Előfizetés

Elítélte Irán Katar „megszállását”

Publikálás dátuma
2017.06.26. 12:13
Hasszan Rohani FOTÓ: Handout/Getty Images
Hasszan Rohani iráni elnök elítélte, ahogy fogalmazott, „Katar megszállását”. 

Mint fogalmazott, a Szaúd-Arábia által vezetett arab országok fellépése Dohával szemben elfogadhatatlan a perzsa állam számára. Rohani a katari emirrel folytatott telefonbeszélgetése során elmondta, Teherán a katari kormányzat mellett áll. Hozzátette, az iráni légtér és a tengeri szakasz is mindig nyitva áll Katar, „e baráti nép előtt”. Kifejtette, a két ország közötti együttműködés „folytonos marad”. Úgy vélte, a szankciók sosem jelentenek megoldást a viták orvoslására.

Tamim Bin Hamad al-Thani sejk azt közölte, tárt karokkal várják az együttműködés folytatását Teheránnal, s a két ország közötti kapcsolatok mindig gyümölcsözőek voltak. Szaúd-Arábia mellett az Arab Emírségek, Bahrein és Egyiptom szakította meg a diplomáciai és kereskedelmi kapcsolatokat a kis országgal arra hivatkozva, hogy Doha a terrorizmust támogatja. Ezen országok egyebek mellett az al-Dzsazíra bezárását követelték.

Bizalmat kap a kormány

Belgrádban találkozott egymással Johannes Hahn, az EU bővítési biztosa és Ana Brnabić kormányfőjelölt. 

“Jó találkozó volt ez Ana Brnabićtyal, a kormányfőjelölttel. Őszintén hisz az európai értékekben és Szerbia európai jövőjében. Örülök a leendő együttműködésünknek”, írta Hahn Twitter üzenetében.

Az Európai Unió bővítési biztosa tegnap utazott Belgrádba, ahol a Szerbia palotában részt vett Aleksandar Vučić szerb elnök beiktatási ünnepségén. Hahn tegnap az új szerb elnökkel is tárgyalt, tudósít a Tanjug a Vajdaság Ma tudósítása szerint.

Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter azt közölte, hogy a hogy a kormánykoalíciónak bizalmat kell szavaznia Ana Brnabic kabinetjének a pénteken esedékes voksoláson, mert teljesen természetes, hogy ki kell állnia a kormány által képviselt politika mellett. 

Megmenti a kormány a csődbe ment bankokat

Az olasz kormány 17 milliárd eurót bocsát a két csődbe került pénzintézet, a Banca Popolare di Vicenza és a Banca Veneto megsegítésére. Mindezt vasárnap jelentette be. Hozzátette, a cél a befektetők védelme. 

Az Európai Központi Bank pénteken azt közölte, hogy az évek óta súlyos csődtömeget felhalmozott pénzintézeteknek nincs jövőjük, ezért az olasz jog szerinti csődeljárást kell indítani velük szemben. A két bank egy része a második legnagyobb olasz pénzintézethez, az Intesa Sanpaolóhoz kerül. Erre a kormányzat ötmilliárd eurót bocsát rendelkezésre – közölte Padoan. A veszteséget egy „rossz bankhoz” irányítják. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az adófizetők állják a veszteséget.

Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy a parlament igent mond a szanálási tervekre.