Előfizetés

Pusztavám megtartotta a régi polgármesterét

Lisztmayer János (független) maradt a polgármester a Fejér megyei Pusztavámon, mert a vasárnapi időközi polgármester- és képviselőválasztáson a legtöbb szavazatot gyűjtötte.

Légrádi Gábor jegyző tájékoztatása szerint Lisztmayer János 661, Zombó Norbert (független) 494, Gerlinger Tibor 81, Forstnerné Novák Erzsébet (független) 35, míg Veres Péter (Magyar Munkáspárt) 6 voksot kapott. A választásra jogosult 2016 választópolgár mintegy 63 százaléka járult az urnákhoz - tette hozzá. A jegyző közölte, hogy a huszonhárom képviselő-jelöltre leadott szavazatokat még számolják. Az időközi választásra azért volt szükség, mert a képviselő-testület március 29-én feloszlatta magát.

Polgármestert választott Iváncsa

A független Molnár Tibor lett a Fejér megyei Iváncsa polgármestere, miután a vasárnapi időközi polgármester-választáson a legtöbb szavazatot kapta - közölte a helyi választási iroda vezetője.

Sáfár Gabriella jegyző elmondta, hogy az öt jelölt közül Molnár Tibor 279, Szabó Ferenc (független) 243, Baki Endre (független) 230, Rédli László (független) 115, míg Tőke László (Magyar Munkáspárt) 3 szavazatot kapott. Hozzátette: a választási jegyzékben szereplő 3369 szavazópolgárból 874 jelent meg a szavazókörökben - négyen érvénytelenül voksoltak -, ami 25,9 százalékos részvételi arányt jelent.

A választásra azért volt szükség, mert falu korábbi független polgármestere, Tatár Szilvia április elsejei hatállyal lemondott tisztségéről.

Esterházy-emlékpark az onkológián

Publikálás dátuma
2017.06.25. 19:55
Népszava fotó
Esterházy Péterről elnevezett emlékparkot avattak fel a rákban elhunyt író tiszteletére Budapesten, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház új onkológiai centruma mellett. Az onkológia több mint ötven kortárs képzőművész felajánlása révén egyedi kiállítási helyszínné változott. Amíg az épületet a közelmúltban állami forrásokból újították fel, a széles körű civil összefogással megvalósult fejlesztések azt szolgálják, hogy emberibb, barátságosabb, kényelmesebb környezet fogadhassa a daganatellenes kezelésre érkezőket és hozzátartozóikat - adja hírül az intézmény.

Prof. dr. Bodoky György centrumvezető főorvos az avatáson felidézte: sokáig nagyon rossz körülmények között fogadták a betegeket, a kórtermek állapota nem tükrözte az onkológián folyó, nemzetközileg is elismert szakmai és tudományos munkát. Márpedig a betegek jobb körülményeket érdemelnek, és most már tudjuk ezt biztosítani számukra – tette hozzá a főorvos.

Fotó:B. Papp László - Rákgyógyítás.hu

Fotó:B. Papp László - Rákgyógyítás.hu

Esterházy Péter írót is az onkológiai centrumban kezelték. Amikor kiderült hasnyálmirigyrákja, egyértelművé vált, hogy betegsége előrehaladott, a folyamat lassítható, de megállíthatatlan. Az író nem titkolta betegségét, mint ismeretes, könyvet is írt róla. A kezelések során Esterházy Péter és családtagjai megismerték a centrumot támogató betegszervezet és alapítványok szerteágazó munkáját is, ezért az író halálát követően azt kérték: gyászolói, tisztelői ne vigyenek virágot a temetésre, abból inkább a betegeket támogassák. Az adományokból alakították ki a centrum melletti emlékparkot, hogy barátságosabbá tegyék az onkológia környezetét is. Az emlékpark felavatásán Dés László zenélt, ezzel idézte meg egykori barátja emlékét.

Fotó:B. Papp László - Rákgyógyítás.hu

Fotó:B. Papp László - Rákgyógyítás.hu