtakarójának olvadása 25 százalékkal járul hozzá az emelkedéshez, míg húsz évvel korábban csupán 5 százalékban volt felelős a vízszint növekedéséért.

Drámai következményei lehetnek az ugrásszerű növekedésnek, amely jóval nagyobb, mint a kutatók akárcsak néhány évvel korábban is prognosztizálták. Többszáz millió ember kerülhet veszélybe világszerte, nem csupán néhány kis szigetállam válik lakhatatlanná, hanem jelentős tengerparti városokat is fenyeget az óceánok vízszintjének emelkedése.

A kutatás eredményei azért fontosak, mivel az ENSZ kormányközi klímaváltozási tesületének (IPCC) előrejelzése az évszázad végére 60-90 centiméteres vízszintnövekedést jósol, csakhogy a növekedési ütemet állandónak veszi, márpedig az adatok mást mutatnak – magyarázta az Oxford Egyetem oceanografus professzora, Peter Waldhams az AFP jelentése szerint. Grönland jégtakarója – ha elolvadna - önmagában 7 méterrel emelné meg a vízszintet, s egy ponton túl az olvadás visszafordíthatatlanná válna. „A legtöbb kutató úgy véli, a század végére meghaladja az 1 métert az óceánok vízszintjének emelkedése” – mondta Waldham.

Egészségügy - 22 millióan elveszíthetik biztosításukat

Publikálás dátuma
2017.06.27. 10:16
Illusztráció: Thinkstock
Ha életbe lép a washingtoni szenátusban kidolgozott egészségbiztosítási törvény, 22 millió amerikai veszíti el biztosítását a következő évtizedben – erre a következtetésre jutott a kongresszus költségvetési hivatala (CBO).

A független szakértői vélemény szerint a törvény a 2017-2026 közötti időszakban 321 milliárd dollárral csökkentené a költségvetési deficitet. A CBO a képviselőház által korábban elfogadott, szintén az Obamacare visszafordítását célzó tervezet esetében még drámaibb következményt jósolt, 25 millióan veszítenék el egészségbiztosításukat.

A szenátus tervezete ugyanakkor jelentősen csökkentené a szegények egészségügyi ellátását biztosító program, a Medicaid költségvetését. Donald Trump választási kampányában azt ígérte, úgy törlik el Obama programját, hogy nem nyúlnak hozzá a szociális ellátáshoz, így a Medicaid programot is változatlanul hagyják. A washingtoni szenátus csütörtökön szavazna a tervezetről, de több konzervatív republikánus szenátor nem hajlandó aláírni, ők nagyobb lefaragásokat sürgetnek. Mérsékelt republikánusok ugyanakkor attól tartanak, súlyos szociális következményekkel járhat, ha jelenlegi formájában megy át a törvény. A szenátus és a képviselőház tervezetét még „össze kell fésülni”.