Esterházy-emlékpark az onkológián

Publikálás dátuma
2017.06.25. 19:55
Népszava fotó
Esterházy Péterről elnevezett emlékparkot avattak fel a rákban elhunyt író tiszteletére Budapesten, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház új onkológiai centruma mellett. Az onkológia több mint ötven kortárs képzőművész felajánlása révén egyedi kiállítási helyszínné változott. Amíg az épületet a közelmúltban állami forrásokból újították fel, a széles körű civil összefogással megvalósult fejlesztések azt szolgálják, hogy emberibb, barátságosabb, kényelmesebb környezet fogadhassa a daganatellenes kezelésre érkezőket és hozzátartozóikat - adja hírül az intézmény.

Prof. dr. Bodoky György centrumvezető főorvos az avatáson felidézte: sokáig nagyon rossz körülmények között fogadták a betegeket, a kórtermek állapota nem tükrözte az onkológián folyó, nemzetközileg is elismert szakmai és tudományos munkát. Márpedig a betegek jobb körülményeket érdemelnek, és most már tudjuk ezt biztosítani számukra – tette hozzá a főorvos.

Fotó:B. Papp László - Rákgyógyítás.hu

Fotó:B. Papp László - Rákgyógyítás.hu

Esterházy Péter írót is az onkológiai centrumban kezelték. Amikor kiderült hasnyálmirigyrákja, egyértelművé vált, hogy betegsége előrehaladott, a folyamat lassítható, de megállíthatatlan. Az író nem titkolta betegségét, mint ismeretes, könyvet is írt róla. A kezelések során Esterházy Péter és családtagjai megismerték a centrumot támogató betegszervezet és alapítványok szerteágazó munkáját is, ezért az író halálát követően azt kérték: gyászolói, tisztelői ne vigyenek virágot a temetésre, abból inkább a betegeket támogassák. Az adományokból alakították ki a centrum melletti emlékparkot, hogy barátságosabbá tegyék az onkológia környezetét is. Az emlékpark felavatásán Dés László zenélt, ezzel idézte meg egykori barátja emlékét.

Fotó:B. Papp László - Rákgyógyítás.hu

Fotó:B. Papp László - Rákgyógyítás.hu

Szerző

Nem enged a hőség - Hétfőn is 30 fok fölötti meleg

Publikálás dátuma
2017.06.25. 19:00
Fotó: Sean Gallup/Getty Images
Hétfőn gyengén felhős idő várható sok napsütéssel. A leghidegebb órákban 16-21 fok lehet. A nappali maximumok 27-33 fok között alakulnak, északkeleten az alacsonyabb értékekkel. Hétvégére jeleznek jelentősebb enyhülést, cserébe alig süt majd a nap, zápor, zivatar viszont bőven lesz.

KEDD
Időnként megnövekszik a felhőzet, de sok napsütés várható, csapadék nem valószínű. A szél többnyire mérsékelt marad. Hajnalban 18, napközben 32 fok körül alakul a hőmérséklet.

SZERDA
Az időnként megnövekvő felhőzet mellett sok napsütés várható. Zápor, zivatar előfordulhat, olyankor  a széllökések helyenként elérhetik a 60-80 km/h-t. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 20, a legmagasabb  akár 37 fok körül is alakulhat.

CSÜTÖRTÖK
Változóan felhős lesz az ég, többórás napsütéssel, de zápor, zivatar előfordulhat. A délnyugati szél viharossá fokozódik. Hajnalban 21, napközben 33 fok várható.

PÉNTEK
Időnként megnövekszik a felhőzet, sok napsütés várható. Zápor, zivatar előfordulhat. A nyugati szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 18, a legmagasabb 32 fok körül alakul.

SZOMBATON és VASÁRNAP is erős lesz a szél. Rövid napos időszakokra lehet számítani, több helyen valószínű eső, zápor, néhol zivatar. A minimumhőmérséklet szombaton 14-19, vasárnap 13-18 fok között valószínű. Szombaton napközben 24-29, vasárnap 22-28 fokig melegszik a levegő.Szerző
Témák
időjárás

Azt hiszi, megúszta? - További heves zivatarokra figyelmeztetnek

Publikálás dátuma
2017.06.25. 16:52
Zivatar az ascoti derbin - Fotó: Fotó: Chris Jackson / Getty Images
Vasárnap délutántól további heves zivatarokra, felhőszakadásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat, amely ismét több járásra adott ki első- és másodfokú riasztást a következő órákban várható heves zivatarok, illetve felhőszakadás veszélye miatt.

A délutáni óráktól nyugat, északnyugat felől egy nagyobb méretű zivatarrendszer várható, amely estére, késő estére fokozatosan kelet felé helyeződik. Többségében kiemelten a Dunántúl déli és keleti felében, illetve a középső országrészben valószínű heves zivatarok kialakulása. Ezek környezetében, helyenként 90-100 kilométer/óra feletti széllökés, jégeső (akár 2 centiméter átmérőnél nagyobb méretű jéggel) és szórványosan felhőszakadás valószínű.

Néhol rövid idő alatt akár 60 milliméternél is több csapadék hullhat. A zivatarrendszer várhatóan az éjféli óráktól keleten gyengülni fog. Hétfő reggeltől várhatóan a délutáni órákig keleten helyenként még kialakulhat zivatar, de ekkor heves zivatar már kevésbé valószínű. A heves zivatarok és a felhőszakadás veszélye miatt az egész országban figyelmeztetés van érvényben. Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében elsőfokú, az ország többi területén másodfokú a figyelmeztetés.

Emellett Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyében a hőség miatt is elsőfokú a figyelmeztetés. A meteorológiai szolgálat azt írta: a középhőmérséklet vasárnap és hétfőn főként az ország délkeleti felén érheti el a 25 fokot.

Szerző