Rettegnek a tűzhaláltól - Több száz londoni lakásból kiköltöztek a lakók

Több száz lakásból kiköltöztették szombaton a lakókat az észak-londoni Camden kerületben, miután kiderült, hogy lakóépületeiket ugyanolyan külső burkolóelemekkel látták el, amilyenek a múlt héten teljesen kiégett londoni toronyházon is voltak.  A kerületi tanács sürgősséggel elrendelt kiürítési utasítása 733 lakást és csaknem négyezer lakót érint a kerület öt toronyházában.

A tanács környékbeli szállodákba, illetve tanácsi ingatlanokban kialakított közösségi szállásokra telepítette az érintettek egy részét, mások rokonokhoz, ismerősökhöz költöztek. A veszélyesnek nyilvánított lakóépületekből 83 család nem volt hajlandó kiköltözni.

Az érintett toronyházakat, amelyek egymástól nem messze vannak egy lakóparkban, ugyanaz a cég újította fel, amely a Kensington and Chelsea kerületben múlt szerdán kiégett 24 emeletes, 127 lakásos toronyház tavaly befejeződött renoválását is elvégezte.  A Grenfell Tower nevű épületet elpusztító tűzvészben a rendőrség jelenlegi becslései szerint 79-en vesztették életüket. 

A szombati tömeges kiürítés közvetlen előzményeként a Scotland Yard pénteken bejelentette, hogy a Grenfell Tower tűzbiztonsági vizsgálatnak alávetett külső burkolóelemei nem feleltek meg a rendőrségi teszten, a tűzvész óta elvégzett próbákon a burkolóelemek szigetelőanyaga rövid idő alatt lángra kapott. A toronyházat a tavaly befejeződött renoválás során külső hő- és esőszigetelő burkolóelemekkel látták el. A helyi lakóközösség érdekképviseletét ellátó szervezetek azzal vádolják a kivitelezőt - a Kensington and Chelsea kerület tanácsának ingatlankezelő cégét -, hogy igyekezett minél olcsóbb anyagokat felhasználni.

 Az égő toronyházról készült felvételeken látszik, hogy az alsó szinteken kitört tűz rendkívül gyorsan terjedt felfelé az épület külső falfelületein. Camden kerület tanácsa szombaton közölte, hogy a kiürített öt toronyépület külső burkolóelemeit kicserélik. A munka várhatóan 4-6 hétig tart.

A brit kormány szombaton bejelentette, hogy a tűzvész óta folyamatosan zajló vizsgálat során eddig 27 olyan toronyházat találtak, amelyek külső borítása szintén nem felel meg a tűzbiztonsági követelményeknek. A vizsgálati eredményeket megküldik az illetékes helyi tanácsoknak, amelyek döntenek a további teendőkről.

A Scotland Yard vizsgálja, hogy a Grenfell Towerben kitört tűzvész ügyében lehetséges-e vádemelés gondatlanságból elkövetett emberölés címén.

 

Szerző

Élőben közvetítette halálát a Facebook-on a lezuhanó helikopter utasa

Két ember meghalt, amikor péntek reggel egy helikopter lezuhant Görögországban. Az egyik áldozat a Facebookon szinte az utolsó pillanatig élőben közvetítette a repülést- tudósít az Euronews.

Az Athéntól 40 kilométerre északra, Marathon mellett történt balesetben a pilóta és az egyik utas halt meg. Harmadik társuk a mentőalakulatok érkezése előtt ki tudott mászni a gépből.

A tűzoltók szerint a balesetet az okozhatta, hogy a helikopter villanyvezetéknek ütközött. A magángépet rendszeresen bérbe vette a regionális önkormányzat, amely rovarirtó permetezésére használta. A baleset idején is ezen dolgoztak az egyik vízzel borított terület felett.

Szerző

A francia demokrácia korrekciós erénye

Publikálás dátuma
2017.06.24. 07:32
FOTÓ: GETTY IMAGES
Demokráciában a választási túlgyőzelem ugyanolyan kockázatos lehet, akár a vereség - figyelmeztetett a Le Monde.

Az újság még a francia nemzetgyűlési választás második fordulója előtt azt pedzegette, hogy Emmanuel Macron Élysée-palotája „napóleoni mámorban” töltötte el az elnökség első heteit. Az ifjú politikus olyan kormányzat kialakítását sejtette, amely erősen centralizált, túlságosan is személyes kapcsolatrendszert, bezárt világot épít ki. Az államfő e vélekedés szerint azt a rezsimet igyekezett föltámasztani, amely de Gaulle köztársasági monarchiáját jellemezte. A találkozás „Putyin cárral” a Versailles-i galériában, jupiteri elnököt idézett föl. Az államfőt kísérő nyolc bizalmi fiatalember a katonai erőd díszudvarában tökéletes szabású öltönyökben grasszált. Kisajátították maguknak még azt a hajdani csöndes szobát is, amelyben esténként Eugénie császárné hajtotta álomra a fejét.

Meglepő volt ez a stílus, mondhatni szokatlan a Le Monde visszafogott, inkább tartózkodó hangnemétől. A Le Dauphiné Libéré című lap azt szellőztette, hogy zárt körben elhangzott még az is: „csak nem fogok gyónni az újságíróknak”. Mindebből azt a következtetés vonták le, hogy kérkedő, bezárkózó hatalom rendezkedik be, félelemgerjesztő, ellentétben a kétbalkezes Hollande-éval, akitől úgyszólván senki se tartott. Macrontól, ha nem rettegnek is, de óvakodnak. Fölbukkant még olyan vélemény is, hogy „technokrata természetű diktatúra” formálódik, Macron pártja, a Mozgásban a Köztársaság (LREM) honfoglalásával végeszakadhat a parlamenti berendezkedésnek, az Élysée „erőd” lesz, nyolc-tíz funkcionárius éberen őrzött szigete. Az abszolút hatalom „önkényuralomba torkollhat” - meglepően így fogalmazott a Le Monde. Mintegy húsz újságíró szövetség még a parlamenti választások első fordulója után azzal riadóztatott, hogy igencsak nyugtalanító jelenségekre észleltek a tömegtájékoztatás függetlensége körül, az információs források tájékán. Emlékeztettek rá, hogy Macron maga kitűnően ismeri Machiavelli „A fejedelem” című művét, amely szerint a hatalom meghódításának a technikája nem a megőrzéssel kezdik. A meghódításához rókai ravaszság szükséges, a megválasztás után azonban oroszlános elszántság, jupiteri fölény.

A parlamenti választás második fordulójának az estéjén egykettőre kiderült, hogy a hagyományos francia politikai berendezkedés „hétpróbás”, nem kell szorongani a túlfűtöttségtől, alaptalanok az aggodalmak. Noha attól tartottak, hogy a választás macroni szökőárba fullad, a „Mozgásban a Köztársaság” végül a remélt 420-450 mandátumból szövetségesével együtt „mindössze” 355-höz jutott. Ami a kívánatosnál így önmagában is ideálisabb, de nem torz szám, nem hasonlatos sem a hajdani gomulkista és kádárista népi demokráciák mesterséges győzelmi mámorához, a manipulált Orbán-Kaczynski-jellegű többségekhez. A Nouvelobs, a vereséget szenvedett Szocialista Pártot elsirató hetilap gyászában is azt írta, hogy a törvényhozási demokrácia mégiscsak érintetlen maradt. Az államfőnek és miniszterelnökének kedvesen csengő dallam ez.

Mi tagadás, a szavazókat ezúttal inkább arra serkentették, hogy minél nagyobb számban maradjanak odahaza. Az utóbbi időkben Európában aligha volt ennyi „lustálkodó” voksoló, amivel a „Lendület” tudatosan fosztotta meg magát vagy száz mandátumtól, de hosszú távra, vagy netán újabb öt esztendőre is, alighanem nyert inkább. Az országnak van hiteles ellenzéke, az a mintegy másfél száz konzervatív vigasztalódó, akinek módja lesz a nemzetgyűlésben leszavaznia a kormányzati előterjesztéseket. Meg az a még vagy harminc szerencsétlen szocialista. Ebből a szokatlan állapotból a Le Monde azt a következtetést vonta le, hogy Macronnak viszont elölről kell elkezdenie a bizalomépítést.

Nem ígérkezik túlságosan nehéznek.

Szerző
Témák
Emmanuel Macron