Előfizetés

A miniszterelnök pártja nyert

Publikálás dátuma
2017.06.26. 11:47
Edi Rama Forrás: Facebook
Az eddig kormányzó szocialista párt nyerte meg a vasárnap megrendezett albán parlamenti választást. Ez derül ki az első közzétett eredményekből. Eszerint az Edi Rama miniszterelnök által irányított tömörülés 45-49 mandátumot szerzett, ez azonban még nem jelent abszolút többséget a 140 tagú törvényhozásban. 

Az IPR Marketing iroda felmérése szerint sokkal gyengébben szerepelt a Demokrata Párt, amely 34 százalékot szerzett. A szavazatok feldolgozása során is a szocialisták fölénye bontakozott ki, az első közlések szerint a baloldali párt 50, a jobboldali 40 százalékra tett szert.

Albániában a kilencedik választást rendezték meg. Sosem volt ennyire alacsony a részvételi arány, a választóknak mindössze 45 százaléka járult az urnákhoz, ami a sosem látott békés kampányra is visszavezethető. Először fordulhat elő az, hogy akár nagykoalíció is alakulhat a szocialisták és a demokraták között, ez korábban teljesen elképzelhetetlen lett volna.

Mégis az a valószínűbb, hogy az államfő, Ilir Meta volt pártja, a Szocialista Mozgalom az Integrációért lesz a királycsináló. Bár Meta tömörülése eddig a szocialisták kormányában kapott szerepet, a két politikai erő között feszültté vált a viszony. A megválasztott elnök nemrégiben Lezhe régiójában járt, ahonnan lövöldözést jelentettek az üdülővárosból, Shengjinből. Meta erre közleményt adott ki, amelyben azzal vádolta a rendőrséget, hogy „a bűnözőket védi”, mivel egyetlen személyt sem tartóztattak le. A lezhei szocialisták élesen bírálták Metát megnyilatkozásáért, már csak amiatt is, mert a közlemény szerint méltatlanok az efféle mondatok egy olyan személyre nézve, akit az ország köztársasági elnökének választottak meg. Később összecsapásokat jelentettek az LSI és a szocialisták hívei között Durresból, Shodrából, Vlorából. A rendőrségnek kellett szétválasztani az embereket.

A két párt közötti viszony azután romlott meg, hogy Edi Rama miniszterelnök politikai megállapodást között az ellenzéki demokraták elnökével, Lulzim Bashával, véget vetve a politikai káosznak. Az Európai Unió és az Egyesült Államok nyomására megszületett megegyezés révén a demokraták politikusai is helyet kaptak a kabinetben.

A vasárnapi választás viszonylagos rendben zajlott. Igaz, Ledina Mandija kormányfőhelyettes a News 24 televíziónak arról számolt be, hogy rendszám nélküli gépkocsikon szállítanak embereket, akik szavazatokat vásárolnak. Több városból is jelentettek ilyen incidenseket.

Szíriában bombázott Izrael

Izrael ismét a szíriai kormányerők állásait támadta. Összesen három célpontot bombáztak Kuneitra közelében - közölte az izraeli hadsereg. 

A településnél heves harcok dúlnak a damaszkuszi hadsereg és a lázadók között. Már szombaton is támadást hajtott végre Szíriában egy izraeli harci gép. A londoni székhelyű Szíria megfigyelő központ beszámolója szerint az akcióban két személy vesztette életét. Az izraeli hadsereg így torolta meg, hogy két lövedék csapódott be a Golán-fennsíkra.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kemény választ helyezett kilátásba minden Izraellel szembeni támadásra. „Nem tűrjük azt, hogy akár egyetlen lövedék csapódjon be országunk területére” – idézte Ofir Gendelman kormányszóvivő a miniszterelnököt a Twitteren. Hozzátette, minden támadást keményen megtorolnak. Netanjahu azzal vádolta Iránt, hogy harci erejét Szíriában fitogtatja.

Szárnyal Berlusconi

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2017.06.26. 11:40
Silvio Berlusconi FOTÓ: Marco Luzzani/Getty Images
Váratlan eredmény született a részleges olasz önkormányzati választáson: a jobbközép egy sor városban győzedelmeskedett.

Már az első forduló is tartogatott váratlan történéseket, hiszen bár sok felmérés azt mutatta, hogy országosan az Öt Csillag Mozgalom (M5S) a legnépszerűbb párt, az eredményeken ez messze nem tükröződött. Ezúttal azonban még nagyobb volt a meghökkenés, miután Silvio Berlusconi pártja, a Forza Italia (FI) végzett az élen, 30 százalékos szavazati aránnyal. Ez azért váratlan, mert felmérések szerint a jobboldali politikai erő irodától függően 11,5-14,1 százalékon áll a közvélemény-kutatásokban. Súlyos vereséget szenvedett Matteo Renzi volt miniszteterelnök Demokrata Pártja (PD). A politikai erő még Genovában is kikapott, pedig az észak-olasz város a baloldal fellegvárának számít. Ez óriási pofon Renziéknek, hiszen a várost a második világháború vége óta folyamatosan a baloldal irányította. Ehhez képest most a középjobb politikus, Marco Bucci a szavazatok 55 százalékát szerezte meg. Más baloldali bástyák is elestek, így a Genova kistestvérének is nevezett La Spezia, Pistoia, illetve Sesto San Giovanni. Ez utóbbi, Milánó elővárosa, annyira baloldali bástya, hogy sokan „Itália Sztálingrádjának” nevezték.

Az összesen 22 tartományi székhely közül, ahol vasárnap választottak, 16 került a jobbközép kezére. Mindössze hatban diadalmaskodtak baloldali jelöltek. Eddig 15:7 volt a baloldal havára. Grillo pártjának csak epizódszerep jutott a második fordulóban, a párt csak kisebb településeken tudott győzni.

A voksolás nagy vesztese mindenképpen Renzi. Bár a volt miniszterelnök egy hónapja még a szeptemberi előrehozott választás lehetőségét is megemlítette, nyilvánvalóvá vált, hogy egy előrehozott választás hatalmas rizikó lenne a párt számára. Renzi azzal próbálta csökkenteni a voksolás jelentőségét, hogy úgy fogalmazott: az önkormányzati választás nem hasonlítható a parlamentihez. Ez nyilvánvalóan igaz is, de az is, hogy a kormányzó PD népszerűségét nagyon megtépázták a belső viták.

A sokszor leírt Silvio Berlusconi viszont tényleg visszatért. Pedig aligha fogadott volna bárki is arra, hogy a 80 éves politikus valaha is képes lesz ismét számottevő tényezővé válni az olasz belpolitikában. Renato Brunetta, a Forza Italia képviselőházi frakcióvezetője szerint a „változás szele” fújdogál hazájában. Berlusconiék egyébként több településen a jobboldali radikális, bevándorlás-ellenes Északi Ligával szövetkeztek.

Bírálták a Bizottságot
Német politikusok élesen bíráltál az Európai Bizottságot amiatt, mert áldását adta az olasz mentőcsomagra. „Ezzel a döntésével tetszhalottá nyilvánították a bankuniót” - vélekedett a keresztényszocialista Markus Ferber, az Európai Parlament gazdasági bizottságának elnöke. Vasárnap este jelentették be, hogy az olasz kormány 17 milliárd eurót bocsát a két csődbe került pénzintézet, a Banca Popolare di Vicenza és a Banca Veneto megsegítésére.
Az Európai Központi Bank pénteken azt közölte, hogy az évek óta súlyos csődtömeget felhalmozott pénzintézeteknek nincs jövőjük, ezért az olasz jog szerinti csődeljárást kell indítani velük szemben. A két bank egy része a második legnagyobb olasz pénzintézethez, az Intesa Sanpaolóhoz kerül. Erre a kormányzat ötmilliárd eurót bocsát rendelkezésre – közölte Pier Carlo Padoan pénzügyminiszter. A veszteséget egy „rossz bankhoz” irányítják. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az adófizetők állják a veszteséget.