A Kötelék nyert

Publikálás dátuma
2017.06.26. 07:49

A 13. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál nagydíját Wunder Judit Kötelék című rövidfilmje kapta, Bucsi Réka LOVE című alkotása pedig a legjobb rövidfilm kategóriában nyert. A 10. Európai Animációs Játékfilm és Tv-film Fesztivál legjobb egészestés animációja A vörös teknős lett - írja a Dotandline. A közönségdíjat az Életem Cukkiniként vihette haza. 

Szerző

Mégsem kell az MMA pénze

A független színházi társulat, a Proton Színház, a Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT) díjazott alkotói, Wéber Kata, Ágh Márton, és Boronkay Soma a kormányközeli Magyar Művészeti Akadémia által felajánlott összeget olyan rétegekkel foglalkozó alapítványoknak ajánlják fel, „melyekkel sajnálatos módon a magyar állam jelenleg a legkevésbé sem törődik” - derül ki a társulat közleményéből. Azt mondják, nekik a szabadság jelenti a függetlenséget, ezért az MMA nekik juttatott pénzét a Gyermekétkeztetési Alapítványnak, és a Budapest Pride szervezésében is részt vállaló Szivárvány Misszió Alapítványnak ajánlják fel.

Ahogy lapunk a héten megírta, az idei, 17. POSZT-on először adtak át pénzdíjat, amelyet az MMA ajánlott fel. Schilling Árpád rendező a fesztivál után Facebook oldalán ment neki az elismerésekhez pénzt felajánló Fekete György vezette szervezetnek, illetve azoknak, akik elfogadták a fejenként kétszáz ötvenezer forintos összeget, mert szerinte az alamizsnaként is felfogható díj elfogadása a köztestület legitimálása is. Schilling szerint a színházi szakmának szót kellett volna emelnie az ellen, hogy az MMA szerepet vállalt a POSZT-ban, akár úgy, hogy pénzt ad díjakra.

A Proton Színház alkotóit a Trafóban bemutatott Látszatélet című alkotásért ismerték el. Wéber Kata és Boronkay Soma a legjobb írói és dramaturgi munkáért, Ágh Márton a legjobb díszletért kapott díjat. Úgy tűnik azonban, a művészekre hatott a Schilling Árpád indította utólagos bojkott, és úgy döntöttek, hogy a pénzdíjat alapítványoknak ajánlják fel.

„A POSZT-on való részvételünkkel ki szerettük volna fejezni, hogy a művészet szabadságát továbbra sem tartjuk illúziónak. Független színházi alkotókként a szabadság jelenti számunkra a függetlenséget. Ennek megtartása érdekében fontosnak érezzük, hogy az elnyert pénzösszeget olyan társadalmi rétegekkel foglalkozó alapítványoknak ajánljuk fel, melyekkel sajnálatos módon a magyar állam jelenleg a legkevésbé sem törődik. A díjazott előadás különböző származású, a társadalom által kiszolgáltatott gyerekek és felnőttek sorsát mutatja be. Ezért Wéber Kata és Ágh Márton az őket megillető összeget a Gyermekétkeztetési Alapítvány, míg Boronkay Soma a Szivárvány Misszió Alapítvány számára ajánlja fel.”

Szerző
Témák
MMA

VOLT Fesztivál - Optimista szervezők

Publikálás dátuma
2017.06.26. 07:47
Telt házat várnak FOTÓ: VOLT.HU
Ismét teltházra, összesen mintegy 170 ezres közönségre számítanak a ma nyíló soproni rendezvényen.

A ma induló soproni 25. Telekom VOLT Fesztiválon ismét teltházra számít Kádár Tamás, a rendezvényt szervező Sziget Kft. cégvezetője. Ez szavai szerint napi 30-35 ezer, összességében mintegy 170 ezer látogatót jelent. Arányítva nagyjából ez a tavalyi, 150 ezres szintnek felel meg, mivel idén egy nappal hosszabbítanak: a programok ma délutántól vasárnap hajnalig tartanak. A legnagyobb sztárfellépőnek számító Linkin Park az egész keddi napot elfoglalja, míg a mai, mínusz első napon - idén második alkalommal - tartják a Petőfi Zenei Díj gálát. A napijegy idén 15 ezer forintot kóstál, ami 2 ezerrel drágább a tavalyinál. A Linkin Park nélküli bérletek 40 ezer, velük együtt 54 ezer forintba kerülnek.

A "korai madarak" novemberben két nap alatt 12 ezerért, 29 ezerért és 39 ezerért juthattak hozzá ugyanezekhez; Kádár Tamás beszámolója szerint a belépők negyede-ötöde akkor talál gazdára. De az ezt követő időszakban is kaphatóak kedvezményes jegyek. Viszont itt a Szigeten megszokottaktól eltérően nincs 50 százalékig tornászható diákkedvezmény és 11-től félárú napijegy. A sátor egy heti elhelyezéséért 5 ezer forintot kérnek. A júliusi Balaton Soundot és az augusztusi Szigetet is szervező kft. a VOLT programját továbbra is hangsúlyozottan a hazai közönségre szabja. Ennek megfelelően itt a vendégek 97 százaléka magyar is. Idén 11 fő helyszínen napi átlag 50, összesen körülbelül 300 programmal készülnek. A Linkin Parkra a napijegy már el is fogyott, így az amerikai banda későn ébredő rajongói már csak a teljes heti bérlet megvásárlásával pótolhatják mulasztásukat.

Kádár Tamás bizakodással tekint bevételük és nyereségük elébe. Költségvetésükről annyit árult el, hogy 80 százalék jegybevétel. Lapunk - nem cáfolt - számításai közel 2 milliárdot adnak ki. A sör - egy korsó csapolt Soproni - a tavalyi 490 forint után idén 520 forint.

A VOLT alapítói Lobenwein Norbert és Fülöp Zoltán, akik a Sziget Kft. áttételes kistulajdonosai lettek és maradtak azután is, hogy a többséget idén megvette a Providence Equity Partners nevű amerikai kockázatitőke-alap.

Info:

VOLT Fesztivál

06.26. - 07. 01.

Szerző
Témák
VOLT Fesztivál