Iohannis megbízta kormányalakítással Mihai Tudoset

Publikálás dátuma
2017.06.26. 22:59
A román államfő az RMDSZ-szel egyeztetett MTI Fotó: Baranyi Ildikó
Klaus Iohannis román államfő bejelentette, hogy megbízta kormányalakítással hétfőn Mihai Tudoset, a bizalmatlansági indítvánnyal nemrég leváltott Grindeanu-kormány gazdasági miniszterét, akit a kormányzó PSD-ALDE szociálliberális koalíció javasolt a miniszterelnöki posztra.

Iohannis beszámolt arról, hogy a hétfői kormányalakítási egyeztetéseken csak a szociálliberális koalíció állította azt, hogy többséggel rendelkezik a parlamentben, és csak a PSD-ALDE koalíció nevesített miniszterelnök-jelöltet. A (jobbközép) ellenzéki pártoknak "alapjában véve" nem volt jelöltjük, és annak sem látta jelét, hogy bármilyen együttműködés alakult volna ki közöttük.

Az elnök szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) által kirobbantott politikai válság sokat árt a román gazdaságnak, az ország nemzetközi megítélésének. Úgy vélekedett: a válságnak sürgősen véget kell vetni, halaszthatatlan, hogy legyen egy új kormánya az országnak, amely megoldásokat talál a felgyülemlett problémákra, és azokra is, amelyeket "a PSD maga okozott" az utóbbi napokban.

Iohannis felszólította a pártokat, hogy gyorsítsák fel a - miniszterek bizottsági meghallgatását és a bizalmi szavazást magába foglaló - parlamenti menetrendet, hogy még a hét vége előtt hivatalba léphessen Románia új kormánya.

Az ötvenéves, jogász végzettségű Mihai Tudose a Szociáldemokrata Párt (PSD) 12 alelnökének egyike, 2000 óta Braila megyei parlamenti képviselő, két alkalommal - összesen mintegy másfél évig - vezette a bukaresti gazdasági tárcát.

Tudosénak az alkotmány értelmében tíz napon belül kell a parlament elé járulnia, hogy bizalmat kérjen a kabinet névsora és a kormányprogram számára. Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a bukaresti képviselőház elnöke is úgy vélekedett, hogy az új kormányról akár már csütörtökön is szavazhat a parlament.

Bukarestben azért alakul új kormány, mert a PSD-ALDE koalíció múlt héten a kormányprogram végrehajtásának késésére hivatkozva megbuktatta a parlamentben saját kormányát.

Szerző

Zöld út a beutazási tilalomnak

Az amerikai legfelsőbb bíróság hétfőn zöld utat adott a Donald Trump nevéhez fűződő beutazási tilalom egyes elemeinek – jelentette a CNN. Az eddig több alkalommal is felfüggesztett rendeletről októberben lesz teljes körű meghallgatás.

Az amerikai elnök mandátuma elején állt elő a vitatott rendelettel, amely megtiltotta volna hét muszlim többségű ország – Líbia, Szudán, Szomália, Szíria, Irak, Irán és Jemen – állampolgárainak a beutazást az Egyesült Államokba. A Trump-adminisztráció azzal érvelt, hogy az amerikai emberek védelme érdekében a tilalom elengedhetetlen, s fő indokként a 2001. szeptember 11-i merényletekre hivatkozott, noha a terrorista támadások elkövetői nem a hét érintett országból származtak.

A médiában „muszlimtilalom" néven vált ismert a rendelet, ám Trump azzal érvelt, hogy a rendelet nem a vallásról, hanem a terrorizmus visszaszorításáról szól.

Szerző

Törökország - Hazatérhetnek a menekültek az ünnepekre

Publikálás dátuma
2017.06.26. 18:31
Fotó: Chris McGrath/Getty Images
Több tízezer szíriai menekült állt sorba a török határnál, hogy visszatárhessen szülőhazájába. A török kormány ugyanis bejelentette, hogy aki szeretne, hazamehet az ünnepre, az Eidre - tudósít az Euronews.

A ramadán időszaka ugyanis lezárult, a muzulmánok számára véget ér az egyhónapos böjtölés időszaka. Többen kihasználnák a lehetőséget, és végleg hazatérnének. A hosszú órákig várakozó tömegben sok az idős ember, asszony és kisgyermek.

 Most először mehet a lányom Szíriába, ahol találkozhat a nagyszüleivel és a rokonokkal – mondta egy fiatal anya.

A török-szíriai határt két éve zárták le, az átjárást csak kivételes esetben, főként sürgős orvosi ellátás miatt engedélyezték. Azonban van, akinek a háború miatt most is csak vágyálom marad, hogy viasszatérhessen házába.

 A többiek háza felszabadított területen van, de én Aleppóból származom – panaszolta egy férfi. – Ott bizonytalan a helyzet, nem mehetek vissza a házamba.

A Törökországban élő mintegy hárommillió szíriai menekült számára két év óta ez az első alkalom, hogy lehetősége nyílik  a hazatérésre.

Szerző